Manchesterben szó szerint valami nagy dolog készül


A legtöbb dolog Los Angelesben nagy. Agglomerációval együtt 18 millióan élnek a városban, ahol minden legalább 40 perc autózásnyira van mindentől. Jelenleg a Manchester United és a Real Madrid is a Kaliforniai Egyetem (UCLA) Beverly Hills-en található kampuszán edzőtáborozik – a két sztárklub három éven belül már második alkalommal választotta egyszerre ugyanazt a helyszínt, valószínűleg anélkül, hogy összebeszéltek volna.

Péntek reggel mindkét csapat egy időben edzett a kaliforniai napfényben, alig pár kerítés választotta el őket. A tréning első 15 perce nyilvános volt a média, illetve a rajongók számára. A biztonsági ellenőrzés szigorú volt és nem volt akkora káosz, mint tavaly, amikor Kínában készült José Mourinho csapata.

A játékosok kocogtak, meg nyújtottak egy kicsit azon a pályán, ahol normál esetben az UCLA atlétái edzenek. Mourinho mosolyogva figyelte az egészet és elégedettnek tűnt. Már két játékost megszerzett abból a négyből, akiket előzetesen a csapathoz akart csábítani. Persze továbbra sem hagyja élni Ed Woodward klubigazgatót, hogy megtörténjenek a további erősítések. Ezt nyilvános nyilatkozatokkal és szemtől szembe is megteszi, mert jól tudja: még egy hatodik hely már nem fér bele és a kezdeti lelkesedésnek hamar vége lesz ha a United megint több döntetlent játszik majd a szezon elején az Old Traffordon, mint ahányszor nyerni tud. Lehet, hogy jövőre sem lesz bajnok a MU, de az építkezés tovább folyik és elképzelhetetlen, hogy megint 24 pont hátrányban végezzenek majd a listavezető mögött.Jó futballistát venni nem olcsó mulatság mostanában. Az árak nevetséges módon elszálltak – a Tottenham például 50 millió fontot készül kifizetni egy olyan játékosért, akivel a saját klubjában sem számoltak kezdőként.

Romelu Lukaku 75 millió fontba került plusz ugye az egyéb költségek. Amikor megkérdezték Mourinhót, hogy milyen az új 24 éves csatára, csak annyit mondott: „nagy”. Mindezt olyan lelkesedéssel, amiből leszűrhető, hogy jó vásárt csinált. A többi játékos meg álmélkodik Lukaku láb- és cipőméretén. Semmi kétség afelől, hogy sokat várnak tőle. Lukaku passzol a képbe és az edzésen úgy tűnt, hogy már beilleszkedett a csapatba.

Egyébként elég magas játékosok vannak most a Manchester Unitedban. Amióta Mourinho ül a kispadon, két 185 cm-nél magasabb védőt is szerződtetett Bailly és Lindelöf személyében. Paul Pogba a maga 191 centijével a második legmagasabb mezőnyjátékos.

Marouane Fellaini is jó magasra nőtt és ugyan sok MU szurkoló örülne, ha távozna, de amióta Mourinho megérkezett, egyre biztosabb a maradása. Az Európa Liga döntőben például azért szerepelt a kezdőben, mert képes zavart okozni az ellenfél soraiban és fejjátéka is komoly tényező. 

Axel Tuanzebe, a fiatal reménység is 182 cm magas. Persze, minden manchesteri védő az, Daley Blind kivételével. Amúgy őt a középpályára szerződtették.

Mourinho Henrikh Mkhitaryan személyében egyetlen olyan játékost vitt a csapathoz, aki 180 cm alatti. De még neki is Mark Hughes méretű combja van, amit jól láthattunk az edzésen, amikor feltűrte sortja szárát, mintha valami különösen gagyi videoklip szereplője volna.

Lukaku viszont nem csak magas. A csatár 94 kiló és ő messze ő a legnehezebb MU játékos. Kilencven fölött egyedül Sergio Romero van, aki argentin steak-en nevelkedett.

Lukakuban van minden remény, akitől legalább annyi gólt várnak, mint Zlatan Ibrahimovic-tól az előző szezonban. Mourinhót mindkét játékosról kérdezték az abban a teremben tartott sajtótájékoztatón, ahol amúgy a Kaliforniai Egyetem sport trófeáit állították ki.

A legelső kérdés természetesen Lukakuval volt kapcsolatos, aki aztán be is mutatkozott az LA Galaxy elleni felkészülési meccsen. Az újságíró arra volt kíváncsi, hogy mi az a plusz, amit a csatár érkezése ad a csapatnak és mennyire hasonlít Didier Drogbához, aki Mourinho legeredményesebb támadója volt. 

„Nem hasonlítgatok senkit senkihez. Drogbának komoly múltja van, míg Lukaku az út elején jár” – mondta a portugál mester, majd folytatta: „Hogy mit hoz? Remélhetőleg gólokat. Mindenki tudja róla, hogy ő csatár, szóval nem egy multifunkcionális játékos, akinek kétséges a helye a pályán. Támadó lévén az ő dolga a gólszerzés és azért volt fontos a leigazolása, mert a Premier League-ben már letette a névjegyét.”

„Nyilvánvalóan rajta kívül vannak még jó csatárok, de a Premier League egy nagyon nehéz, speciális közeg. Normál esetben a játékosoknak idő kell, hogy ehhez alkalmazkodjanak, de Lukaku végigjátszotta az elmúlt négy-öt szezont. Ugyanakkor most több felelőssége lesz, mint az Evertonban vagy a West Bromban volt” – így Mourinho.

Ideális esetben Mourinho olyan játékosokat szeret szerződtetni, akik már korábban tapasztalatot szereztek a Premier League-ben, de azt is tudja, hogy az ilyen futballisták nagyon drágák. Már csak ezért is volt elragadtatva azon, hogy sikerült megszerezniük a belgát.„Azt gondolom, hogy a legjobb pillanatban jött hozzánk, mert ugyan még fiatal, de éveket focizott a Premier League-ben és a belga válogatottban. Pályafutása során most játszik majd először a Bajnokok Ligájában és ez nála most a legerősebb motivációs tényező. Az is fontos tény tehát, hogy indulhatunk a BL-ben” – véli Mourinho.

„Lukaku nem az a fajta játékos, aki gyakran részt vesz a támadások felépítésében, hanem inkább a pálya felső harmadában érzi jól magát. Főleg az Old Traffordon játszva akad sok olyan ellenfelünk, akik roppant mélyen védekeznek sok hátvéddel és ezekre az esetekre ott volt nekünk Zlatan, mint erőcsatár, de vele ugye nem számolhattunk” – mondta Mourinho.

„A Premier League sajátosságai miatt kell nekünk egy erőcsatár, aki nem Martial vagy Rashford, hanem egy klasszikus kilences, akinek nem okoz nehézséget az ellenfél tizenhatosán belül játszani a védővonalban. Azt gondoljuk, hogy Lukaku alkalmas erre a szerepre” – zárta gondolatait a portugál.

A Manchester United szurkolói meleg fogadtatásban részesítették Lukakut és hisznek abban, hogy jól szerepel majd a csapatban. Viszont ugyanúgy, mint a menedzserük, további erősítésekre vágynak – Ed Woodward pontosan ezért nem tartott a csapattal és maradt Európában.