James Milner főszereplő lehet a Liverpool feltámasztásában


Nagyjából 30 perc volt hátra a hétfői rangadóból az Emirates Stadionban, amikor az Arsenal kezdett a Liverpool fölé kerekedni.

Alexis Sanchez hirtelen magához tért, Mesut Özil veszélyes pozíciókban tűnt föl, Aaron Ramsey jobbról történő befelé mozgásának pedig lett értelme - már amikor a kiváló Joe Gomez engedte neki.

Majd a növekvő számban érkező ígéretes Ágyús akciók hulláma után Yorkshire egy darabja jelent meg Észak-Londonban.

Miután a labdát már sokadszorra vágta ki a LIverpool a második félidőben, James Milner elkezdett utasításokat kiabálni a körülötte álló feketemezes csapattársaknak. Szavait jellegzetes gesztusai, a taps és rettenthetetlen arckifejezése kisérték, amit el is várunk egy olyan embertől, aki több, mint 550 meccset játszott már karrierje során, még akkor is ha ebből csak hármat teljesített Liverpool mezben.

Mindenkinek átjött.

Lucas Leiva, Martin Skrtel, Dejan Lovren, Nathaniel Clyne és Roberto Firmino volt a szerencsétlen ötös, akik a legközelebb álltak Leeds épp kitörő vulkánjához, amelynek hamufelhője valószínűleg minden arra járó repülőgépet veszélyeztetett.

Ott volt közöttük a Liverpoolt legrégebben szolgáló két játékos, a klub valaha igazolt legdrágább védője, és két olyan nyári igazolás, akiknek az érkezése sokkal nagyobb vihart kavart, mint Milneré. Viszont a Manchester Citytől ingyen érkező játékos - aki a kapitányi karszalagot is viselte ezen az estén - volt az, aki határozottan adta tudtukra, hogy miről is van itt szó.

Igazából csak egy fontos megjegyzést tett, de ez annál sokkal többnek tűnt.

Az Arsenaltól elszenvedett csúfos 4-1-es vereség után 142 nappal egy olyan Liverpool volt a pályán, amelyben mindössze négy kezdő maradt az akkori meccsről, és amely a liga egy elitcsapatának otthonában lépett fel erélyesen.

FBL-ENG-PR-ARSENAL-LIVERPOOL : News Photo

Akár nyerhettek is volna, ha Philippe Coutinho egy picivel jobban céloz, vagy ha a zseniális Petr Cech nem nyújtja a legjobbját, de ugyanilyen erővel ki is kaphattak volna, ha a partjelző máshogy dönt, vagy ha Skrtel mentése kicsit beljebb megy Alex Oxlade-Chamberlain beadása után. Viszont a lényeg, hogy ezúttal pariban voltak - mert az előző szezonban mintha föladták volna.

Belső problémákkal voltak elfoglalva, hiszen Steven Gerrard hattyúdalát nem kezelték sehogyan, Raheem Sterling belülről bomlasztott, Mario Balotelli pedig Mario Balotelli maradt.

Papíron, a hírnév, illetve olyan statisztikára épülő számítógépes játékok alapján, amelyekre az emberek futballtudásukat építhetik, a Liverpoolnak gyengülnie kellett volna a három játékos távozásától, de úgy tűnik, hogy nem ez történt.

Brendan Rodgers a nyarat egy olyan csapat kialakításával tölthette, amely boldogan eltér kőbe vésett "futballfilozófiájától", már ha a szükség esetén bármi áron történő pontszerzés ennek minősül. Ezt figyelembe véve egyáltalán nem meglepő, hogy Milner első, Vörösöknél töltött heteiben azonnal meghatározó játékossá vált.

Stoke City v Liverpool - Premier League : News Photo

A futballszakírásnak rengeteg olyan aspektusa van, amelynek köszönhetően ostobának tűnhet a szerző - és azok közülünk, akik azt jósolták, hogy Balotellivel más lesz a helyzet Liverpoolban,vagy hogy Angel di Maria telitalálat lesz a Manchester Unitednél, örökké hordoznuk kell ezt a keresztet - de mindig úgy tűnt, hogy Milner Liverpoolba igazolásának valahogy tényleg van értelme.

Egy olyan időben, amikor a klubnak vissza kellett nyernie büszkeségét, olyan játékos csatlakozott hozzájuk, aki az egész világnak be akarja bizonyítani, mire képes.

Milner mindig is sokkal többre volt hivatott minthogy dzsóker, vagy csereember legyen egy olyan klubnál, ahol nála képzettebb játékosokkal van körülvéve, de a Citynél nem tudott kikerülni ebből a szerepből.

A Liverpoolnál máris meghatározó ember, ő a helyettes csapatkapitány, és kulcsfontosságú szerepkörben játszik a bajnokság elején, hozzájárulva ahhoz, hogy pesszimista szurkolók egyre nagyobb számban váljanak optimistává.

Még nagyon messze az út vége, de elképzelhető, hogy a megfelelő klub és a megfelelő játékos egymásra talált.

És ha már emiatt sem érdemes ujjongani, akkor egyáltalán miért érdemes?