Baszkföldön javítana a Valencia, otthon menetelne tovább a Las Palmas


Espanyol2.35  döntetlen3.20  Málaga3.30
Még csak a második forduló következik Hispániában, de jó eséllyel már le is játszották az év meccsét az előző fordulóban, amikor a totális futballt hozó meccsen a Sevilla 6-4-re (!) legyőzte a barcelonai kék-fehéreket. Quique Sánchez Flores vezetőedzőnek azonban nincs oka keseregni, együttese jól erősített és amennyiben mindenki beleilleszkedik az új hadrendbe, valamint a védekezést is sikerül stabilizálni, úgy rég látott szép szezon előtt állhatnak Piattiék.

A följebb kapaszkodásra kiváló esélyt kínál a következő, Málaga elleni hazai összecsapás, viszont a legnagyobb kérdés az, hogy változatlan kezdővel fognak-e nekifutni a katalánok, vagy elsősorban a védelem erősítése végett bekerül Ciani, Fuego kettős a kezdőbe, illetve mennyi lehetőséget kap az egyik legnagyobb nevű érkező, José Antonio Reyes és a gárdában tavaly nyolc találatig jutó Felipe Caicedo.

Ami a napos partiakat illeti, ők aligha lehettek elégedettek az első fordulóban hazai pályán elért 1-1-es döntetlennel az Osasuna ellenében, ugyanakkor tény, hogy az új vezetőedzőnek – a korábban a Sevillát és a Real Madridot is trenírozó – Juande Ramosnak nem lesz könnyű dolga, hiszen távozott a csapattól a paraguayi gólvágó Roque Santa Cruz, Fábio Espinho és Arthur Boka is. Az érkező oldalt legnagyobb fogása hosszú távon az uruguayi River Plate Montevideóból érkező 23 éves csatár, Michael Santos lehet, de neki feltehetően még idő kell a beilleszkedésre és az európai futballhoz való alkalmazkodáshoz.

A szezoncélok ennek megfelelően nincsenek körülírva az andalúziai kék-fehéreknél, de pár forduló után valószínűleg eldől, hogy Recióék a mostani szezon végére Európát fogják-e „ostromolni” vagy pedig a kiesést jelentő helyeket igyekeznek elkerülni.

Tipp: Pontos eredmény az első félidőben 1-0 @ 4.50


Eibar2.70  döntetlen3.20  Valencia2.80
Két rosszul kezdő csapat néz szombaton farkasszemet egymással az Ipurua Muncipal stadionban. A hazai gárda tavaly parádésan menetelt, sőt a nyarat se töltötte pihenéssel José Luis Mendilibar együttese, hiszen viszonylag minőségi nevekkel sikerült megerősíteni a keretet. Florian Lejeune a Manchesterből, Alejandro Gálvez pedig Brémából tette át a székhelyét Baszkföldre, sőt a Getafétől érkező Pedro Leon neve is ismerősen csenghet a spanyol labdarúgás bennfenteseinek.

Ennek ellenére az első fordulóban a piros-kékek egy kellemetlen pofonba szaladtak bele a szinte fél keretét kicserélő Deportivo otthonában. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a játék képe alapján Riesgóék rászolgáltak az egy pontra, viszont Lucas Perez kései büntetője miatt végül egyet sem tudtak hazavinni.

A Valencia ellen sem lesz könnyű a javítás, hiszen a Turia-partiak odahaza szaladtak bele a késbe a tavalyi szezon egyik kellemes meglepetése, a Las Palmas ellenében, így Pako Ayestarán együttese is mindenképpen javítási kényszerben van, hacsak nem akar egy ugyanolyan horrorszezont, mint amilyen a tavalyi volt. A denevéreknek viszont nagy segítség lehet, hogy sárga lapos eltiltása után végre bemutatkozhat a csapatban a keret legnagyobb nevű játékosa, a friss Eb-győztes szélső, Nani, valamint hogy kiváló formát mutat 20 éves csatára, Santi Mina is, aki a nyitányon duplázni tudott.

Az viszont továbbra is nyitott kérdés, hogy mi lesz az együttes két másik ászával Paco Alcácerrel illetve Skhodran Mustafival. Az előzőt a Barcelona csábítja nagy erővel, utóbbinak Angliából vannak ajánlatai, így nagy összegben egyikük maradására se fogadnánk. Márpedig az ő távozásukkal tovább gyengülne a Turia-partiak kerete, amelyből már most feltűnően hiányzik a Middlesbrough-hoz illetve az Espanyolhoz távozó Negredo-Piatti kettős.

Tipp: A vendégcsapat nyer legalább egy félidőt @ 1.95


Deportiva Las Palmas1.85  döntetlen3.60  Granada CF4.50
Meglepetésre tavaly simán bennmaradt a legjobbak között az akkor újoncként feljutó, kanári-szigeteki illetőségű Las Palmas, amelyik nemcsak eredményes, de kulturált futballal is szórakoztatta lelkes közönségét. Viszont úgy tűnik nem fogyott ki a kakaó Quique Setien fiainál, akik az első fordulóban egy laza négyest hintettek a Mestallában.

Ami az érkező-távozó oldalt illeti, mindenképp az előző az erősebb, hiszen érkezett – a talán utolsó esélybe kapaszkodó – a ghánai fenegyerek, Kevin-Prince Boateng, hogy sínre tegye amúgy ígéretes, de saját hibájából már többször is kisiklott karrierjét. Valamint jó fogásnak tűnik az orosz Rubin Kazanytól érkező Marko Livaja-Mauricio Lemos kettős is. Míg a távozó oldalra csak egy nagy név került: a káprázatos karrierjét 41 évesen lezáró Juan Carlos Valerón.

A Granadára nehéz szezon várhat, mivel az andalúzoktól három kulcsember is távozott méghozzá zsíros összegekért: Rubén Rochina (Kazany) Jhon Córdoba (Mainz) és Isaac Success (Watford) intett búcsút a piros-kékeknek. Az új fiúk közül a Malagától érkező mexikói bravúrkapus Guillermo Ochoa és az Independiente del Valléből érkező José Angulo lehet egyértelmű erősítés, míg a kölcsönbe érkező Gabriel Silva, Jon Toral, Jeremie Boga, Victorien Angban egyaránt „sötét lovak”, akik akár „derbit” is nyerhetnek, de csúnyán fel is sülhetnek a szezon során.

A Rayo Vallecanótól érkező új mesternek, Paco Jémeznek elsősorban a csapatépítés lesz a legnagyobb feladata, ráadásul még gyökerestől át kell alakítania a granadaiak futball-filozófiáját, mivel az új mester bevallottan a támadójáték híve, míg az andalúzok elsősorban a védekezésre helyezték a hangsúlyt az elmúlt években. A kezdés önmagában nem nevezhető rossznak, hiszen a tavalyi 4. helyezet Villarrealtól pontot csípni bravúros teljesítménynek minősül. Hogy a folytatás milyen lesz, az vasárnap kora este kiderül.

Tipp: Marko Livaja gólt szerez @ 2.75