Taktikai előzetes: Swansea-Manchester United


CSAPATHÍREK

Marouane Fellaini újra játszhat a Manchester Unitednél, miután letöltötte hárommeccses eltiltását, amit a tavalyi szezon zárófordulójában, a Hull City ellen kapott piros lapjaáért szabtak ki rá. Viszont valószínűleg csak a cserepadra térhet vissza a kezdő tizenegy helyett, annak ellenére, hogy Louis van Gaal utalt rá, hogy akár középcsatárként is bevetheti a belgát. Phil Jones továbbra is hiányzik trombózis miatt, Marcos Rojo pedig még nem érte utol magát azt követően, hogy a Copa America miatt extrahosszú nyári szünetet kapott. A Swansea City keretéből mindenki bevethető.

 

PILLANATNYI FORMA

A szerdai meccs után az volt a kérdés, hogy vajon a United volt jó, vagy a Club Brugge volt ennyire gyenge? Van Gaal "dicsőséges" esteként értékelte a belga ezüstérmes 4-0-ás kiütését, aminek köszönhetően csapata 7-1-es összesítéssel jutott tovább. Viszont amíg nem érkeznek a gólok nagyobb számban Premier League ellenfelekkel szemben, marad a szekpticizmus.

Bár a United kilenc gólt lőtt öt tétmeccsen az idei szezonban, ezek közül csak kettő esett három Premier League mérkőzésén - az egyik egy öngól volt, a másik meg egy megpattanó lövésből született. Van Gaal azt mondja, ez egy "folyamat", és ebben a legelső és legfontosabb tényező az ellenfél "dominálása", amit feltétlenül elért eddigi öt meccséből négy alkalommal (a Tottenham elleni, nyitónapon aratott 1-0-ás győzelem egy kiegyenlített találkozón született), de a United játéka a bajnokságban egyelőre kiszámítható: eddig masszívak voltak, de szürkék.

A Swansea, aki tavaly otthon és idegenben is verte a Unitedet, kiválóan kezdte a bajnokságot. Több hangsúlyt helyeznek a fizikai párharcokra, ez pedig nem volt jellemző rájuk azelőtt, hogy Garry Monkot nevezték ki a csapat élére. A kulturált középpályás játék most már valódi sebességgel és hatékony előrejátékkal párosul. A Newcastle-t kényelmesen verték otthon, és ők voltak a jobbak a Chelsea és a Sunderland ellen elért döntetlenek alkalmával.

 

A SWANSEA SZÉLSŐJÁTÉKA

Egyelőre Matteo Darmian és Luke Shaw a United két legjobbja a szezonban. Mindketten részt vesznek a támadásokban, miközben gond nélkül megoldják védekező feladatukat is. A két szélső védőre ezúttal viszont nagyon komoly kihívás vár egy, a szezont kiválóan kezdő szélső középpályás páros személyében.

Jefferson Montero villámgyors a Swansea bal oldalán, Andre Ayew pedig a jobbról indulva már kétszer is betalált, és fejelt egy kapufát: erős és intelligens, mivel rendre befelé húzódik és bátran mozdul a beadásokra, állandó gólveszélyt jelent.

A United számára az jelenthet majd problémát, hogy a Swansea szélsőjátéka akkor is állandó veszélyforrás lesz, ha a vendégek uralni fogják a középpálya közepét, ahogyan eddigi meccseiken tették.

 

KREATIVITÁS A UNITEDNÉL

Bár általában a Unitednél volt a labda az Aston Villa és a Newcastle ellen is, problémát jelentett nekik, hogy a labdabirtoklási fölényüket helyzetekre, majd gólokra váltsák. Úgy tűnt, hogy a középpályás hármas egyfolytában azzal van elfoglva, hogy labdavesztés után hogyan kell helyezkedniük - az ilyen fokú óvatosság miatt gyakran kritzálják Van Gaalt, főleg Johan Cruyff. Tekintve, hogy a Swansea védelme milyen biztos lábakon áll - a Chelsea mindkét, ellenük lőtt gólja furcsa volt, egy keresztbelőtt szabadrúgás, illetve egy megpattanó lövés - nem nehéz elképzelni, hogy a United megint bajban lesz egy olyan csapat ellen, amelynek nem okoz gondot hét mezőnyjátékossal a labda mögött helyezkedni, ráadásul Jack Cork és Jonjo Shelvey egyaránt remekel a védelem előtt.

 

HARC A KÖZÉPPÁLYÁN

A Swansea birtokolta többet a labdát a Newcastle és a Sunderland ellen, a Chelsea ellen viszont visszaálltak egészen Thibaut Courtois kiállításáig, elnyelték a rájuk nehezedő nyomást, és a kontrákra építettek Ayew és Montero révén. Valószínű, hogy a United ellen is hasonló felfogásban játszanak majd, figyelembe véve, hogy a vendégek jellemzően a labda birtoklására építenek, illetve, hogy időnként mennyire sterilnek tűnik Van Gaal csapata a labdával. Ez talán indokolhatja Ander Herrera beállítását, a spanyol ugyanis mindig a pályán volt, amikor a United igazán jól játszott Van Gaal alatt. Mélyről indított felfutásaival védekező középpályásként is extra opciót jelent a támadásoknál.

 

ÍTÉLET

Az összecsapás nagyon izgalmas és kiegyensúlyozott találkozónak ígérkezik egy jó formában lévő, és egy jóval nevesebb, éppen formába lendülő alakulat között. A Swansea győzelme 3.50-ért nagyon csábító (a Unitedé 2.22-t fizet), viszont Wayne Rooney szerdai mesterhármasát felidézve már látjuk is a gólesőt. A Swansea kétesélyesen (döntetlen esetén a tét visszajár) 2.50 valamivel óvatosabb húzás, de ez túl nagy kompromisszumnak tűnik.

Ha Rooney formába lendült és ha Herrera a pályán van, és amennyiben Van Gaal csapata kezd gördülékenyebben játszani, illetve amennyiben a Swansea ki tudja aknázni a kontráiban rejlő potenciált, talán mégsem az az igazi középpályás küzdelem fogja jellemezni a találkozót, amilyennek első pillantásra tűnik, vagyis mehet a gólok száma 2.5 felett 2.14-ért.