Manchester City-Tottenham: Taktikai előzetes


CSAPATHÍREK

A Tottenham háza táján leginkább a kapus, Hugo Lloris ágyéksérülése kelt aggodalmat. Bár kétségtelen, hogy Michael Vorm képes arra, hogy pótolja a franciát, ugyankkor Llorisnak az egyik legelőnyösebb tulajdonsága az, hogy afféle "söprögetőként" is funkcionál a védelem mögött. Csak néhány ilyen kapus van, mint a francia válogatott hálőre, akinek jelenléte megnyugtatja a védelmet, így a hátvédek annak tudatában lendülhetnek támadásba, hogy hátul minden a legnagyobb rendben. Például a tavalyi szezonban, amikor Brad Friedel védett Lloris helyett a Newcastle ellen, pont azért kaptak gólt (ez volt a találkozó egyetlen találata) mert a gólpassz pontosan arra a területre érkezett, amit a francia hálóőr amúgy uralni szokott. 

Kyle Walker és Kyle Naughton kiesésével valószínűleg Eric Dier lesz a jobbhátvéd, míg Nacer Chadli - aki nagyszerű formában játszott a szezon elején - csípősérüléssel küzd. 

A Manchester City Samir Nasri és Fernandinho játékát nélkülözi majd. 

AZ ELŐZŐ SZEZON

A City oda-vissza megnyerte mindkét Tottenham elleni bajnokit az előző szezonban, 11-1-es összesítéssel. A City otthonában, tavaly novemberben 6-0-ra elveszített meccs volt az egyik fő oka  Andre Villas-Boas menesztésének. Borzalmasan indult az a mérkőzés a vendégek számára: Lloris felszabadítási kísérlete gyakorlatilag kihagyhatatlan helyzetbe hozta Jesus Navas-t, már rögtön az első percben. Aztán minden csak egyre rosszabb lett, főleg miután Navas élni tudott Jan Vertonghen-el szembeni gyorsaságával, aki balhátvédet játszott azon a napon.

Valószínűleg Danny Rose lesz majd most a balhátvéd, akit egyébként januárban kiállítottak a White Hart Lane-en. A tavalyi szezon egyik meccsén sem tudta fölvenni a versenyt a Spurs vetélytársával, mindkét alkalommal rettentő kínos vereséget szenvedtek el.

A CITY KÖZÉPPÁLYÁJA

A City játékának meghatározó eleme, hogy a középpálya közepén játszók milyen napot fognak ki - ez az egész csapatjátékra hatással van. Fernandinho sérült, így aztán Yaya Toure mellett (aki egyébként fantasztikus gólt lőtt Kongó ellen) Fernando játszhat középen igaz, Frank Lampard is elférne mellette. Mindez azt jelenti, hogy James Milner nagy eséllyel a bal szélen kap szerepet és David Silva játszik majd támadó középpályást; már amennyiben Manuel Pellegrini a 4-2-3-1-es fölállást választja majd. 

Ugyanakkor a mester döntehet a klasszikus 4-4-2 mellett is, az Edin Dzeko és Sergio Aguero párossal a csatársorban. Ugyanakkor ez a kontrák veszélyének tesz ki a City-t, és ezzel már akadtak problémáik ebben a szezonban. Viszont a 4-4-2 előnye az, hogy Silvát mentesíti Dierrel szemben, aki teljesen nyilvánvalóan középen szeret játszani és nem a legjobb védő egy technikás játékossal szemben. Emellett Dzekonak is marad helye, aki nem mellesleg hat Spurs elleni meccsen pontosan ugyanennyi gólt rúgott a londoniaknak. 

A SPURS LETÁMADÁSA ÉS KONTRÁI

A Tottenham nem kezdte túl jól a szezont, de az öltözői feszültségek ellenére vannak jelei annak, hogy Mauricio Pochettino munkája nem hasztalan. Feltehetően hasonló felfogásban játszanak majd, mint tették azt az Arsenal ellen a második félidőben, azaz mélyről indulva, fegyelmezetten igyekeznek majd az ellenfél kapuja felé törni.

Az efféle játék volt a Southampton védjegye Pochettino edzősködése idején: a csapat megtalálta az egyensúlyt védekezésben, nem engedve az ellenfelet labdát szerezni a saját térfelükön. Ez hozta a gólt az Arsenal ellen is, és mindez most is sikerre vezethet, ha a City középpályája megint kicsit álmosan játszik majd. Azonban ha a Spurs túlságosan előremegy és nem sikerül megfelelő szinten letámadniuk, az könnyen megbosszulhatja magát Silva hosszú indításainak és Augero sebességének képében. 

A SPURS A NAGYOK ELLEN 

Az Arsenal siralmas eredményeket produkált az előző szezonban a "nagyok" ellen, de a Tottenham majdnem ugyanilyen rossz volt. Az első ötben végzett csapatok ellen képtelenek voltak betalálni öt bajnokin, csupán egy liverpooli 0-0-át tudtak összehozni az Everton ellen. 14 meccsből csak egyet nyertek meg olyan csapattal szemben, amely előttük végzett a bajnokságban.

ÍTÉLET

Annak ellenére, hogy Pochettino jó munkát végez és a Spurs még veretlen idegenben, nehéz másra gondolni, mint hazai győzelemre. Az 1.45-es odds nem túl sok, de az előző szezonban hazai pályán a City már félidőben vezetett a tabella alsó felében található csapatokkal szemben és ezeket a meccseket rendre meg is nyerte.

Az egyetlen kétség, ami fölmerülhet az, hogy a City gólajainak jelentős hányadát (14 lőtt gólból hatot) eddig az utolsó 15 percben szerezte, így a félidei Manchester vezetésre felkínált több, mint kétszeres szorzónál (2.05) nagyobb biztonságot ad az ázsiai hendikep. 
City -1.25 @ 1.95.