Mané zsinórban ötödször lehet eredményes a Manchester City ellen


A Manchester City utoljára 2015 novemberében veszített el hazai bajnokit három góllal – akkor a Liverpool nyert náluk 4-1-re, ám a vörösök azóta sem győztek az Etihadban

A Manchester City-ről az általános közvélekedés az, hogy otthon masszívak, idegenben pedig méginkább azok. Ez azonban nem így van. Az előző szezonban összesen 40 pontot gyűjtött a City hazai pályán és ezzel a hatodik helyen végzett azon a képzeletbeli táblázaton, ahol csak a pályaválasztóként lejátszott bajnoki meccsek számítanak. Idegenben 38 pontot szereztek és ez a második helyhez volt elég a vonatkozó „tabellán.” Sokszor kritizálják a City védelmét is, ugyanakkor a csapat ritkán omlik össze. A Liverpoollal szemben hét meccses veretlenségi sorozatot tudhatnak magukénak hazai pályán (4-3-0) és a két évvel ezelőtti, a Liverpooltól elszenvedett 4-1-es vereségük óta nem kaptak ki otthon három vagy több góllal. A City védelme erősebb, mint gondolnád!

 

Amióta Jürgen Klopp ül a Liverpool kispadján, a csapat 22 meccsből csak egyet veszített el azokkal a klubokkal szemben, melyek az első hét hely valamelyikén zártak az előző szezonban

Ez Jürgen Klopp második teljes szezonja Liverpoolban és elég nagy rajta a nyomás. Eredményeket várnak tőle és a BL-kvalifikáció után egyértelműen a minél több trófea begyűjtése a cél. A Liverpoolnak nem megy rosszul a PL élcsapatai ellen, ritkán veszítenek. Ugyanakkor a Klopp érában gyakran botlottak gyengébb ellenfelekkel szemben. Ha sikerülne megverniük idegenben a City-t, akkor az eléggé jó előjel volna a szezon hátralévő részét nézve. Az első pár fordulóban jó formában voltak és érdekes lesz látni, hogy a válogatott meccsek miatti szünet milyen hatással volt rájuk.


 

 

Saido Mané a legutóbbi kilenc bajnokiján összesen hét gólt szerzett

A Liverpool csatára, Mané pontosan ugyanolyan jó formában folytatta az új szezont, ahol az előzőt abbahagyta. Az előző fordulóban is gólt szerzett az Arsenal 4-0-s legyőzésekor. A csatár nagyszerűen játszik Liverpoolban, ami főleg akkor szembetűnő, ha Philippe Coutinho épp nincsen a pályán. Viszont neki is eleget kellett tennie a válogatottbeli kötelezettségeinek és Szenegál színeiben kétszer is pályára lépett. Ugyanakkor ellentétben a dél-amerikai játékosokkal, Manénak nem kellett időzónák között utaznia, így aztán nem is kell visszaszoknia az európai időhöz és elvileg friss kell, hogy legyen – mintha csak egy hétközi fordulóban játszott volna.

 

Sergio Agüero rendre betalált a legutóbbi öt hazai bajnokiján

Egy kicsit bizonytalannak látszik Agüero jövője a City-ben, hiszen Bournemouth elleni meccsen Gabriel Jesus kiszorította őt a kezdőcsapatból. Talán Pep Guardiola így jelez az argentin felé, hogy többet vár tőle, vagy szimplán mindkét csatárt jó formában és megfelelően kipihenten akarja látni. A rotáció nem feltétlenül rossz dolog a fociban, de Agüero nem az a fajta csatár, aki szeret mellékszereplővé válni. A versenyhelyzetekre általában úgy reagál, hogy csak még több gólt szerez. Ez történt, amikor Edin Dzeko, Mario Balotelli, Stevan Jovetic és Wilfried Bony megpróbálta vele fölvenni a versenyt középcsatárként. Agüero mindig jól jött ki az ilyen helyzetekből. Az első forduló óta nem szerzett gólt, szóval valószínűleg mindent megtesz majd annak érdekében, hogy betaláljon.

 

Ebben a szezonban egyelőre a Manchester City számít a legagresszívabb csapatnak (7 sárga, illetve 2 piros lap) és csak a Chelsea van előttük ebben a tekintetben

A két csapat egymás elleni meccsei kezdenek egy kicsit elfajulni. Bár ritkán van szükség a piros lapra (a liverpooliak talán a Manchester United ellen tartogatják az agressziójukat) a sárgák száma előfordul, hogy megszalad. A legutóbbi öt City-Liverpool összecsapáson 23 lapot osztottak ki a játékvezetők. Mindez 4,6-os meccsenkénti átlagot jelent és ez jóval nagyobb a 3,7-es átlagnál, ami a PL előző szezonjának meccseire volt jellemző. Emre Can és Nathaniel Clyne fejenként három sárgát kapott ebből a 23-ból, szóval egyáltalán nem volna meglepő, ha szombaton is lapot kapnának.