Az aranyról dönthet az El Clásico


Real Madrid2.14  döntetlen4.00  FC Barcelona3.10
A történelem 266. (csupán a bajnoki meccseket számolva a 174.) El Clásicójára készül a két ősi rivális. Ha az összes meccset vizsgáljuk, az láthatjuk, hogy a vendégségbe érkező Barcelona áll jobban (109 győzelem, 97 vereség, 59 döntetlen) viszont ha csak a bajnoki összecsapásokat vesszük górcső alá, akkor a mérleg nyelvea Királyiak felé billen (madridi szemszögből 72 győzelem, 68 vereség, 33 döntetlen).

Persze egy ilyen hatalmas rangadó előtt maximum, mint érdekesség számít a statisztika, sokkal inkább a pillanatnyi formán, a nagyobb koncentráltságon és bizony a szerencsén is múlhat egy ekkora rangadó sorsa.

De ha mindezt megvizsgáljuk, ki számít esélyesnek?

Zinedine Zidane együttese az utóbbi időben kiváló csapattá kovácsolódott össze, önbizalommal áll ki a meccseire, ráadásul legnagyobb sztárja Cristiano Ronaldo is komolyan ébredezni látszik a téli-tavaszi kábulatából. A hazai pálya mellett még a jobb mentális állapot is Blancók mellett szólhat, hiszen vesztett pontok esetében még egy esetleges vereséggel is saját kezükben van a sorsuk, míg egy győzelemmel szinte már nyakukban is érezhetik a bajnoki aranyat Sergio Ramosék. Plusz a gárda hétköznap búcsúztatni tudta a Bajnokok Ligájában a bombaerős Bayern Münchent (hosszabbítás után 4-2, összesítésben 6-3) igaz ehhez Kassai Viktor játékvezető kéretlen segítsége is alaposan hozzájárult.

A vendégségbe érkező Barcelonánál leginkább a csapatjáték, pontosabban annak hiánya a legnagyobb probléma mostanság, arról nem is beszélve, hogy mennyire „orrnehéz” a társaság. Amennyiben az MSN bombaformában van, úgy biztos a győzelem szinte bárki ellen, ellenkező esetben egy Málaga (0-2) vagy egy Deportivo La Coruna (1-2) is megtréfálhatja a címvédőt nem is beszélve egy igencsak erős Juventusról (összesítésben 0-3-ra kerekedtek felül a katalánokon).

Mentálisan is probléma látszik a Barca háza táján. Amióta Luis Enrique bejelentette távozását mintha mindenki már a következő szezonnal foglalkozna fejben. Ennek ellenére a Barcelona nem véletlenül a világ egyik legjobb csapata és képes rá, hogy idegenben a Clásicót is behúzza, de az biztos, hogy ehhez most 100%-ot kell nyújtania Jordi Albáéknak.

Az már borítékolható, hogy mindkét oldal egy-egy meghatározó játékosát kénytelen nélkülözni az összecsapáson, a hazaiaknál Gareth Bale sérülés, a vendégektől Neymar eltiltás miatt hiányzik, őket Isco illetve Paco Alcácer pótolhatja.

Tipp: Gólok száma 3,5 felett 2.00


Real Sociedad1.60  döntetlen4.00  Deportivo La Coruna6.00
Sokba került az utóbbi hetek gyenge teljesítménye a San Sebastiani Real Sociedadnak. Veláék ugyanis egészen a hetedik helyig zuhantak vissza, noha bő egy hónnappal ezelőtt még a Bajnokok Ligája selejtezőt érő negyedik helyet ostromolták. Ami különösen fájó lehet a baszkok szimpatizánsainak, hogy olyan nem éppen világverő csapatok ellen hullajtottak el bőkezűen pontokat, mint a szintén baszk Alavés (0-1), vagy az élvonalbeli tagságáért foggal-körömmel küzdő Leganés (1-1). Egy másik kiesőjelölt, a Gijón ellen ugyan sikerült a hazai győzelem (3-1), de aztán megint vereség következett – még ha tisztességes is – a Nou Campban (2-3).

Az említett Gijón elleni siker otthon igencsak kapóra jött a kék fehéreknek, mivel azt megelőzően négy meccsen maradtak hazai környezetben nyeretlenek, olyan fontos rangadókat is elbukva, mint a Villarreal (0-1) vagy a gyűlölt rivális, az Athletic Bilbao (0-2) elleni fontos csaták. Az Európa Liga azonban még nincs elveszve Eusebio Sacristán legénysége számára, hiszen csak egy pont az együttes lemaradása a hatodik helyen állomásozó bilbaóiak mögött.

Hosszú nyeretlenségi sorozatot zárt le a galíciai Deportivo is a múlt héten, amikor hazai környezetben magabiztosan gyűrte le az andalúz Málagát. Előtte viszont háromszor is elporolták Pepe Mel csapatát, időrendi sorrendben nézve a tartományi rivális Celta Vigo (0-1), a Valencia (0-3) és a Sevilla (2-4) bizonyult jobbnak Pinchiéknél. A kieséstől azonban továbbra is megnyugtató, kilencpontos távolságra tartózkodnak a kék-fehérek, ami előrevetíti, hogy jövőre is élvonalbeli meccseken tapsolhat a Riazorban a nagyérdemű.

Idegenbeli teljesítményükre azonban nem lehetnek büszkék a gallegók, mivel vendégségben a mutatók alapján az egyik leggyengébb csapat az övék, egy győzelem mellett (Sporting Gijón 1-0) öt döntetlennél és tíz vereségnél tartanak. Ráadásul igencsak siralmas az idegenbeli gólösszesítés is. Tizenhat túra során csak tizennégy gólt sikerült szerezni, viszont a védelem 35 alkalommal kényszerült kapitulációra.

Ennek ellenére akár még jó meccs is kerekedhet a vasárnap déli összecsapásból már csak azért is, mert ősszel a Depor legszebb napjait idézve hatalmas verést mért a Sociedadra (5-1), úgyhogy a lecke adott a mostani vendéglátók számára: visszavágni a presztízsért és nem utolsósorban tapadni az élbolyra.

Tipp: Hazai & gól mindkét csapat 3.50


Celta Vigo2.12  döntetlen3.50  Real Betis3.55
Kiválóan szerepel idén az Európa Ligában a Celta, amely csütörtökön belgiumi döntetlenjével (Genk 1-1) bejutott az EL legjobb négy csapata közé, ahol nem kisebb ellenféllel, mint a sorozat esélyesével, a Manchester Uniteddal sorsolták össze. Viszont ez az európai vitézkedés úgy néz ki, otthon sokba kerül az Égszínkékeknek, ugyanis a társaság lemaradni látszik a következő szezonra az európai helyekről. Bár legutóbb sikerült idegenben lesimázni a másodosztályba készülő andalúz Granadát (3-0) de előtte olyan meglepő pofonokba rohantak bele a galíciaiak, mint a valenciai (2-3) vagy otthon az Eibartól (0-2) elszenvedett fájdalmas zakók.

Ennek ellenére a Balaídosban továbbra is veszélyes ellenfelek Hugo Malloék. Tizenöt hazai meccsükből kilencet meg tudtak nyerni (pl. a címvédő Barcelona ellen 4-3) öt vereség és egy döntetlen mellett. Azt se felejtsük el, hogy Eduardo Berizzo gárdája egy meccsel kevesebbet is játszott a többieknél otthon, hiszen még hátra van a listavezető Real Madrid elleni elmaradt csörtéje is. Így egy huszáros hajrával még az sem elképzelhetetlen, hogy jövőre is ott legyenek Európában a vigóiak, de sorsuk a bajnokságban már nem a saját kezükben van. Persze azt se felejtsük, hogy alanyi jogon is ott lehetnek, ha óriási bravúrral megnyerik az idei EL sorozatot.

A sevillai Betis alighanem fejben már csak a nyaralást várja, annyira nincs komoly tét a zöld-fehérek számára a hátralévő fordulók alatt. Igaz legutóbb némi meglepetésre Rubén Castróék simán legyőzték az élvonal meglepetéscsapatát, az Eibart (2-0), előtte viszont zsinórban háromszor is a rövidebbet húzták, az Espanyol (1-2), a Villarreal (0-1) illetve a Las Palmas (1-4) ellenfeleként. A kiesés azonban tőlük is igen messze –tizenkét pontnyira – van így bátran kijelenthető Víctor Sánchez fiaival is fogunk találkozni a következő szezon küzdelmei során.

Vendégségben egyébként épp négy nyeretlen meccsnél járnak az andalúzok, legutoljára a tartományi rivális Málagát sikerült legyőzni a Rosaleda stadionban még február 28-án. Az összesített idegenbeli mérleg a sevillaiak esetében is igen lehangoló képet mutat, három győzelem mellett egy döntetlen és tizenegy vereség a termés.

Viszont akárcsak a Sociedad-Deportivo esetében, itt is van esély egy jó meccs kialakulására már csak azért is, mert ősszel a Benito Villamarín stadionban egy igen jó, nyílt sisakos összecsapáson 3-3-ra végeztek a felek.

Tipp: Iago Aspas gól 2.60