Taktikai előzetes: Manchester United–Liverpool


CSAPATHÍREK

A Liverpool nélkülözni kényszerül Philippe Coutinhót, akit kiállítottak a West Ham ellen, 3-0-ra elveszített meccsen és Jordan Henderson játéka is erősen kétséges. Utóbbi még a Bournemouth elleni bajnokin sérült meg még a második fordulóban (azt a mérkőzést 1-0-ra megnyerte a Liverpool).

A másik oldalon Michael Carrick maradhat ki a kezdőből, aki sérülés miatt nem lehetett ott a válogatottban sem, Phil Jones pedig még mindig nem épült föl. A legnagyobb kérdés talán az most a United háza táján, hogy David De Gea áll-e majd a kapuban a Real Madriddal lefolytatott bohózata után. A másik, hogy Anthony Martial vajon lehetőséget kap-e azok után, hogy egy kisebb vagyont fizettek ki érte a Monacónak.

 

PILLANATNYI FORMA

Mindkét csapat felemásan kezdte a szezont. A United hét pontot gyűjtött az első három forduló alatt és ha Carrick öngólját nem számítjuk bele, akkor végül is kapott gól nélkül ejtette ki a Brugge-t a Bajnokok Ligája rájátszásában. Ugyanakkor a Swansea elleni vereségük megmutatta, hogy bizony vannak problémáik támadásban és fölvetette azt a kérdést is, hogy Rooney alkalmas-e egy szem előretolt csatárként futballozni az egész szezonban. De ne álljunk meg itt, mert gyakorlatilag a United igazolási politikája is erre a filozófiára épült és egyedül Martial (és talán Fellaini) van még ott erre a posztra.

A Liverpool is hét pontot szerzett az első három körben. Gólt ugyan nem kaptak, de csak kettőt szereztek. Aztán a West Ham rámolt nekik hármat az Anfielden, a legutóbbi fordulóban, szóval a védekezéssel sincs ám minden rendben.

 

AZ ELŐZŐ SZEZON

A két csapat legutóbbi két meccse vetett véget a liverpooli háromvédős rendszernek. Egyébként az Old Traffordon a Liverpool sokkal jobban játszott annál, mint amit a 3-0-s végeredmény sugall (a MU leginkább De Gea zseniális védéseinek köszönheti azt a győzelmet) de aztán Anfielden egyszerűen nem tudta eleget birtokolni a labdát a Liverpool – főleg az első félidőben szenvedtek nagyon. Ez aztán, ha nem is direkt módon, de igen erősen közrejátszott Gerrard frusztráltságában, akit aztán rögtön a becserélése után ki is állítottak.

Bár azt a meccset 2-1-re elveszítette hazai pályán a Liverpool, de a kiállítás után érezhetően fölszívta magát a csapat és sokkal jobban játszott, mint az első játékrészben. A Manchester United alighanem most is megnyomja majd az első félidőt.

 

A REJTÉLYES SHAW

A United védelme szervezettnek mondható ebben a szezonban, ugyanakkor szembetűnő, hogy a Swansea mindkét gólját az előzte meg, hogy Luke Shaw labdát vesztett elöl. Shaw az egyetlen olyan játékos jelenleg, aki szabadon fölmehet a támadásokkal (vagy azért, mert ilyen a szerkezet, vagy pedig azért, mert ő kevésbé gátlásos). Egyébként azon a meccsen ő volt az, aki Juan Mata gólja előtt megteremtette a helyzetet. Szó sincs arról, hogy ő lenne az egyedüli felelős a Swansea góljai miatt, inkább csak az látszik, hogy a csapattársai nem tudtak kellően visszazárni az ő helyére.

Mindez azt jelenti, hogy miközben Shaw nyomás alatt tarthatja majd egykori csapattársát a Southamptonból (Nathaniel Clyne), a Liverpool játékosai számára lehetőség nyílik majd a jobb oldalon rohamozni, akárki is játszik majd ott a vendégek részéről (nagy valószínűséggel Roberto Firmino lesz az).

 

BENTEKE VS. BLIND

A szezon rajtja előtt úgy tűnt, hogy Daley Blind lesz a United védelmének gyenge pontja. Nem túl erős, nem túl gyors és sokan tartottak attól, hogy nem tud megfelelően védekezni. Eddig viszont elég jól mozog Chris Smalling mellett, de igazán most teszik majd próbára. Egészen pontosan Christian Benteke lesz számára az igazi próbatétel, aki gyors, erős és igen jó a fejjátéka.

 

ÍTÉLET

Normál esetben gondolkodás nélkül megtenném a Manchester United győzelmét 1.95, hiszen hazai pályán játszanak és az épp aktuális ellenfelük 3-0-ra kikapott az előző fordulóban, ráadásul otthon. Viszont nagyon úgy fest, hogy valami nem stimmel az öltözőben, ld. egyes játékosok lázadása Van Gaal ellen.

Talán minden klappol majd és a viharfelhőket egyből napsütés váltja fel, de ez a kevésbé valószínű forgatókönyv. Sokkal inkább esélyes, hogy a Manchester United újabb krízisbe kerül. De vajon elég erős-e ahhoz a Liverpool, hogy kihasználja ezt? Valószínűleg nem. Úgy érzem, hogy mindkét csapat még az útkeresés fázisában tart – már ami a játékot illeti – és ebből a MU jöhet ki jobban, 2,5 gól felett 2.17-ért.