A Unitednek talán mégse kellene eladnia Van Persie-t


Nehéz nem elcsábulni, amikor olyan szinten nyomja el egyfajta spekuláció a többi véleményt, ahogyan azt Robin van Persie esetében teszi, akinek jövője, úgy tűnik, kudarcra van ítélve a Manchester Unitednél.

Azok után, hogy egy nem túl meggyőző szezont követően gyengén folytatta, majd sérülésekkel szenvedett, szinte a világ összes lapja úgy tartja, hogy Van Persie-t ezen a nyáron eladja a United.

"Van Persie-t az fenyegeti, hogy elfelejtik a Manchester Unitednél" írta a Manchester Evening News kedden, hozzátéve, hogy a United-szurkolók 69%-a nem számít rá - valószínűleg inkább egy fiatalabb, kevésbé sérülékeny és produktívabb csatárra cserélnék.

Mondjuk Radamel Falcaóra? Na jó, talán nem rá.

Manchester United v Burnley - Premier League : News Photo

Ez most nem a szurkolói szezélyről szól (egyébként minden szurkoló szeszélyes), ugyanis komoly statisztika áll a Van Persie-vita hátterében. Perc/gól mutatója folyamatosan romlott az Old Traffordon töltött három szezonja alatt.

És akkor ott van a tény, hogy amíg Van Persie sérülés miatt hiányzott, a United ötmeccses győzelmi sorozatot produkált a bajnokságban - lenyomva többek között a Spurst és a Liverpoolt is -, amivel a tabella harmadik helyére jött föl.

Lehet, hogy Van Persie kihagyja a hétvégi manchesteri derbit is, de vajon hiányozni fog a Unitednek? Louis van Gaal csapata folyamatosan javul, Wayne Rooney atom, Marouane Fellaini ismét rocksztár-formában van, Ander Herrera pedig a Stretford End új angyalarcú kedvence.

Hányszor harsogták a United-szurkolók Van Persie nevét a Seven Nation Army dallamára az elmúlt hetekben? Még az Atltanti-óceán túloldaláról is magabiztosan állítom, hogy nem sokszor.

Nos, akkor mi lesz RvP-vel, aki néhány hónapja még mint egy gerely, úgy hasította a levegőt Brazíliában a világbajnokság egyik legszebb gólja előtt? És mi lesz a Van Gaalhoz fűzödö kapcsolatával, a menedzserhez, akivel olyan lelkesen pacsizott azután a spanyoloknak fejelt gól után?

Az újságírók a Van Persie szerződéséből hátralévő egy év alapján nyilvánvaló következtetésre jutottak: a United pénzzé teszi, amíg még lehet, és egy jóval dinamikusabb csatárral pótolja, a PSG egyik csodafegyverével, Edinson Cavanival.

Nyilvánvaló a csábítás, de ilyenkor elfelejtjük, hogy Van Persie egy már beilleszkedett csatár, akiben van potenciál, és bárki is jön a helyére, szembe kell néznie a manchesteri élet megpróbáltatásaival, azokkal a nyomasztó elvárásokkal, amelyek minden, az Old Traffordra szerződő méregdrága csatár vállain ott nehezednek.

Egyáltalán három szezon elegendő idő Van persie megítéléséhez? És egyértelműen kijelenthetjük, hogy 31 évesen már reménytelen a helyzete?

Az ellenérvek arról szólnak, hogy Van Persie 2013-14-es szezonja David Moyes munkássága miatt ment a levesbe. A mostani szezonja rosszul indult, mivel a nyári vb kikészítette, és a felkészülés rövidsége legutóbbi sérülésében is szerepet játszhat.

Van Persie-t ezen a nyáron pihentetni kell, és alaposan felkészíteni a következő évadra. A csapat elég jól kezd működni, a helyzetek így jönni fognak, és karrierje során már bizonyította, hogy egy borotvaéles RvP kész lesz sorban kihasználni ezeket.

A sebesség sosem tartozott Van Persie erényei közé. Van Gaal világossá tette, hogy egy lesipuskásnál azért komplettebb játékosra van szüksége, és Van Persie biztosíthatja ezt, ha megkapja a lehetőséget, hogy Rooney oldalán rohamozzon, mint a 2012-13-as szezonban.

FBL-ENG-PR-WEST HAM-MAN UTD : News Photo

Az az RvP, akit imádtak a United szurkolói, egy magabiztos, bejáratott játékkal rendelkező csapathoz érkezett. Ez a csapat semmivé lett a 2013-14-es szezonra, és az utána következő sem volt az igazi. Viszont amióta elkezdtek jönni a győzelmek, a United megint olyan csapatnak tűnik, amely kiszolgálhatja RvP-t.

Lehet, hogy Van Gaal hezitál, de ha valamit biztosan tudunk a United menedzseréről, az az, hogy bármikor képes meggondolni magát. Ne feledjük el, hogy arról az edzőről beszélünk, aki kihagyta a holland keretből Van Persie-t, majd a világbajnokságon csapatkapitényként számolt vele.

Nagyon sokan beszélnek arról, hogy a Unitednek miért kell eladnia Van Persiet-t a nyáron, de én vitatkoznék velük. Egy világklasszis csatár leigazolása költséges dolog, és kerülendő, ha már van egy a keretben.

Igaz, hogy Van Persie alkalmazása időről időrel luxusnak tűnik, de ha Van Gaalnak sikerül összehangolnia a csapatot honfitársával, elképzelhető, hogy pont ő lesz az, aki jövőre bajnokesélyessé teszi a Unitedet.

Ha a United eladja, biztosra vehetjük, hogy 25 gól fölött fog termelni a következő szezonban. Érdemes megkérdezni erről az Arsenal-szurkolókat.