Jonathan Wilson taktikai előzetese a Liverpool-Leicester City bajnokihoz


CSAPATHÍREK

Vége a nagy aggodalomnak a Leicester City-nél, amit Jamie Vardy kényszerű cseréje okozott még az Everton elleni bajnokin. Claudio Ranieri azt mondta a csatár sérüléséről, hogy „nem komoly” de ettől még kétséges, hogy játszik-e majd az Anfielden, illetve ha igen, akkor mennyire lesz majd hatékony a pályán és ez a hatékonyság mennyi ideig tart majd. Danny Drinkwater viszont biztos nem játszhat majd sérülés miatt, továbbá Andy King és Jeffrey Schlupp játéka is erősen kérdéses. Jó hír viszont a vendégek számára, hogy Robert Huth eltiltásának vége.

A Liverpoolnál rengeteg sérült van: Danny Ings, Joe Gomez és Daniel Sturridge nem lesz ott a pályán, csakúgy mint Simon Mignolet, James Milner, Dejan Lovren és Martin Skrtel sem. A múlt heti, Watford elleni 3-0-s vereség alkalmával kényszerűségből Lucas játszott középhátvédet, de az a meccs inkább Bogdán Ádám hibája miatt maradt emlékezetes.

 

AKTUÁLIS FORMA

FBL-ENG-PR-LEICESTER-LIVERPOOL : News Photo

A Leicester hihetetlen formában kezdte a szezont és ez a jó teljesítmény azóta is kitart náluk. Viszonylag könnyű volt a sorsolásuk az elején, most viszont rendesen benne vannak a sűrűjében, mondhatni pont a közepén járnak: a Chelsea otthon, az Everton idegenben már kipipálva, jöhet a meccs az Anfielden, majd aztán hazai pályán fogadják a Manchester City-t. Az előbbi két csapat ellen összesen hat pontot szereztek és ebben a szezonban csupán egyszer kaptak ki és két ponttal vezetik a tabellát az Arsenal előtt.

Jürgen Klopp októberi érkezése jó hatással volt a Liverpoolra, viszont a kezdeti sikerek egyre jobban halványodnak; a ’Pool négy tétmeccses nyeretlenségi szériában van. A watfordi 3-0-s vereség során rosszabbul játszottak, mint bármikor ebben a szezonban.

Tavaly szerencsés győzelmet aratott a Liverpool a Leicester vendégeként (1-3), majd a két csapat újév napján 2-2-s döntetlent játszott az Anfielden. A két együttes azóta igencsak különböző utat járt be, szóval az, hogy mi történt az előző szezonban kicsit irreleváns most.

 

LIVERPOOLI TOMPASÁG

Liverpooli részről volt egy kis aggodalom, amikor Klopp megérkezett a klubhoz, miszerint a német mester majd túlhajtja a játékosokat. A csapat nélküle csinálta végig a felkészülést és korántsem volt biztos, hogy megfelelnek majd az új edző által támasztott elvárásoknak. Erre felvetésre a Watford elleni találkozó megadta a választ: a ’Pool játékosai 107,5 kilométert futottak összesen, ez pedig tízzel kevesebb, mint amennyit a City, illetve a Southampton elleni győztes bajnokikon teljesítettek.

Lehet, hogy csak egymeccses rövidzárlatról van szó, mindenestre amit Lucas és Skrtel művelt a második bekapott gól előtt, az aggodalomra adhat okot a Liverpool szurkolóinak.

 

MEGÁLLÍTANI MAHREZT

Leicester City v Sunderland - Premier League : News Photo

Nem nehéz meghatározni a Leicester titkát. Mélyen védekeznek, de gyorsan támadásba lendülnek, melynek alapját a Riyad Mahrez vagy Marc Albrighton felé ívelt hosszú indítások adják és Vardy gyorsaságát is kihasználják legelöl.

Mahrez, a maga 13 góljával és hét gólpasszával egyértelműen a csapat motorja és ő nagy kihívás elé állítja majd Alberto Morenót. A baloldali védő előrejátéka az egyik kulcsa a Liverpool támadásainak és ez így máris komoly problémát jelent most a vörösök számára. Ugyanis nem világos, hogy még ki tudna játszani a baloldalon úgy, hogy hatékony legyen támadásban és még legyen ereje visszazárni Morenót kisegítve.

 

COUTINHO ÉS AZ ÜRES TERÜLETEK

A Leicester alaptaktikája szinte tökéletes a Liverpool ellen. Ugyanis Klopp csapata eddig jóval hatékonyabb volt olyan együttesekkel szemben, melyek dominálják a játékot. Ugyanakkor a mélyen védekező csapatokkal csak szenved a ’Pool. 

Hovatovább Philippe Coutinho, a Liverpool kreatívja – amennyiben középen játszik majd – szembe találja magát Kinggel és Kantével, akik üzembiztosan látják el védekező feladatukat a középpályán. Előfordulhat, hogy a Liverpool 4-3-3-ban rohamoz majd (mint tette azt a watfordi meccs első félidejében) de Coutinho helyzetén ez sem javít sokat.

 

ÍTÉLET

West Ham United v Leicester City - Premier League : News Photo

Ahogy ebben a szezonban már megszokhattuk, az oddsok inkább a hagyományokat tükrözik, mintsem a valóságot. A vendéggyőzelemre igen magas szorzó van 4.05 és azért ide kívánkozik az a statisztika, mely szerint a karácsonyi fordulóban átlagosan 8%-al kevesebb hazai győzelem születik, mint egy „normális” meccsnapon.

Mahrez góljára is szép odds van 3.05 de a Leicester +0,5 is igen csábító 1.95.