Liverpoolban ez még csak a kezdet


A hétvégén kimagasló teljesítménnyel rukkolt elő a Liverpool, ám Jürgen Klopp még mindig tartózkodik a hangzatos kijelentésektől. A bajnoki címről pedig aztán végképp nem hajlandó beszélni.

„Elkezdtünk pontokat gyűjteni és ezt folytatnunk kell” – mondta a Liverpool menedzsere, miután 6-1-re verték a Watfordot vasárnap. „Tudom, mik történtek a klubnál és azzal is tisztában vagyok, hogy két-három évvel ezelőtt majdnem bajnok lett a Liverpool. Mindenki hasonlítgat, de ez már nem az a csapat, mint a két-három évvel ezelőtti.”

Azonban van egy igencsak szembetűnő hasonlóság. Ugyanúgy, mint a 2013/14-es szezonban, a Liverpool elképesztően gólveszélyes játékkal rukkol elő. Ez a lényeg. Nem csak az, hogy három év után újra vezeti a Premier League-et a Liverpool. Elképesztően erős a csapategység, ami szinte maga alá temeti az ellenfeleket. Persze csak 11 fordulón vagyunk túl – ahogy erre Klopp is rámutatott – de azért érdemes kicsit visszatekinteni a közelmúltra.

A 2013/14-es szezonban a Liverpool átlagosan 2,66 gólt szerzett meccsenként, ez pedig a valaha volt legjobb ilyen mutatók között van a Premier League történetében. 

Most ez a mutató 2,72 a vörösöknél. Nem utolsó sorban pedig a játékukat öröm nézni. Mindez egy igen szórakozató eszmefuttatásra ad lehetőséget, legalább addig, amíg tényleg komolyra nem fordulnak a dolgok. 

A Liverpool melyik keretének volt szórakoztatóbb a játéka? A 2013/14-es vagy a 2016/17-es csapaté? Melyik együttest volt élvezetesebb nézni? Melyik a jobb csapat? 

Van egy nagy név, aki alaposan megnehezítette a védelmek dolgát és a mostani eszmefuttatást sem teszi könnyebbé: Luis Suarez. Brendan Rodgers csapatának a játéka gyakorlatilag rá épült és az ő hatása, illetve zseniális játéka emelte akkor olyan magasságokba a Liverpoolt, ami nélküle aligha jött volna össze. Emiatt könnyen támadt az az érzésünk, hogy egy egyszemélyes csapatról van szó. 

Aki látta a Tottenham elleni 5-0-s győzelmüket 2013 decemberében – csakhogy kiragadjunk egyet a sok fantasztikus meccsükből az akkori szezonban – annak kicsit erős lehet a fenti bekezdés. Ugyanis valóban nem csak arról volt szó, hogy a Suarez a hátán vitte volna az egész csapatot. Sokkal inkább arról szólt a történet, hogy az egész gárda fölsorakozott mögötte, őt támogatván, így aztán az uruguayi csatár kedvére villoghatott.

Rodgers talán joggal kapott kritikákat azért, amiért így viszonyult Suarezhez és amiatt is, hogy végül nem tudta megemészteni az eladását a szezon végén. Ugyanakkor mindenképpen dicséret illeti amiatt, amilyen taktikát kidolgozott annak érdekében, hogy olajozottan működjön az akkori gépezet, melynek Suarez volt a fő hajtóereje. A csapat leggólerősebb játékosa maximális támogatásban részesült. Az együttes többi futballistája olyan hatékonysággal tette a dolgát körülötte, hogy esélyt sem adtak az ellenfeleiknek. 

A White Hart Lane-en aratott győzelmük ennek az egész felfogásnak az esszenciája volt. A többiek mellett Jordan Henderson és Jon Flanagan ellentmondást nem tűrve felszántották a pályát, annak érdekében, hogy a Liverpool támadói kiteljesedhessenek elöl. 

Abban a csapatban Suerz játéka jelentette a pluszt és ez a keret többi játékosa fölé emelte őt. Ő volt az egyik oka annak, hogy a Liverpool a 2013/14-es szezonban nyújtott teljesítménye nagyszerű volt. Az uruguayi jelenléte biztosította azokat a varázslatos pillanatokat, melyeknek köszönhetően szinte mindenki másnál jobb volt akkor a Liverpool.

A jelenlegi Liverpool viszont úgy képes az eredményes játékra, hogy nincs a keretben egy Suarez kaliberű futballista. Nincsenek olyan kimagasló egyéni teljesítmények, mint akkor, de csapatként ugyanazon a magas szinten vannak. Ezt bizonyítja, hogy már most tíz különböző játékos szerzett gólt a csapat színeiben és ez már önmagában is kihangsúlyozza azt, hogy milyen sokféle elképzelésük van a támadójátékot illetően. 

Sadio Mane Watford elleni fejesgólja is tökéletes bizonyíték erre, hiszen egy nagyon szép támadás befejezése volt az – egy, a sok variáció közül.

Ezért is talán egy kicsivel nagyobb érdemei vannak a mostani csapatnak. Viszont annak, hogy a Liverpool játéka jelenleg szórakoztatóbb, mint korábban, egyáltalán semmi jelentősége nincs akkor, ha nem kerülnek legalább annyira közel a bajnoki címhez, mint a 2013/14-es szezonban.

Ha ez sikerül, akkor magasabb szintre lépnek, leszámolhatnak a keserves múlttal és itt nem felétlenül csak a 2013/14-es szezon történéseire kell gondolni.

Klopp megosztó modora már alaposan felbosszantott jó pár menedzsert és egyikük emiatt egy olyan edzőnek nevezte, aki ugyan képes motiválni a játékosait, de képtelen arra, hogy jobb legyen örök másodiknál. Kétségtelen, hogy adja magát a kérdés: kitart Klopp és csapatának a lelkesedése az egész szezonban? 

Klopp képes lehet rá. Képes lehet arra, hogy még a 2013/14-es szezonban látott Liverpoolnál is valami nagyobbat alkosson. 

A német edző szavaival élve: csak folytatni kell az eddigi munkát.