Bukdácsoló Sevilla, feltámadó Valencia, menekülő Granada


Sevilla1.55  döntetlen4.40  Real Betis6.00
A sevillai piros-fehérek azzal a nem túl nagy boldogságot okozó ténnyel vigasztalhatják magukat, hogy az elmúlt öt fordulóban ők bizonyultak a leggyengébb csapatnak Hispániában, mivel négy meccsüket is elveszítették (Sporting Gijón, i. 1-2; Valencia, i. 1-2; Real Sociedad, o. 1-2; Real Madrid, i. 0-4) és csak egyszer remiztek. (Deportivo La Coruna, o. 1-1). Hála a különböző körbeveréseknek még mindig a hetedik, tehát EL selejtezőt érő helyen állnak a tabellán hat ponttal megelőzve az igencsak huszáros hajrát produkáló Las Palmas-Valencia kettőst.

Ráadásul ami növeli a bajokat Reyesék háza táján, hogy odahaza a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban is megtörni látszik a lendület, mivel a bajnokság nagy részén - kis túlzással-  már akkor elveszítették a vendégcsapatok a mérkőzést amikor beérkeztek Andalúzia légterébe, viszont legutóbb a nem éppen világverő Depor is pontot zsákmányolt, előtte az egyre acélosodó Real Sociedad pedig egyenesen győzni is tudott.

A 124. (az élvonalbeli bajnokikat tekintve 90.) derbi sevillanónak, ilyen előzmények után nincs egyértelmű esélyese. Noha a hazai pálya és az örökmérleg (57 győzelem, ebből 41 bajnoki meccseken) Unai Emery együttese mellett szól, de pillanatnyi formát nézve a vendég zöld-fehérek a jobbak.

Joaquínék legutóbb elintézték a bombaformába lendült Las Palmast (1-0), bravúros ponttal tértek haza Vigóból (1-1), azt megelőzően pedig a lassacskán már a másodosztállyal barátkozó Levantét győzték le (1-0). Mindemellett érdekes adalék az, hogy a Betis idegenben sem feltétlenül ijed meg az árnyékától, amit bizonyít az is, hogy a virtuális vendégtabellán az előkelő hetedik helyet birtokolja öt-öt győzelemmel illetve döntetlennel illetve hét vereséggel. De az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy Juan Merino fiai az elmúlt három meccsüket a Benito Villamaríntól távol két vereséggel (Atlético Madrid, 1-5; Athletic Bilbao, 1-3) illetve a már említett Celta elleni ikszel abszolválták.

Ami meg az örökmérleget illeti, a zöldek 37-szer, (az élvonalbeli derbiket tekintve 28-szor) diadalmaskodtak, 29 alkalommal (a bajnokságban 20) pedig megosztoztak a pontokon. A bajnokságban Adánéknak különösen nagy motivációjuk már nem lehet, hiszen a kieséstől - ha nem is matematikailag, de gyakorlatilag - megmenekültek, az európai helyek pedig tisztességes távolságra (8 pontnyira) vannak, ráadásul igencsak erős a konkurencia. Marad tehát a jó öreg presztízs, de ez ugyebár abszolút nem elhanyagolható tényező…

Tipp: Döntetlen, mindkét csapat gólt szerez @ 5.25


Getafe3.20  döntetlen3.40  Valencia2.30
Nincs abban semmi túlzás, hogy a legeslegutolsó esélyét ragadta meg a dél-madridi kiscsapat a hétközi forduló során, amikor idegenben legyűrte a látványosan unottan és gyengén futballozó Real Sociedadot az Anoetában (1-2) mivel ezzel elmozdult a sereghajtó pozícióból és kétegységnyire felzárkózott a pengeélen táncoló, de még bennmaradó helyen ácsorgó Granada mögé. A győzelem tényleg úgy kellett Juán Esnáider legénységének, mint tanyának a villany, hiszen előtte zsinórban három vereséget és egy vérszegény döntetlent tudtak felmutatni.

Odahaza, a Coliseum Alfonzo Pérez stadionban sem rózsás éppen a helyzet, mivel Megyeri Balázsék sorra kapták a pofonokat, de talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy egy ilyen erősségű csapatnak a két gigászi szomszédvártól a Real Madridtól (1-5) és Atlético Madridtól (0-1) nem szégyen kikapni, sőt talán a nemzetközi porondra hajtó Celta elleni fiaskó (0-1) is bocsánatos bűn. A Sevilla ellen szerzett pont (1-1) meg akár bravúrosnak is mondható.

Ami azonban továbbra is súlyos gond a sötétkékek háza táján, hogy nemcsak ők lőtték a legkevesebb gólt (hármas „holtversenyben” 31-et) de az Espanyol és a Rayo Vallecano mögött ők kapták a harmadik legtöbbet (62-őt) is. Hogyha a hátralévő négy fordulóban ezen a két igencsak lehangoló adaton nem sikerül változtatni, akkor valószínűleg semmi sem menti meg az együttest az osztályváltástól szurkolóik legnagyobb fájdalmára, akik 2004/05-ös szezon óta megszakítás nélkül élvonalbeli meccseken tapsolhatnak kedvenceiknek.

A vendégségbe érkező valenciaiaknál ezek a rémképek - hála a zsinórban elért három győzelemnek- végképp szertefoszlottak, sőt a derékhad csapatainak az elmúlt fordulóbeli megtorpanása miatt immár a denevérek közelebb vannak Európához (6 pont) mint a kieséshez (11 pont). Vagyis magyarul elmondható, hogy a Valenciát számos alkalommal beugró-vezetőedzőként szolgáló Pako Ayestarán ezúttal is kiváló munkát végez, amit bizonyít a Barcelona idegenbeli bravúros legyőzése (2-1), noha ehhez a szerencse is szükségeltetett.

Vendégségben azonban még továbbra is rapszodikus az El Che, mivel elmúlt öt idegenbeli fellépésén ugyan bravúrokat is felmutatott, (a Barca mellett a masszív Málaga otthonában a La Rosaledában is győzni tudott, 2-1) de ugyanakkor szenvedett meglepő vereséget is (pl. a tartományi rangadón a harmatgyönge „kistestvérrel” a Levantéval szemben, 0-1).

Nagy kérdés, hogy ezúttal melyik arcukat mutatják Piattiék, de ha jól koncentrálnak és higgadtak maradnak alighanem gólokkal képesek megverni a hazaiakat, persze egy életéért harcoló együttes otthonában bármi elképzelhető.

Tipp: Legtöbb büntetőlap - Getafe @ 2.70


Celta Vigo1.57  döntetlen4.25  Granada6.00
Fentebb már értekeztünk arról, hogy a Celta 99 %-ban már EL szereplőnek mondhatja magát és valószínűleg a forduló után, ezt már matematikailag is bebiztosíthatja, persze Aspaséknak nyilván nem mindegy, hogy egyenes ágon kvalifikálna a főtáblára, vagy esetleg selejtezőt kell játszani érte. Ez utóbbi kérdés még nem lejátszott, hiszen a Sevilla csak ötpontnyira van az égszínkékektől, de az is igaz amilyen formában jelenleg az andalúzok vannak, inkább hátrafelé kell pillantaniuk nem pedig előre.

A galíciaiaknak tehát leginkább csak önmagukra kell figyelniük és nyugodtan játszaniuk, ami elmondható, hogy összességében mostanában egész jól sikerül, hiszen március ötödike óta - amikor is a Real Madrid felmosta velük a Bernabéu gyepszőnyegét (gallego szemszögből 1-7) - veretlen a gárda, noha ez számszerű eredményekben inkább döntetlenekben mutatkozik meg. Az remik mellett azonban a kötelezőket is szépen hozták az Égszínkékek, hiszen győztek pl. a Getafe (1-0) és a Sporting Gijón (1-0) vendégeként, azonkívül legyőzték a Valenciát 2-0) és a Real Sociedadot (1-0) is.

A Balaídos stadionban legutóbbi két meccsén csak ikszelt Eduardo Berizzo gárdája, először a tartományi derbin a Deprtivóval (1-1) majd az andalúz Betisszel (1-1). Valószínűleg a galíciaiak ezúttal sem fognak sokat kockáztatni, hiszen az ellenfelükön van a nagyobb nyomás, de kétségkívül már csak a hazai pálya miatt is szeretnének győzelemmel kedveskedni lelkes szurkolóiknak.

Akárcsak a Getafe a Granada is mindent megpróbál, hogy megmeneküljön a kiesés fenyegető rémétől, ennek szellemében csütörtökön alaposan elpáholta - és szinte kilátástalan helyzetbe lökte - a Levantét (5-1). Az andalúz piros-kékeknek kellett is a siker, mert az Atletico elleni kudarc (0-3) ugyan papírforma, de azt megelőzően hiába szerzett háromszor is pontot az együttes (Málaga, o. 0-0; Athletic Bilbao, i. 1-1; Rayo Vallecano, o. 2-2) ez a hárompontos rendszerben alighanem kevés lesz az élvonalbeli tagság megőrzéséhez.

Míg odahaza jól szerepelnek mostanában José González tanítványai és már öt forduló óta nem találtak legyőzőre (két győzelem, három döntetlen) addig idegenben már nem fest ilyen jól a kép, noha a Deportivo legyőzése a Riazorban február 28.-án többé-kevésbé bravúros sikernek számít. De ezen győzelem mellé három vereség is társult (Atlético Madrid, 3-0; Real Betis, 2-0; Real Sociedad, 3-0) mégpedig úgy hogy ezeken a meccseken egy gólt sem sikerült szerezni. Amikor viszont betaláltak az andalúzok akkor mindjárt pontot is szereztek (a már említett iksz a San Mamésben).

Hogy Galíciában ezúttal is betalálnak-e, illetve azzal hány pontot szereznek Penarandáék az hétfőn valamivel fél 11 után a találkozó lefújásával kiderül, de egy dolog biztos, hogy szórakoztató, érdekes mérkőzésre van kilátása a nagyérdeműnek.

Tipp: Pontos eredmény 2. félidő: 2-1 @ 12.00