Jonathan Wilson taktikai előzetese a Tottenham-Liverpool bajnokihoz


A KLOPP FAKTOR

A médiahisztéria lecsengése után Jürgen Klopp első megmérettetése a White Hart Lane-en lesz. Ezen a meccsen kiderül, hogy mennyire valós az a korai hurráoptimizmus, ami a német szakember liverpooli szerződtetését övezte. Ami a valóságot figyelembe véve elég abszurd. Kloppnak mindössze két napja volt arra, hogy az összes játékossal találkozzon, edzést tartson nekik, ennyi idő nem elég arra, hogy bármilyen taktikai változtatást véghez vigyen.

Az általa preferált játékrendszert (az a bizonyos Gegenpressing, azaz a labdavesztést követő azonnali visszatámadás) nem lehet egyik napról a másikra bevezetni egy csapatnál – arról nem is szólva, hogy ha csak félig-meddig sikerül ez, akkor az még nagyobb káoszt teremt a csapatnál, mintha csak szimplán valamelyest ahhoz a játékrendszerhez tartaná magát egyelőre, amit Rodgers hátrahagyott. Ha a Liverpool játékában javulás lesz, az Klopp karizmatikus személyiségének lesz köszönhető és talán annak, hogy csapat valamelyest fölszabadult a Rodgers féle „sodródás” alól.

 

CSAPATHÍREK

FBL-ENG-PR-LIVERPOOL-BOURNEMOUTH : News Photo

Klopp érkezése után rögtön két játékosa kidőlt egy egész szezonra: Joe Gomez és Danny Ings súlyosan megsérült a válogatott meccsek alatt. Ezek nyilván borzalmas hírek és kiesésükkel űr keletkezik a baloldalon és támadásban egyaránt, komoly fejtörést okozva ezzel Kloppnak. Ugyanakkor elég valószínű, hogy a német szakvezető amúgy is Alberto Morenót tette volna a kezdőbe a balszélen.

Egyébként Christian Benteke és Roberto Firmino sem bevethető még, de legalább az ő sérülésük nem olyan súlyos. Philippe Coutinho játéka is erősen kérdéses, illetve Jordan Henderson egészen biztos nem lesz majd ott a pályán.

A Tottenhamnél a középpályások dőltek ki a sorból: Eric Dier eltiltását tölti, Nabil Bentaleb és Ryan Mason pedig sérült. Szon Hungmin sem biztos, hogy játszhat majd, míg Danny Rose sem teljesen egészséges még.

 

PILLANATNYI FORMA

A Tottenham mindössze egy ponttal előzi meg a Liverpoolt, de a két csapat szezon-rajtja mégis eléggé különböző. Míg a Liverpool teljesítménye stagnálónak lett kikiáltva, addig a Tottenhammel szemben jóval kevésbé kritikus hangokat hallani – lassan lendülnek formába és ugyan a meccseik többségében dominálnak, nem jönnek a győzelmek, mert a gólszerzés valahogy nem mindig jön nekik össze. Mindez Christian Eriksen sérülésére és Harry Kane gyengébb formájára vezethető vissza.

Nyolcból hét meccsen veretlen maradt a Spurs, a legutóbbi fordulóban ikszeltek a Swansea ellen, amit zsinórban három győzelem előzött meg. A Liverpool pedig legutóbbi hat bajnokijából csak egyet nyert meg.

A vörösök legutóbbi öt bajnokijukat megnyerték a Spurs ellen, az előző szezonban például 3-0-ra győztek a White Hart Lane-en, az ezt megelőző szezon során pedig 5-0-ra diadalmaskodtak. Eléggé vitatható, hogy annak a 3-0-s győzelemnek a tapasztalataiból mit tud most hasznosítani a Liverpool, tekintve, hogy azt a mérkőzést a szezon második fordulójában játszották és akkor még úgy tűnt, hogy a Mario Balotelli és a Daniel Sturridge csatárduó igen szép jövő előtt áll együtt.

 

KLOPP VÁLASZTÁSA

Liverpool Unveil New Manager Jurgen Klopp : News Photo

Talán nem túl nagy vakmerőség azt feltételezni, hogy Klopp a 4-2-3-1-es hadrendben küldi majd pályára a csapatát, hiszen Dortmundnál is ezt preferálta. De hogy kit tesz majd a kezdőbe, az egy másik kérdés. Mindenesetre ebből majd következtetni lehet arra, hogyan látja a Liverpool keretét az új menedzser.

Benteke hiányában Sturridge automatikusan a középcsatár posztján találhatja magát, Coutinho előtt eggyel – persze csak akkor, ha a brazil tudja majd vállalni a játékot. Henderson hiányában a középpálya hátsó részén Emre Can és James Milner kezdhet, bár utóbbi helyett lehet inkább az óvatosabb, kevesebbet mozgó Lucas Leiva lehet a jobb megoldás és ebben az esetben Milner inkább a szélen juthat szerephez.

De az is előfordulhat, hogy a két szélen Jordan Ibe, illetve Adam Lallana játszik majd, annak ellenére, hogy Lallana nem egészen az a játékos típus, akit Klopp előnyben részesítene.

 

HARC A KÖZÉPPÁLYÁN

A Tottenham szélsői – Szon Hungmin (már ha éppen egészséges), Nacer Chadli és Erik Lamela – komoly gondot okozhatnak a Liverpool védői számára. Ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy inkább középen támad majd a Spurs Mousa Dembele és Deli Alli révén.

Könnyen megeshet az a paradox helyzet, hogy ha a Liverpool többet birtokolja a labdát középen, akkor növekszik annak az esélye, hogy a védelemre nagyobb nyomás helyeződik.

 

ÍTÉLET

FBL-EUR-C3-TOTTENHAM-QARABAG : News Photo

A Liverpool győzelmére kínált odds kicsit alacsonynak tűnik annak tükrében, hogy mindössze egy idegenbeli meccset nyert meg a szezonban 3.00. Gyanús, hogy Klopp érkezését kicsit túlértékelik.

A Tottenham középpálya-problémái ellenére esélyesebb ezen a találkozón, főleg miután a listavezető Manchester City-t is könnyedén elintézték (4-1) hazai pályán. Még nem tudjuk, hogy Klopp egészen pontosan milyen hatással lesz a Liverpoolra, ezért inkább a hazai győzelem mellett tenném le a voksom 2.47.