Roberto Firminónak Robert Firmindowskivá kellene változnia


Nagy reményekkel indult ez a szezon Liverpoolban, de most úgy tűnik, hogy mindennek vége és emiatt mindenki hajlamos elfelejteni, hogy Jürgen Klopp mit tett eddig a klubért. Mert bizony sokat dolgozott a sikerért, de ebben a helyzetben nehéz mindezt felidézni. 

Jól kezdték a szezont, de most valahogy minden a visszájára fordult és sorban jöttek a vereségek olyan csapatok ellen, mint a Sunderland, Swansea vagy most hétvégén a Hull. Ha ez a hullámvölgy korábban történik, akkor valószínűleg teljesen más lenne a hangulat az Anfielden. 

Az ötödik hely – egy ponttal lemaradva a negyediktől – jónak tűnne. A Bajnokok Ligája indulást biztosító helyek egyikének megszerzéséről folyna a disputa és általánosságban pozitív lenne a légkör.

A pozitív hozzáállás most sem kéne, hogy hiányozzon – a formahanyatlásnak alighanem hamarosan vége – ugyanakkor nehéz úgy mosolyogni, hogy nem is olyan régen láthattuk, mire képes ez a csapat. Mert volt ősszel egy fantasztikus periódus, amikor egymást érték a gólok, a labda szélsebesen járt, mindenki örült, móka és kacagás volt az élet. Most visszatekintve már megsárgultak ezek az emlékek, mintha valami szépiás slide show-t nézegetnénk egy különösen szomorú zenei aláfestéssel. Jaj, azok VOLTAK a szép idők!

A károgók persze azt mondják, hogy a Liverpoolnál már évek óta ez megy. Viszont ha Klopp sikeres lesz hosszútávon, akkor ő is láthatja majd, mi volt a gyógyír. A futball egyik legkritikusabb pontjáról van szó: a gólszerzésről.

Egy olyan csapatot láthattunk pár hónapja, amely bármikor bárkinek képes volt gólt lőni, ám most semmi nem emlékeztet arra a Liverpoolra. Igaz, elölről hiányzott néhány kulcsjátékos, de Klopp sem tett sokat a helyzet javítása érdekében. Ha körbenézünk a Premier League első hat helyezettje között, akkor egyből világos lesz, mi a megoldás. 

A Chelsea-nél ott van Diego Costa, a Tottenhamnél Harry Kane, a Manchester Unitednál Zlatan Ibrahimovic, az Arsenalnál Alexis Sanchez (most, hogy végül csatárként játszatják) és a Manchester City-nél Sergio Agüero volt évekig az ítéletvégrehajtó, bár most nagyon úgy fest, hogy a fiatal Gabriel Jesus pályázik erre a szerepre. 

És a Liverpoolban? Nos, Roberto Firmino kétségtelenül egy olyan játékos, akiben Klopp megbízik, de ő csak kétszer volt eredményes a legutóbbi tíz meccsén és sehol nincs attól a gólmennyiségtől, amit az előző bekezdésben említett játékosok neve mellé bevéshetünk.


Tweet: A Liverpool 2017-ben 10 tétmeccsből csak egyet nyert meg – az pedig egy 1-0-s győzelem volt a negyedosztályú Plymouth ellen.

Persze a jelenlegi Klopp csapat egyik fő vonása az, hogy a gólok eloszlanak a keret tagjai között. Viszont amikor bajnok lett a Dortmunddal Németországban a 2010/11-es, illetve a 2011/12-es szezonban, akkor előbb Lucas Barrios 16 gólt szerzett egymaga, majd a következő idényben Robert Lewandowski 22-őt vágott. Egyik Liverpool játékos sincs még a közelében sem ennek, bár Frimino még termelhet ennyit, ha esélyt kap rá.

A brazil futballista briliáns és magas játékintelligenciája, illetve kiváló helyezkedése miatt kulcsjátékosnak számít. Ugyanakkor gyakran nem tudja, milyen poszton is játszik. Ha hátrébb húzódik a csapat– ez mostanában elég gyakori – akkor visszább vonva, ha támadnak akkor meg többnyire a szélen. Erre a legjobb példa a Swansea elleni meccs volt, amikor is két egyenlítő góljának köszönhetően 2-2-re állt a meccs és ezután kivezényelték a balszélre. 

Aztán a Hull ellen szombaton Daniel Sturridge és Divock Origi próbálkozott elöl, de előbbi láthatóan nem jön ki Kloppal és nyáron eladhatják. Origi pedig csak 21 éves, őt ki kell szolgálni, egyedül nem képes helyzetbe kerülni. Plusz még komoly munkát kell végeznie ahhoz, hogy a játéka ne legyen tele hibákkal.

Ha Klopp sikeres akar lenni ezzel a csapattal, akkor két dolog közül kell választania. Vagy egy sokoldalú támadót farag Firminóból, aki húsz gól felett tud termelni egy Premier League szezon során, vagy vesz egy olyan csatárt, aki alapban képes erre.