Petr Cech és a többiek: A tíz legjobb kapus a Premier League történetében


Petr Cech tizenegy éven át védte a Chelsea kapuját, most az egyik nagy rivális londoni klubhoz, az Arsenalhoz igazolt. Nézzük, hogy kik voltak a Premier League történetének legjobb kapusai!

A legjobb tízbe csak olyan hálóőrök kerültek be, akik több mint 100 Premier League meccset hoztak le kapott gól nélkül.

 

10. David James – Liverpool, Aston Villa, West Ham, Manchester City, Portsmouth

Sokan csóválhatják most a fejüket, de David James amellett, hogy néhányszor komolyat hibázott, mégis remek kapus. Ráadásul ő az, aki a legtöbb Premier League meccsen védett eddig (572) és a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzéssel büszkélkedhet (170).

 

9. Shay Given – Blackburn, Newcastle, Manchester City, Aston Villa 

A legjobb formában kétség kívül akkor védett, amikor a Newcastle kötelékébe tartozott. Az ír Shay Given fantasztikus reflexe és hajlékonysága ellensúlyozta alacsony termetét és rendre bravúros védésekkel segítette a Szarkákat.

 

8. Pepe Reina – Liverpool

A kapusok "100 gólmentes Premier League meccs klubjában" csak Cech rendelkezik jobb meccsenkénti mérleggel, mint Pepe Reina, aki pontosan olyan volt 2005-ben (amikor a Villareal eladta a Liverpoolnak), mint amilyennek egy mai modern kapusnak lennie kell. Ráadásul egyedül Cech az, aki nála több meccset hozott le kapott gól nélkül ugyanabban a klubban (a spanyol hálóőr 134 mérkőzésen nem kapott gólt a Liverpool színeiben).

 

7. Nigel Martyn – Crystal Palace, Leeds, Everton

Nigel Martyn valahogy alulértékelt ahhoz képest, amilyen jó teljesítményt nyújtott hétről-hétre. Igazi bástyája volt a Leeds-nek, később pedig az Evertonnak. 

 

6. Mark Schwarzer – Middlesbrough, Fulham, Chelsea, Leicester

Egy kapus élete sosem könnyű, főleg akkor nem, ha csapata mindig a táblázat alsó felében vitézkedik. Az ausztrál Mark Schwarzer – aki valahogy mindig is veteránnak tűnt – viszont rendre megoldotta a feladatot. A Premier League történetében ő kapta a harmadik legkevesebb gólt (152).

 

5. Brad Friedel – Liverpool, Blackburn, Aston Villa, Tottenham

Mellőzés Liverpoolban, majd nagyszerű teljesítmény Blackburnben és már készen is állt arra, hogy alapember legyen az Aston Villában és később a Tottenhamben. Brad Friedel mindig is egy megbízható kapus hírében állt, amíg 44 évesen vissza nem vonult.

 

4. David Seaman – Arsenal, Manchester City

Pályafutása során volt néhány durva bakija, de sem az Arsenal, sem pedig az angol válogatott nem szereplt volna annyira jól a '90-es években, illetve a 2000-es évek elején, ha nem ő áll a kapuban. David Seaman, a bajszos "gólölő" 142 Premier League meccsen nem kapott gólt, ezzel ő a negyedik ebben a rangsorban.

 

3. Edwin Van der Sar – Fulham, Manchester United

Edwin van der Sar annyira magas volt (valószínűleg még mindig az), hogy a csatárok már ettől zavarba jöttek, amikor rávezették a labdát, hogy aztán végignézzék a holland kapus egy újabb világklasszis védését. Van der Sar az a kapus, aki a leghosszabb kapott gól nélküli periódust tudhatja magáénak a Premier League történetében: a Manchester Unitedban 2008 novembere és 2009 februárja között senki nem tudta bevenni a kapuját.

 

2. Petr Cech – Chelsea

Petr Cech 162 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül a Chelsea színeiben, ez átlagosan kevesebb, mint egy gólt jelent meccsenként. Három bajnoki címhez segítette hozzá a kékeket, mielőtt átadta volna a stafétát Thibaut Courtois-nak, aki gyakorlatilag végigvédte a 2014/15-ös szezont.

 

1. Peter Schmeichel – Manchester United, Aston Villa, Manchester City

Sajnos csak egy kapus lehet az első helyezett és ez a hely egyértelműen a dán kapuslegendát, Peter Schmeichelt illeti meg. Már a puszta jelenléte is megrémítette a csatárokat: pályája csúcsán öt bajnoki címet nyert a Mancheter United színeiben és nem mellesleg a '92-es Eb-n is magasba emelhette a győztesenk kijáró trófeát.