A Liverpool walesi feltámadása Klopp töretlen kitartásáról tanúskodik


Valami megváltozott a Swansea vendégeként. Nem láthattuk azt a görcsös focit, ami eddig a Liverpoolra jellemző volt és a maga módján igencsak érdekes a ’Pool aktuális szezonja. Hogy megértsük a Liverpool szurkolóinak szombat délutáni lelkesedését, ahhoz az előző szezonig kell visszanyúlnunk.

Anno Brendon Rodgers folyamatosan azt hangoztatta, hogy az ellenfeleket le kell focizniuk a pályáról – ez viszont már csak Jürgen Klopp érkezésével valósult meg. A német mester egy évvel ezelőtt kezdte meg munkásságát Liverpoolban és egyből a mélyvízbe került. Jöttek a meccsek egymás után és úgy kellett kialakítania a saját elképzeléseit, hogy nem igazán volt erre ideje.

FBL-EUR-C3-LIVERPOOL-SION : News Photo

Tavaly decemberben, illetve idén januárban a Liverpool sorozatban bukta el az idegenbeli meccseit: 2-0 Newcastle-ben, 3-0-Watfordban, 2-0 a West Ham vendégeként és ezeken csak egy kicsit segített a kínkeserves 1-0-s győzelem a Sunderland vendégeként.

Ezeken a meccseken az időjárás is pocsék volt és már csak emiatt is, Klopp eléggé szerencsétlennek tűnt az oldalvonal mellett. Kapucni behúzva, esőcseppek a jellegzetes szakállán és mindeközben az arckifejezése, melyről leginkább azt lehetett leolvasni, hogy „mégis mit keresek én itt?” 

Minden olyan szánalmas volt. Skrtel öngólja Newcastle-ben, Bogdán Ádám lepkézései Watfordban, és Andy Carroll fájdalmas bosszúja Londonban (a Liverpool egykori játékosa lőtte a West Ham második gólját). 

A vörösök minden egyes meccset borzasztóan kezdtek, ami aztán csak egyre rosszabb lett.

FBL-ENG-ESP-ICC-BARCELONA-LIVERPOOL : News Photo

Kegyetlen volt az egész és kezdtek egyre többen kételkedni Klopp képességeiben. Túl gyors volt számára a váltás – vélték sokan. Sőt, ha a Liverpool az ő iránymutatása szerint kell, hogy működjön, akkor mégis mi az irány? 

Többnyire a korán bekapott gólok miatt a Liverpool nem tudta a saját játékát játszani, futnia kellett az eredmény után. Nem mellesleg szombaton a Swansea otthonában is korán hátrányba került a ’Pool. Álmos kezdés után rögzített helyzetből kaptak gólt, ami szinte már menetrendszerűnek mondható az esetükben. Az egész történet „tipikusan liverpooli” lehetett volna.

FBL-ENG-LCUP-BURTON-LIVERPOOL : News Photo

Ám ez a Liverpool most más. Klopp egy év alatt komoly munkát végzett és néhány új emberrel – közel sem annyival, mint kéne – kezd újra régi fényében tündökölni a ’Pool. 

Persze ne felejtsük el a Burnley elleni vesztes meccset sem még augusztusból, de már az is teljesen más volt, mint a 2015/16-os vereségek. Mint ahogyan Jamie Carragher is említette a Twitteren, akkor az volt a kulcs, hogy a Burnley gyorsan növelni tudta az előnyét és 2-0-al mehetett félidőre. A Liverpool nem tudott mit kezdeni a meddő mezőnyfölényével és ez maradt a végeredmény.


 

Múlt szombaton a Swansea nem tudott másodszor is betalálni, pedig a helyzeteik megvoltak hozzá. Mindez nyugtalanná tette őket. Majd aztán el is fáradtak a folyamatos rohamozásban és emiatt a Liverpool kezébe vehette a meccset úgy, ahogyan erre nem igazán akadt példa az elmúlt egy évben. 

Győzelmüket a csapatmunkának köszönhették, noha az egyéni teljesítmények szintjén is nagyot alkottak a vörösök.

International Champions Cup: Liverpool v Barcelona : News Photo

Roberto Firminho játékintelligenciája valósággal beragyogta a stadiont és nagyszerű helyezkedésének köszönhetően gólt is rúgott. Coutinho is megállíthatatlan volt és úgy tűnt, mintha mindig nála lenne a labda a középpályán. Sadio Mane fáradhatatlanul futott, Daniel Sturridge önzetlen volt és mindennek Jordan Henderson diktálta a tempóját.

Na, már most az első félidőben mindannyian borzasztó gyengén játszottak.

De ne hagyjuk ki a sorból James Milnert, akinek azért voltak már jobban lőtt büntetői is, de valahogy mégiscsak sikerült értékesítenie a győzelmet jelentő tizenegyest. Talán tudta, hogy csapata három pontot érdemel. Talán Klopp is pont így volt ezzel. Mert valami megváltozott Liverpoolban és ettől a valamitől nem véletlenül jönnek izgalomba a szurkolók.