Ilyen volt Mourinho első meccse a Manchester United kispadján


Ami Manchester United felállását illeti, valószínűleg senkit nem ért váratlanul, hogy Mourinho négy védőt, két védekező és három támadó középpályást vezényelt a gyepre egy szem csatárral – az első félidőben Wilson, majd a második játékrészben a gólt is szerző Will Keane játszott legelöl. 

Tehát eddig minden úgy alakult, ahogyan az várható volt. De miközben a figyelem Juan Matára fókuszálódott (akit ugye a Chelsea-től pont Mourinho küldött el) könnyen lehet, hogy egy másik spanyol távozik majd rövid úton Manchesterből. 

Ander Herrera ugyan nem csinált semmi rosszat, sőt, mondhatni sallangmentes volt a játéka, de valahogy ő nem az a fajta középpályás, aki illene egy Mourinho-féle csapatba. Egyszerűen nem elég erős és emiatt számtalan párharcot elveszített. 

Mielőtt mindenki felüvölt, hogy „Cesc Fabregas kell oda!”, jusson eszünkbe, hogy a Chelsea játékosa Nemanja Matic mellett játszva nyújtott kiemelkedő teljesítményt a 2014/15-ös szezonban, mielőtt a tavalyi katasztrofális szereplés bekövetkezett volna. A Unitedban pedig nincs olyan játékos, mint Matic. 

Az izgalom, amit Paul Pogba esteleges érkezése keltett teljesen érthető, de a realitások talaján kell maradni. Addig is eléggé adja magát a kérdés: vajon Herrera mennyire jár rosszul Mourinho érkezése miatt?

 

Henrikh Mkhitaryan jó benyomást keltett, de gyors játékosok kellenek köré

FBL-ENG-PR-WIGAN-MAN UTD-FRIENDLY : News Photo

A Dortmundból igazolt Mkhitaryan olyan volt, mint amilyennek bereklámozták: sokszor volt nála a labda, mindig kész volt segíteni a támadásokat. Ugyanakkor ő olyan futballistákkal játszott együtt a sárga-feketéknél, mint Marco Reus és Pierre-Emerick Aubameyang, szóval Manchesterben sem lenne rossz, ha ilyen gyors emberek vennék körbe, hogy Mkhitaryan a legjobbat tudja kihozni magából. 

Memphis Depay és Jesse Lingard mellett, illetve James Wilson mögött megvolt körülötte ez a sebesség – egyszer kihagyhatatlan helyzetbe hozta Depayt (ami aztán kimaradt) és ő maga is elrontott egyet. 

Ugyanakkor, ha majd Wayne Rooney vagy Zlatan Ibrahimovic lesz majd vele együtt a pályán, akkor a gyorsaságnak lőttek. Márpedig két olyan játékosról van szó, akik a következő szezonban többször lesznek kezdők, mint cserék, úgyhogy Mkhitaryan számára kihívást jelent majd ez.

 

Luke Shaw visszatérése stabilabbá tette a Manchestert

Lehet Louis van Gaalt kritizálni – sokan meg is teszik – de az tagadhatatlan, hogy a hollandon átok ült, ha a védőkről volt szó. Edzősége alatt úgy tűnt, hogy a világ legveszélyesebb munkája a MU hátvédjének lenni és tényleg hihetetlen, hogy hányan megsérültek azon a poszton. 

Mourinho érkezésével egy időben Luke Shaw is visszatért súlyos sérüléséből és ez klubszimpátiától függetlenül mindenki számára örömteli kell, hogy legyen. Nem is kellett sokat várni arra, hogy a balhátvéd megmutassa tudását és örökre feledtesse azt a csúnya lábtörést. Vele most már mindkét oldalon magabiztosan támadhat a United, hiszen már a balszélen is egy labdabiztos játékos van.

Shaw egészen a tavalyi sérüléséig nagyon jól játszott és ha formába lendül, akkor igaz lesz az a közhely, hogy „mintha egy új igazolás” történt volna.