Copa del Rey: A héten második kupáját nyerheti a Sevilla


FC Barcelona1.27  döntetlen6.75  Sevilla9.50
Bármi lesz a vasárnap esti kupadöntő végeredménye, trófea nélkül egyik gárda sem marad, mivel a gránátvörös-kékek egy szoros befutó után a pontvadászatot idén is megnyerték, míg a sevillaiak zsinórban harmadszor (!) behúzták az Európa Ligát.

Mik az esélyek? A többség természetesen kapásból rávágná, hogy a Barcának nem lehet gond a finálé megnyerése és talán nem is tévednének nagyot. A katalánok 27 kupaelsőséggel dicsekedhetnek, ami abszolút spanyol rekord, egyik hispán együttes se nyerte el az uralkodó serlegét ennyi alkalommal. Ráadásul nem szabad arról a tényről se megfeledkeznünk, hogy Jordi Albáék a trófea címvédői, a tavalyi fináléban az Athletic Bilbaót legyőzve az otthon zöld füvén, a Nou Campban (3-1). Döntőt utoljára 2014-ben bukott Luis Enrique legénysége, akkor a Mestallában az ősi rivális Real Madrid bizonyult jobbnak (1-2).

Ami a Sevilla mellett szól, hogy szerdán az Európa Liga döntőjének második félidejében olyan atomfutballt produkáltak Unai Emery fiai a Liverpool ellen, amire talán a katalánok fanatikusai is elismerően csettintettek. Ez pedig óriási lendületet adhat Reyeséknek, ráadásul nekik nincs (sok) vesztenivalójuk. És akkor még ott van a kiváló hadvezér, maga Emery mester, aki szerdán, a bázeli döntő lefújása után bevonult a futball történelemkönyvébe mivel soha senki korábban nem tudta zsinórban háromszor megnyerni a második számú európai kupasorozatot. A siker értékét tovább növeli, ha azt nézzük, hogy például a Bajnokok Ligájában (amióta a sorozatot így hívják, vagyis 1992 óta) még a címvédés se sikerült eddig senkinek.

Ha megvizsgáljuk a két finalista menetelését a döntőig, az látjuk, hogy szinte teljesen egyforma teljesítményt nyújtottak a felek. Az andalúzok a Celta elleni elődöntőt (4-0, 2-2) leszámítva oda-vissza verték az ellenfeleiket (Betis 4-0 majd 2-0; UD Logrones 2-0 és 3-0), míg a katalánok szintén leikszeltek az elődöntő már tét nélküli visszavágóján (Valencia 7-0, 1-1). Előtte simán elintézték a városi rivális Espanyolt (4-1, 2-0) viszont nagy meglepetésre a harmadosztályú Villanovense ellen egy meccset eltotojáztak, a visszavágón viszont már gáláztak (0-0, 6-1).

Ilyen előzmények után már tényleg csak az a kérdés maradt hátra, hogy Barcelona huszonnyolcadszorra, vagy Sevilla hatodszorra? Vasárnap éjfélre kiderül.

Tipp: FC Barcelona nyer és mindkét csapat gól szerez @ 2.25