Premier League: Akik az élre állhatnak


Az angol football szerelmesei egy igencsak szoros szezont kaptak a fa alá. December 26-án öt csapat is az élen állhat az eredmények alakulásának függvényében, ami kuriózumnak számít a topligák körében. Persze ezek közül a Chelsea és az Everton maximum ideiglenesen teheti ezt, mert vagy a Pool vagy a City előttük lesz, de a kettejük mérkőzése kerül utoljára megrendezésre. Megmutatjuk, a lehetséges éllovasokat.

Manchester City 1.75, Döntetlen 3.95, Liverpool 4.50

A nap meccsét vitathatatlanul a City és a Pool játssza. Luis Suarez remek formában van (Szerez gólt - Igen @ 2.10)az uruguayi a legutóbbi négy mérkőzésén 10 találatot szerzett, mely mellé még párosult néhány assziszt is. Ezzel a gólterméssel is pusztán a második leggólerősebb csapat a Liverpool, hiszen aktuális ellenfelük vezeti ilyen tekintetben a listát.

Mivel a két legtöbb gólt szerző csapatról beszélünk (összesen 93 gól 34 meccsen), ezért most se fogadjunk nagy összegben arra, hogy kevés gól fog esni a találkozón. (3.5 felett @ 2.14) A két csapatot mindössze egyetlen pont választja el egymástól a tabellán, így a vendégeknek fontos lenne, hogy ne kapjanak ki. Ráadásul 2013 utolsó mérkőzése sem lesz egyszerű számukra, hiszen miután megjárják Manchestert, 29-én a Chelsea csapatával kell farkasszemet nézzenek.

Mint ahogy már rengetegszer leírtuk, a Manchester City idén még nem kapott ki hazai pályán, ráadásul mindig volt kettő közte a javukra, pedig az első nyolc bajnoki címre esélyes csapatból öt már járt náluk vendégségben. Ezt a sorozatot törheti meg a Pool, akik legutóbbi négy mérkőzésüket magabiztos játékkal szintén megnyerték, hiszen legalább három gólt kapott minden ellenfelük.

Nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy kijelenthessük, hogy valamelyik remek formában lévő csapat szériája megszakad, de ha a Pool továbbra is hármasával lövi a gólokat, és a City legalább kettővel nyer, akkor akár az Arsenal elleni 6-3 is megismétlődhet.

Tipp: Manchester City @ 1.75

West Ham 5.75, Döntetlen 3.90, Arsenal 1.60

Viszonylag hosszú ideig a bajnokság élén voltak az Ágyúsok, de a legutóbbi három nyeretlenül megvívott bajnoki fordulónak köszönhetően, ugyan csak rosszabb gólkülönbséggel, de a második helyre csúsztak Özilék. Csütörtökön azonban remek lehetőség adódik visszakerülni a Premier League trónjára, hiszen a Liverpool valószínűleg ponto(ka)t fog veszíteni, míg az Arsenal verhető ellenfelet kapott.

Verhető még akkor is, ha egy kisebb londoni rangadóról van szó, és a West Ham pusztán egy pontnyira található a kiesőzónától. Ha abból indulunk ki, hogy az egyaránt az élbolyhoz tartozó Chelsea, Manchester City, Everton trió képes volt három gólt szerezni a Kalapácsosok otthonában, akkor joggal bízhatunk az Arsenal támadóiban is.

A vendégek persze nem csak a támadóikban reménykedhetnek, hiszen bármennyire furcsa is leírni, de a liga második legjobb védelme kapott gólokat tekintve az övék. Ha a City elleni hatost nem számoljuk, akkor a 16 mérkőzésen kapott 11 gól kifejezetten ígéretes. Persze félniük nem kell, hiszen a West Ham legveszélyesebb játékosa, a 20 éves középpályás, Ravel Morrison pusztán három találatnál jár. (Hazai csapat szerez gólt - Nem @ 2.30)

Tipp: Arsenal @ 1.60

Chelsea 1.30, Döntetlen 5.20, Swansea 11.00

Nem csak a Manchester City félelmetes ellenfél hazai pályán, hanem a Chelsea is. Egy a West Brom ellen elkövetett botlást (2-2) leszámítva nem találtak még legyőzőre otthon, így a Swansea sem számíthat sok jóra. A walesieknek vendégségben nem sikerült pontot szerezniük még egyetlen felsőházi csapattal szemben sem, így nem valószínű, hogy az első helyért küzdő Chelsea ellen kezdik meg a ponttermelést. Ezeken a meccseken, amúgy gólt sem szerzett a Swansea.

Ahogy ilyenkor lenni szokott a „Szegény embert még az ág is húzza” effektus is beesett, hiszen Michu bokasérülés miatt kb. hat hétre kidőlt. A Hattyúsoknak spanyol húzóemberük nélkül kellene csodát tenni, ami a második Mourinho-éra legarcpirítóbb hazai eredménye lenne a Baseltől elszenvedett vereség mögött.

A Stanford Bridge közönsége eddig mindig tapsolhatott legalább két hazai találatnak, így több lehetséges fogadás is kifundálható erre a mérkőzésre.

Tipp: Hendikep Kezdése 0-1 - Chelsea @ 1.85

Everton 1.35, Döntetlen 4.85, Sunderland 9.50

Bár sok dolog közre kellene játsszon ahhoz, hogy december 26-án az Everton álljon a tabella élén legalább pár óra erejéig, de a matematikai esély miatt mindenképpen ide kívánkoznak a liverpooliak. Ők rendelkeznek a leghosszabb veretlenségi szériával, ráadásul most az utolsó Sunderland lesz ellenfelük. Az a Sunderland, akik idén idegenben semmi értékelhetőt nem csináltak még, gólt is pusztán két alkalommal rúgtak.

Emiatt valószínűsíthető a betömörülő védekezés, de nehezen elképzelhető, hogy a Lukaku vezette csatársor nem fog betalálni legalább egyszer a sereghajtónak. Statisztikai érdekesség, hogy a Sunderland először 1958-ban esett ki az első osztályból, és azóta egyszer sem tartózkodott 6 évnél hosszabb időt ott egyhuzamban. A 2007/08-as idényben jutottak fel…

Tipp: Vendég csapat góljainak száma 0.5 alatt - Igen @ 1.94

A négy tipp eredő oddsza: @ 10.05