Így lett a manchesteri derbi az angol futball legfontosabb meccse


2005 óta csak egyszer játszott döntetlent egymással a két csapat.

Ez egy gól nélküli találkozó volt Eastlandsben 2010 novemberében, amelyen Carlos Tevez szabadrúgását korábbi csapattársa, Edwin van der Sar hárította, Patrice Evra pedig Joe Hartot késztette nagy védésre a másik kapu előtt. Más nem nagyon történt, de ez nem jellemző a párosításra.

A 23 meccses sorozat, amelyen mindössze egyetlen döntetlen született, magába foglal FA-kupa, ligakupa és Community Shield meccseket is. Bajnoki címről döntő mérkőzéseket, 4-3-as horrort, 6-1-es mészárlást, hajrában megnyert találkozókat, szezonokat, sőt karriereket meghatározó összecsapásokat.

Az összehasonlítás kedvéért az idei szezon mindkét Mersey-parti derbije döntetlenre végződött, ahogyan az Arsenal és a Tottenham találkozója is az Emiratesben. Teljesen normális, hogy döntetlenre végződnek derbik, hiszen jellemzően szoros, kemény meccsekről van szó. Na de nem Manchesterben.

Manchester City's Italian striker Mario : News Photo

Az elmúlt időszakban a City uralta a párosítást, természetesen a "Döntetlenre Fogadni Tilos!" szellemiséget betartva.

2012 decemberében Robin van Persie szabadrúgásgóljával a hosszabbításban harcolta ki a 3-2-es győzelmet a United idegenben - ez nemcsak az utolsó győzelmük volt a City ellen, de egyben az egyetlen legutóbbi hét egymás elleni bajnokijukon. A sorozat egyébként egy Old Trafford-i délutánon kezdődött, amelyen Mario Balotelli megmutatta "Why Always Me?" feliratú pólóját...

És hogy miért nincs sosincs döntetlen ezeken a meccseken? Valószínűleg azért, mert ezek az utóbbi időben nemcsak derbik voltak, de a sorrendről is döntöttek a tabella tetején.

Egy olyan párosításban, amely a Premier League-éra hajnalán - oké, volt már foci 1992 előtt is - nem szólt másról, mint a United erődemonstrációiról, akik nemcsak az angol futball, de a bénácska szomszéd orra alá is odadörgölték, hogy ők az urak. Azonban ez egy kicsit megváltozott azóta.

A City pénze, és a státusz, amit ez magával hozott, világméretű konfliktussá változtatta a párharcot, és nemcsak azért, mert a Unitednek már meg is kellett izzadnia a zajos szomszéd ellen a hazai és európai dicsőség felé vezető úton.

Manchester United v Aston Villa - Premier League : News Photo

Will Tidey cikke arról, hogy miért nem kellene eladnia a Unitednek Van Persie-t

Egy olyan időben, amikor a nagycsapatok több szponzorral szerződnek, mint ahány játékost igazolnak, úgy tűnik, pontosan tisztában vannak azzal, hogy mibe kerül versenyben maradni a szomszédokkal, viszont jó ideje először a pályán is tartják velük a lépést.

A United ezúttal a City előtt áll a tabellán, ők vannak formában, és vasárnap ők futnak majd ki egyértelmű favoritként az Old Trafford gyepére.

Ha összehasonlítjuk a két csapat utóbbi meccseken mutatott játékát, komoly különbséget látunk. Oké, mindketten ugyanannak a városnak a nevét viselik, de más közös nem nagyon van bennük.

A City edzője, Manuel Pellegrini talán az állásával játszik - vagy már kezdhet is új csapat után nézni? A második hely is csalódást jelentene főnökei számára, de mi van, ha harmadik, negyedik vagy még rosszabb pozícióban végez a csapat?

FBL-ENG-PR-MAN CITY-MAN UTD : News Photo

A United végre kevésbé döcögős szezont fut, Louis van Gaal elképzelései elkezdtek működni, és egyértelműen ők a favoritjai a meccsnek, amelyen az iksz már kiábrándító lenne.

A közelmúltban ezek a találkozók rendre sokkal fontosabbak az angol futball többi rangadójánál, és egy United-győzelem még közelebb lökné a Cityt a szakadékhoz, amely felé egész 2015-ben száguldottak. A City sikere viszont a pályán, ahol legutóbbi három fellépését egyaránt megnyerte, aláásná a United optimizmusát a következő, Chelsea elleni rangadó előtt.

Akkor csatasorba rendeződni, aztán nyerjen a jobbik, csak semmi döntetlen.

Elég komoly hagyománya van már a dolognak amúgy is.