A manchesteri derbik történetének öt legemlékezetesebb játékos-debütálása


Pep Guardiola nem spórolt a nyáron: 150 millió fontot költött új játékosokra, hogy három év után újra bajnok legyen a City.

Leroy Sane és Ilkay Gündogan szombat délután életükben először léphetnek pályára manchesteri derbin, míg a másik oldalon Paul Pogba és Zlatan Ibrahimovic mondhatja el ugyanezt magáról.

Manchester City v Steaua Bucharest - UEFA Champions League : News Photo

Guardiola és Mourinho érkezése az észak-nyugati angol városba felerősítette a manchesteri szurkolók amúgy sem elhanyagolható rivalizálását, ráadásul mindkét csapat a bajnoki címre hajt. A szombati derbire hangolódván felidéztük azokat a pillanatokat, amikor új játékosok kóstolhattak bele milyen is az, amikor Manchester kék és vörös fele egymásnak feszül és az újonc futballisták debütálása emlékezetes maradt valamiért. Kezdjük a sort egy olyan tinivel, aki megállíthatatlan a kapu előtt.

 

Marcus Rashford

Manchester City v Manchester United - Premier League : News Photo

Már nem kéne, hogy meglepetést okozzon, de 18 éves támadó még mindig sokkol minket azzal, hogy mennyire hidegvérű a kapu előtt. A legutóbbi alkalommal Rashfordról szólt a derbi, minekután góljával 1-0-ra nyert a MU az Etihadban. 

A támadó a tizenhatoson kívül kapta meg a labdát és demonstrálva hihetetlen robbanékonyságát egyből faképnél hagyta a vele szemben álló Martin Demichelist, majd laposan a hálóba gurított. Ezzel Rashford lett a valaha volt legfiatalabb játékos, aki gólt rúgott egy manchesteri derbin.

 

Robin Van Persie

FBL-ENG-PR-MAN CITY-MAN UTD : News Photo

A holland csatárt árulóként kezeli az összes Arsenal drukker, mert 2012 augusztusában az Old Traffordra szerződött, ahol aztán a következő évben bajnoki címet nyert a Uniteddal. 

A MU egyébként 11 pontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot akkor, ám ezt még nyilván senki nem tudta előre 2012 decemberében, amikor városi riválisukhoz látogattak. RvP a kilencvenkettedik percben lőtt szabadrúgás góljának köszönhetően a vendégek elvitték mindhárom pontot.

 

Benjani

Manchester City's Benjani Mwaruwari cele : News Photo

A kételkedő szurkolókat mi sem győzheti meg jobban egy új játékos hasznosságáról, minthogy az gólt szerez egy városi derbin. Az anno 3,9 millió fontért szerződtetett Benjani rögtön már-már kultikus figurává vált, miután győztes gólt szerzett a MU ellen, mindössze öt nappal azután, hogy csatlakozott a City keretéhez a Portsmouth-ból. 

A zimbabwei támadó 2008 januárjában már a góllövőlista élét ostromolta, ezután igazolta le a City, nem kis nehézségek árán. A játékos ugyanis két repülőt is lekésett és végül csak február első napjaiban csatlakozott a kerethez. Viszont ezt mindenki megbocsájtotta neki miután a 2008 februárjában rendezett derbin belőtte a City második, győzelmet jelentő gólját.

 

Mikael Kashevili

Georgi Kinkladze után Mikael Kashevili alighanem a második legnépszerűbb grúz játékos a City szurkolói körében. Az 1996-os esztendő elején került Manchester kék felére Kashevili és az első derbijén rögtön betalált 1-1-re módosítva a mérkőzés állását.

Bár a City végül 3-2-re kikapott ezen a mérkőzésen, Kashevili gólját jelentősen felértékeli az a tény, hogy ezt követően csupán kétszer volt eredményes a Premier League-ben.

 

Michael Owen

Manchester United v Manchester City - Premier League : News Photo

Sir Alex Ferguson minden idők legjobb derbijeként definiálta a 2009 szeptemberében lejátszott United-City meccset, melyen Michael Owen a 96. percben rúgta a győztes gólt. Az akkor 29 éves támadónak mindössze 15 perc kellett a pályán ahhoz, hogy megszerezze első találatát új csapatában.

Azon a mérkőzésen Craig Bellamy a kilencvenedik percben egyenlített a City részéről, majd következett a cserék és egy pályára szaladó szurkoló miatti hosszabbítás. Egy tizenhatoson belüli kavarodás közben Giggs labdája eljutott Owenhez, aki higgadtan a kapuba juttatta a játékszert, totális őrületet kiváltva ezzel az Old Trafford lelátóján.