Még nagyon megbánhatják Nemanja Matic eladását a Chelsea-nél


Sok minden járhat most Antonio Conte fejében. Legalábbis a Community Shield alatt mutatott viselkedése erre enged következtetni. Kezdve azzal, hogy az olasz mester általában a legelegánsabb menedzserek közé tartozik a Premier League-ben, de vasárnap kócosan és melegítőben jelent meg az angol foci szentélyben, a Wembley-ben. Korántsem volt olyan energikus, mint korábban, mintha különösen frusztrálnák a nyári események. Nemanja Matic eladása is benne lehet ebben.

Persze mondhatjuk, hogy Matic inkább egy jelentéktelen játékos. Na, nem a tehetsége vagy a képességei okán, hanem a posztja miatt. Könnyű lett volna kihagyni a bajnok Chelsea-ből, de mégis ott volt. Sőt, fontos szerepe volt. Nélküle Eden Hazardnak nem lett volna lehetősége annyit támadni, Cesc Fabregas kevésbé mozoghatott volna szabadon (ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a legjobbját nyújtsa) és hát persze ne feledjük a Spurs elleni bombáját az FA Kupa elődöntőjében.

Matic távozása a Stamford Bridge-ről mégsem kavart nagy port. Még úgy sem, hogy gyakorlatilag egyetlen fő kiszemelt leigazolása sem jött össze a Chelsea-nek. A szerb játékost úgy könyvelték el, hogy nélküle is meglesznek majd. Na, ezért a játékosért 40 millió fontot fizetett a Manchester United.

Maticot eléggé alulértékelték. Ő nem ontotta a gólokat, nem adott sok gólpasszt és egyáltalán: semmi olyat nem tett, ami egy futballistát kiemelkedővé tesz. Ő „csupán” biztosította a csapat struktúráját. Nélküle nem működött volna olajozottan a gépezet.


Conte ezt egészen biztosan észrevette. Leigazolta Tiemoue Bakayokót a Monacóból, aki majd várhatóan Matic posztján játszik majd, N’Golo Kante mellett. Bennük azért van bőven potenciál és előfordulhat, hogy a Chelsea középpályája még erősebb lesz velük ebben a szezonban.

Ugyanakkor az új igazolások mindig kockázattal járnak, főleg ha fiatal játékosokról van szó. Bakayoko lehet, hogy a legjobb középpályás lesz Európában – legalábbis az előző szezonban nagyon jól ment neki a Monacóban – de vajon mennyire gyorsan tud majd alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez? Képes lesz-e olyan teljesítményre, mint Matic?

Sok ehhez hasonló kérdés adódott a vasárnapi Community Shield vereségük után. Ezek még sokáig megválaszolatlanok maradnak, mindenesetre a Premier League rajta előtt pár nappal úgy fest, hogy még nincs kész a csapat. Az előző szezonban jó pár hétnek el kellett telnie ahhoz, hogy Conte kidolgozzon egy sikeres rendszert és most előfordulhat hasonló forgatókönyv.

Lehet, hogy Matic jobban fog hiányozni annál, mint amire előzetesen számítottak. Senki sem siránkozott a szerb távozásán, de lehet, hogy kellett volna. A kékek úgy nyertek két bajnoki címet az elmúlt három szezonban, hogy Matic ott volt a középpálya közepén. Miért nem kapta meg a kellő tisztelet?

Ez egyébként a Matic féle játékosok sorsa. Szemre nem tetszetős a játékuk, nem lehet rájuk marketingstratégiát építeni, de a játékuk roppant fontos egy csapat szempontjából. José Mourinho mindezt felismerte és ezért szerződtette azt a játékost, aki olyan jól kiszolgálta őt a Chelsea-ben töltött időszaka alatt. Abban bízik, hogy a Manchester Unitedban is legalább olyan hasznos lesz a játéka.

Nem gyakran fordul elő, hogy a bajnoki címvédő a Premier League-ben ennyi kérdőjellel kezdi az új szezont. Conténak újra kellett terveznie az egész csapatát, a csatársortól kezdve egészen a hátvédekig. Mindez megmagyarázza a különös vasárnapi viselkedését. Matic távozása csak egy a sok ok közül, ami miatt aggódhat az olasz edző.