PL: az Arsenal megint nem tudja otthon legyőzni a Poolt?


Arsenal 2.25, döntetlen 3.40, Liverpool 3.15
A hétvége rangadója egyben az ősz eddigi rangadója is az angol bajnokságban, ugyanis a két legjobban kezdő PL-alakulat találkozik szombat délután/koraeste az Emiratesben. Persze, ebben a jó kezdésben az is benne van, hogy mindkét társaságnak meglehetősen kedvező sorsolás jutott, igazi rangadót eddig csak egyet-egyet vívtak, de azt legalább az ősi ellenséggel szemben: a londoniak a Tottenhamet, a Pool a Man Unitedet győzte le 1–0-ra.

Könnyű sorsolás ide vagy oda, akkor is tiszteletet parancsoló a mindössze 5, illetve 7 veszített pont a megszerezhető 27-ből, az Arsenal ugyanis 22 egységgel vezeti a tabellát, míg a sokáig az első helyen álló Liverpool a Chelsea-hez képest eggyel rosszabb gólkülönbségének köszönhetően a harmadik, 20 pöttyel. A játékot tekintve már kicsit más a helyzet, ugyanis a Liverpool a remek kezdés ellenére bár fegyelmezett és hatékony volt, egyáltalán nem mutatott meggyőző teljesítményt, de ez Luis Suárez visszatérésével, és a SAS (Sturridge and Suárez) összeállásával megváltozni látszik – pláne, hogy Brendan Rodgers megtalálta a megfelelő rendszert, amellyel egyszerre két csatárából is ki tudja hozni a maximumot, és talán már a 3–4–1–2-ben tátongó utolsó lyuk, a tízes poszt betöltésére is van az ebben a szerepkörben idegenül mozgó Victor Moses helyett újötlete: a WBA ellen már Steven Gerrard kezdett a két csatár mögött, és ráadásul úgy néz ki, hogy most már Phillippe Coutinho is készen áll a bevetésre, akinek talán ez az első számú posztja.

Az Arsenalról már többször leírtam, hogy Özil érkezése óta szárnyalnak, és bár a BL-ben (Dortmund) és a ligakupában is (Chelsea – azt jól benéztem) elszenvedtek egy-egy vereséget, a bajnokságban kb. az írott történelem kezdete óta veretlenek. Igaz persze az is, hogy tíz nap alatt játszottak négy meccset, ami igencsak megterheli a keretet, amely távolról sem olyan bőséges, mint amivel a Citynél vagy a Chelsea-nél dolgozhatnak, ráadásul egyre több a sérültjük: Diaby, Sanogo, Podolski, Oxlade-Chamberlain és Walcott biztosan nem játszhat, Flamini és Gnabry szereplése kérdéses, míg a másik oldalon csak olyan ballasztok hiányoznak, mint Aspas vagy Coates, illetve José Enrique játéka bizonytalan, akinek amúgy már a pótlását is sikerült megoldani Cissokhóval. Ha ez még nem lenne elég, akkor fontos figyelembe venni azt is, hogy a Liverpoolnak nincsenek európai kötelezettségei, és már a ligakupából is kizúgott, Rodgers legénysége tehát nyugodtan készülhetett, és bőséges ideje állt rendelkezésre a regenerálódáshoz.

Mivel az Arsenal a jövő héten Dortmundba utazik, majd hétvégén az Old Traffordon lép pályára, Arséne Wenger gondban lehet a csapat erőforrásainak elosztásánál, hiszen a Liverpool sem az a csapat, amelynek hármat lehet gurítani az első félórában, majd tilitolizással elalibizni a hátralévő hatvan percet. Amennyiben Wenger úgy számol, hogy a dortmundi meccset érdemes inkább, ha nem is feladni, de nem próbálni minden áron megynerni (rotáció), akkor Manchesterben újra friss lehet a csapat egészséges állománya – az Ágyúsoknak ugyanis mindenképpen a bajnokságra kell prioritásként tekinteniük, ki tudja, mikor lesz újra ekkora esélyük a Premier League behúzására, mint ebben az átmeneti szezonban.

Luis Suárez most játszhat először az Asrenal ellen azóta, hogy a nyáron hozzájuk szeretett volna igazolni Wenger hívásásra, és bár a londoni klub még mindig nem tett le az uruguayi bajkeverő leigazolásáról, Rodgers leszögezte, hogy PL-riválishoz eszük ágában sincs elengedni a zseniális csatárt. Suárez késői bemutatkozása ellenére – az Ivanovics megharapásáért járó büntetés miatt kihagyta az első hat meccset – már hat gólnál jár, és a szintén nagyon jól termelő Giroud (@ 2.40) után ő a legvalószínűbb gólszerző (@ 2.50), viszont a góllövőlista vezetőjére, Daniel Sturridge-ra (@ 2.80) sem butaság fogadni, bár én Mesut Öziltől várok leginkább egy pimasz találatot (@ 4.25).

Két, ilyen jól működő támadósor mellett az, hogy mindkét csapat gólt szerez (@ 1.50), szinte evidens, viszont érdekes, hogy a Liverpool a legutóbbi három látogatása alkalmával egyszer sem szenvedett vereséget az Emiratesben, és véleményem szerint ez a sorozat idén sem szakad meg.

Tipp: X @ 3.40