Andalúz városi derbi, tengeralattjáró vadászat és „napos parti” kiruccanás


Real Betis3.70  döntetlen3.70  Sevilla2.00
Szombat este fél nyolckor a történelem 121. sevillai derbije (Derbi Sevillano) veszi kezdetét ezúttal a kisebbik csapat, a Betis otthonában, a Benito Villamarín stadionban. Ha az esélyeket próbáljuk vizsgálgatni akkor mondhatni eléggé homályban tapogatózunk, mivel a hazai zöld-fehérek az egyik leggyengébb hazai mérleggel bírnak, míg Unai Emery csapata valósággal irtózik vendégségbe utazni, ugyanis még egyszer sem sikerült begyűjteniük a három bajnoki pontot.

A Betis szörnyű hazai mérlege ellenére elfogadhatóan teljesít a bajnokságban, jelenleg a 11. helyet foglalják el a tabellán, 5-4-6-os mérleggel. Ami viszont erősen riasztó, hogy Rubén Castroék mindössze tizenhárom gólra voltak képesek az eddig eltelt tizenöt forduló alatt, ami igencsak vérszegény támadójátékról állít ki bizonyítványt.

Legutóbb hazai pályán sikerült kiverekedni egy értékesnek tűnő döntetlent a szépen menetelő Celta ellenében (1-1) de előtte négy alkalommal is vesztesként hagyta el Pepe Mel együttese a hazai gyepszőnyeget, miután kikaptak visszamenőleges sorrendben az Atlético Madridtól (0-1), az Athletic Bilbaótól (1-3), az Espanyoltól (1-3) és a Deportivotól is (1-2). Mindezek ellenére alighanem a hazaiak drukkereinek legfőbb kívánsága, hogy a sevillai rangadóra szívja fel magát a gárda és egy kiadós karácsonyi zakóval „kedveskedjen” a városi riválisának.

A vendégek fanatikusai viszont ez első idegenbeli sikert látnák nagyon szívesen a képletes karácsonyfa alatt, ami szemükben többet érne a Barca illetve a Real legyőzésénél is. Ehhez azonban igencsak sok kakaót kell adnia Krohn-Dehliéknek, mivel idegenből legutóbb ugyan elhoztak egy pontot La Corunából (Deportivo 1-1), előtte viszont kétszer is koppantak (Real Sociedad 2-0, Villarreal 2-1). Az Eibar ellen megint remiztek a piros fehérek október 17-én, azt viszont csúnya vereség előzte meg a Kanári-szigeteken (Las Palmas 2-0)

A vendégek elsősorban abban bízhatnak, hogy a legutóbbi három meccsen összesen hét pontot kasszíroztak, tehát a baszkföldi vereségük óta nem találtak legyőzőre. Nyílván Unai Emery mester is szívesen venné, ha ez a sorozat újabb ponttal, pontokkal folytatódna az andalúz derbi után is.

Tipp: Félidőben döntetlen @ 2.23


Real Sociedad2.45  döntetlen3.25  Villarreal3.10
Semleges szurkoló fejcsóváló értetlenséggel, a kék-fehérek fanatikusai viszont alighanem szívinfarktus közeli állapotba szemlélik Eusebio Sacristán együttesének idei vergődését. A baszkok csütörtökön „sikeresen” kiestek a Király Kupából miután csak egy harmatos ikszre (1-1) futotta számukra a Las Palmas ellen, előtte viszont a bajnokságban pontot szereztek a Coliseum Alfonso Perezben (Getafe ellen 1-1) hazai pályán pedig tartományi rangadót nyertek egy liga egyik meglepetéscsapata az Eibar (2-1) ellenében.

Az Anoetában játszott hét meccsből mindössze kettőt tudtak megnyerni Carlos Veláék, de az összképet javítja, hogy ez a két siker a két legutóbbi fellépés volt: a már említett Eibar elleni derbi mellett a Sevillát is sikerült két vállra fektetni hazai környezetben. Ahhoz viszont, hogy karácsonyi sült malacot könnyebben megemészthessék a baszkok és szurkolóik, mindenképpen meg kellene torpedózni a vendégségbe érkező „Sárga Tengeralattjárót”.

A Villarreal viszont köszöni, jól van és tovább folytatja az élboly kitartó üldözését, ráadásul legutóbb igazi nagyvadat terített le az El Madrigálban a Real Madrid (1-0) legyőzésével. Ennek ellenére Sergio Asenjoék vendégként már nem ennyire meggyőzőek, a legutóbbi négy idegenbeli mérkőzésen csak egyszer sikerült kicsikarni egy döntetlent a Las Palmas ellenében (0-0), míg a másik három kirándulásnak viszont vereség lett a vége. (Getafe 2-0, Barcelona 3-0, Levante 1-0). Marcelino García Torán mester fiai összesítésben is csak kétszer tudták learatni a győzelem babérjait hét idegenbeli fellépésük során, ráadásul ezeken a fellépésükön mindössze öt gólt szereztek.

A Sárga Tengeralattjáró nem éppen acélos idegenbeli mérlege ellenére is csak három egységre van a csont nélküli Bajnokok Ligája indulást érő harmadik helytől (melyet per pillanat a Real Madrid birtokol) és ha továbbra nyomulni akar a surranópályán, akkor mindenképpen szükséges lenne az idegenbeli javulás és ehhez jó kezdet lenne a baszkföldi pontok begyűjtése.

Tipp: Sárga lapok 5,5 alatt @ 2.00


Málaga5.15  döntetlen3.50  Atlético Madrid1.78
A szép Costa del Solon borongós az idei hangulat mivel a helyi kék-fehérek finoman szólva sem az elvárásnak megfelelően szerepelnek. Javi Garcia csapata tizenöt forduló alatt csak háromszor diadalmaskodott, abból viszont kétszer odahaza a La Rosaledában: a Deportivo (2-0), és a Real Sociedad ellenében (3-1).

Legutóbb viszont nem bírt a sereghajtó Granadával (2-2) azelőtt pedig egyenesen a rövidebbet húzta a Betis-szel szemben (0-1). Az összesen rúgott kilenc gól egyenesen elkeserítő és aligha valószínű, hogy a bajnokság (számok szerint) legjobb védelmével rendelkező Matracosok ellen (15 forduló alatt hét kapott gól) támadnak fel Recioék. Viszont egy nagyobb reszurrekcióra nagy szüksége lenne a „napos partiaknak” mivel jelenleg csak jobb gólkülönbséggel (-5) előzik meg a Granadát (-8) és a már kieső helyen szorongó Rayo Vallecanót (-11).

Az Atlético olyan, mint a klasszikus spanyol bika: tele van vitalitással, jól bírja a hajszát, végtelenségig képes küzdeni valamint senkitől nem kér, de senkinek nem ad kegyelmet. Diego Simeone csapatának a nagyszerűsége pontosan az egyszerűségében és a nagybetűs csapatmunkában zajlik, nem akarnak gólparádét rendezni, mint a városi rivális Real vagy a Barca (tényleg melyik kedves olvasó emlékszik kétgólosnál nagyobb különbségű Atleti sikerre?), ugyanakkor hihetetlenül fegyelmezettek és mindenki hajszálpontosan a végzi a dolgát. A mindössze hét kapott gólt feljebb már megénekeltük, de az ahhoz párosuló huszonkét szerzett találat is rendben lévőnek látszik.

Vendégségben pedig egyenesen a madridi piros-fehéreké a legjobb csapat, ami dicséretes 5-1-1-es mérleget jelent tizenegy szerzett és kettő kapott góllal. Egyetlen idegenbeli vereségüket még az El Marigálban szenvedték el Jackson Martinezék még szeptember 26-án (Villarreal 1-0) a remi pedig La Corunában jött össze (Deportivo 1-1).

A legutóbbi két idegenbeli – kötelezőnek mondható – meccsét viszont különösebb megerőltetés nélkül hozta az madridi munkáscsapat (Granada 0-2, Real Betis 0-1) és nagy meglepetésnek minősülne, ha nem a „rózsakerti” három ponttal térnének vissza a Vincente Calderónba a vasárnap esti derbi után.

Tipp: Vendégcsapat nyer úgy, hogy nem kap gólt @ 2.55

Eredő odds: 11.37