Sok kérdést felvet a szombati Liverpool–Manchester United rangadó


Klopp már két éve ül a Liverpool kispadján és az ilyen évfordulók kapcsán elkerülhetetlenül összehasonlítják elődjével az eddig elért eredményeit. A Brendan Rodgers vs. Jurgen Klopp téma igen népszerű a szurkolók között, de ez csak a jéghegy csúcsa.

A Liverpool meglehetősen hullámzó formát mutatott ebben a szezonban és sokan a rossz védekezést okolják ezért. A legutóbbi hét meccsükből csak egyet nyertek meg és gólt mind a hét alkalommal kaptak. Nyáron képtelenek voltak leigazolni Virgil van Dijket és ennek valóban volt némi hatása, de az új játékosok vásárlása nem csak az egyetlen út a sikerhez vagy legalábbis nem így kéne lennie. Ugyanakkor a Liverpool védekezése nem javult a régi emberekkel, inkább rosszabb lett.

Plusz Klopp fiain azért is van nyomás, mert a nagycsapatok ellen eddig elég jó mérlegük volt. A Premier League előző szezonjában veretlenek maradtak az első hat helyezettel szemben (5 győzelem és 5 döntetlen). Ráadásul, ha csak a top6 egymás elleni meccseit nézzük, akkor azt látjuk, hogy a Liverpool kapta a legkevesebb gólt. A 2017/18-as szezonban már elkezdődött az a folyamat, melyet tavaly is láthattunk, azaz a vörösök gyengébb csapatok ellenében szórják a pontokat, szóval a nagycsapatok ellen kéne most is valamit villantaniuk.

Viszont nem csak a Liverpoolnak van égető szüksége arra, hogy sikeres legyen az ilyen rangadókon. José Mourinho azzal alapozta meg sikeres karrierjét, hogy a legjobbak között bizonyított és akkor van igazán elemében, ha reflektorfénybe kerülhet. A Manchester United kispadján viszont még nem igazán ért el jó eredményeket a topcsapatokkal szemben. A 2014/15-ös szezonban, amikor a Chelsea-vel bajnokságot nyert, akkor tíz meccsből csak egyet veszített el a legjobb hat ellen. Az előző szezonban viszont a MU-val csupán két bajnokin győzött és négyszer kikapott a top6-ban végző csapatoktól. 

Idegenben még rosszabb volt a helyzet: a PL első hat helyezettjének vendégeként összesen csak egyszer tudtak gólt lőni. Mindez májusban történt a White Hart Lane-en, ahol egyébként 2-1-re kikaptak a Tottenhamtől.

Ennek a szereplésnek több oka is volt, nem utolsó sorban az, hogy Mourinho feláldozta a bajnoki meccseket az Európa Liga oltárán, de ettől még ebben a szezonban mindenképpen javulnia kell a Unitednak. Ugyanis ha tényleg a bajnoki címre pályáznak, akkor nem engedhetnek meg botlásokat a közvetlen riválisaikkal szemben – hacsak nem elégednek meg az első négy helyezés valamelyikével. 

Nagy kérdés, hogy Mourinho milyen taktikát választ majd szombaton? Ugyanis a másik magyarázat a kevés gólra idegenben az volt, hogy a MU nagyon defenzíven játszott. Tavaly Liverpoolban rendesen gyilkolták a játékot és mindössze 35%-os labdabirtoklási mutatójuk volt – a legalacsonyabb ilyen mérlegük, amióta ezt mérik a PL-ben.

Sokan félreértik Mourinho hitvallását és defenzív edzőnek tartják, holott inkább arról van szó, hogy rendre azt a taktikát választja, ami a leginkább sikeres lehet. Az előző szezonban a Manchester United védelme volt a legjobban működő csapatrész és Mourinho erre támaszkodott. Most viszont támadásban jobbak, vagy pontosabban fogalmazva inkább a különböző játékosok egyéni képességeinek mixtúrája adja elöl az erejüket. Henrikh Mkhitaryan és Juan Mata mellett ott a gyors Marcus Rashford, illetve a bivalyerős Lukaku.

Vajon a kontrákra épít-e majd Mourinho? Vagy valamelyest progresszívabbak lesznek annál, mint mondjuk tavaly voltak? Vagy Paul Pogba és Fellaini hiánya miatt egy bivalyerős középpályás sort küld majd pályára Nemanja Matic, Ander Herrera és Daley Blind személyében?

Ezekre a kérdésekre a válasz az eredményt is elárulhatja. Ha a Manchester United bajnok akar lenni, akkor hiba lenne arra várni, hogy majd a City pontokat hullajt. Igaz, egy döntetlentől nem dőlne össze a világ az Old Traffordon, de egy győzelem az Anfielden elég komoly lépés lenne bajnoki cím felé.