Jonathan Wilson taktikai elemzése a Tottenham-Chelsea meccsről


Csapat hírek

A Chelsea sikerének egyik kulcsa, hogy többé-kevésbé ugyanazt a csapatot tudja pályára küldeni minden egyes mérkőzésen. Ennek persze az az oka, hogy idén az európai kupasorozatokban nem érdekelt a listavezető. Marcos Alonso játéka kétséges bokasérülés miatt, de ezt leszámítva Antonio Conte a megszokott kezdő tizeneggyével állhat ki. A Tottenham hasonlóan jó egészségügyi állapotnak örvend, bár Erik Lamela, akinek az energiája és a kreativitása egész szezonban hiányzott, továbbra sem bevethető csípőproblémája miatt.

Aktuális forma

A Liverpool rajongók valószínű nem értenek egyet a megállapítással, de a két legjobb formában lévő klub találkozik ezen a mérkőzésen. A Chelsea 13 meccset nyert zsinórban, ráadásul összesen négy gólt kaptak, ebből szombaton kettőt a Stoke ellen. A Kékek nagy előnye, hogy nem csak a papírforma mérkőzéseket hozzák le magabiztosan, de rendre felülkerekednek a szorosabb összecsapásokon is. Ha a Chelsea továbbra is ilyen formában játszik, akkor nehéz elképzelni, hogy bárki megakadályozza a bajnoki címüket. Ugyan a Spurs sorozata kevésbé lenyűgöző, hiszen csak egy találkozót nyertek top10-es ellenféllel szemben, de sorozatban négyszer győztek mióta a Manchester United megverte őket. Harry Kane és Dele Alli a lassú rajt után újra remek formába lendült.

Közös múlt

A Tottenham novemberben az első félidőben felülkerekedett ellenfelén a Stamford Bridge-en, sőt a vezetést is megszerezte Christian Eriksen révén. Pedro azonban egy bombagóllal egyenlített a 45. percben, majd a Chelsea a második félidőben megszállta a középpályát, és végül Moses góljával 2-1-re nyert. Tavaly mindkét összecsapásuk döntetlenre végződött, viszont 2015. január 1-én gólgazdag 5-3 lett a végeredmény a White Hart Lane-en. Az akkor már 17 gólos Harry Kane ezen a derbin vált igazi sztárrá.

A Spurs védelme

Ha Alonso bevethető lesz a meccsen, akkor ezen a derbin ugyanazzal a kezdőcsapattal futhat ki a pályára a Chelsea, mint a novemberi mérkőzésen. Ezzel szemben a Tottenham több helyen is eltérhet az akkori felállástól. Danny Rose és Toby Alderweireld is egészséges, míg az előző összecsapáson nem voltak azok. Ugyanakkor elképzelhető, hogy Pochettino húz egy merészet, és három védővel küldi fel a csapatát, amit elég sűrűn alkalmaz a mester olyan csapatok ellen, amelyek szintén háromvédős rendszerben játszanak. Így történt ez a Watford elleni vasárnapi 4-1-es siker alkalmával is. Ez a felállás azonban túl nagy felelősséget rakna Wanyamára, emiatt inkább a négyvédős felállás a valószínű, míg a középpályán a Wanyama, Mouse Dembele, Alli trió kaphat lehetőséget. Ezek ellenére a háromvédős felállás valós opció a Spurs esetében.

A Chelsea középpályás védekezése

A Stamford Bridge-en a Tottenham korai dominanciája annak volt köszönhető, hogy Kante és Matic feladatát sikerült megnehezíteniük azzal, hogy túltöltötték a középpálya közepét a szélről behúzódó játékosokkal. A Chelsea jól állta a sarat, a legtöbb Tottenham helyzet távoli lövésből alakult ki, Eriksen gólja is így született. A rendszer sebezhetőségét a Chelsea azzal védte ki, hogy a második félidőben feljebb tolta a védekezését, és leszűkítette a teret. Az eredmény ismert.

Szélsőjáték

Klasszikus módja az előnyszerzésnek, hogy a szélső játékosod az ellenfél védővonala mögé jut. Ez a Stamford Bridge-en nem igazán valósult meg a Tottenham részéről, mert a szélsők inkább a pálya belseje felé mozogtak, de elméletileg a Spursnek megvan a szükséges, robbanékony eszköztára ahhoz, hogy mindkét oldalt megverjék a védőket a széleken. Danny Rose valószínűleg a legjobb balhátvéd az idén az egész Premier League-ben, de ő a legutóbbi meccsen eltiltás miatt nem szerepelhetett. A Mosesszel vívott párbaja a meccs végkimenetelére is hatással lehet.

Összegzés

Úgy tűnik, ez a meccs óriási hatással lehet a bajnoki címért folytatott harcban. Ha a Chelsea nyer, akkor óriási előnyre tesz szert (8 pont). A Kékek a 13 legutóbbi meccsüket megnyerték, és mindennél jobban árulkodik a formájukról, hogy a remek formában lévő városi rivális ellen 2.85 a szorzójuk győzelem esetén. A Spurs győzelme 2.70, ami jól mutatja, hogy mennyire kiegyensúlyozott, 50-50 százalékos meccsről beszélünk.

Ráadásul a két legjobban védekező csapatról van szó, amelyhez ha hozzávesszük, hogy mindketten óvatosan közelítenek a meccshez, akkor valószínűleg bölcs döntés az, ha megkeresed a „mindkét csapat szerez gólt” fogadást, és ellene teszel.

Tipp: Mindkét csapat szerez gólt – Nem @ 2.20