Igazából a Liverpool támadói tehetnek a gyenge eredményekről


A Liverpool védelme elég népszerű téma lett, nem? Mindenkinek megvan róla a véleménye és könnyen be lehet kapcsolódni bármilyen futballról szóló társalgásba ezzel. Kicsit olyan ez, mint amikor időről-időre felmerül Arsene Wenger menesztése az Arsenaltól.

A világ vasárnap gunyoros kijelentésektől volt hangos azok után, hogy Joel Matip olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy az a csatár lábát is érintve végül becsorgott a saját kapujába. Ők megmondták, hogy ez lesz és tessék. Megtörtént. Megint. Ahogy ők azt mondták. Igazuk volt. Élvezik, hogy megmondták és igazuk lett. Megint. Hibáztathatjuk őket ezért?

A Liverpool játéka annyira kiszámítható ebben a szezonban, hogy az alkalmi focirajongók szívesen nézik a meccseiket. Minden, amiről azt gondolják, hogy tudják a futballról, a szemük előtt történik. Ebben benne van az is, amikor a védő látszólag egy jó szerelési kísérlet következtében a csatár lábára pöcköli a labdát és az a kapuban köt ki. Ez csak a Liverpool, ez van.


A vasárnapi meccs Newcastle-ben akkor lett volna még tökéletesebb ebből a szempontból, ha mondjuk Mohamed Diame gólra váltja helyzetét a meccs végén. Ám Dejan Lovren résen volt, úgyhogy Simon Mignolet könnyedén hatástalanította a kísérletet. Ez egy dicséret lenne Liverpool egyik védőjére nézve, már ha az internet engedi ezt.

Bár ugye Joselunak soha nem lett volna szabad lehetőséget adni arra, hogy bepattanjon róla a labda Mignolet kapujába, a Liverpool védelme nem hibázott nagyot. Matip és Lovren jól játszott, miközben állandó aggodalom övezi a Liverpool belső védőinek játékát (James Milner alighanem már megbánta, hogy közölte: ő nem akar többet balhátvédet játszani és Nathaniel Clyne jobban hiányzik, mint azt bárki gondolta volna) a Newcastle-nek nem volt sok helyzete. 

Persze mint mindig, ha a Liverpool lehetőséghez juttatja aktuális ellenfelét, az nagy helyzet. A Premer League-ben és a Bajnokok Ligájában is ezt vidáman kihasználják a csapatok. Ugyanakkor érdemes most kicsit a pályán följebb helyezkedő csapatrészek felé tekinteni, mert a Liverpool támadói hálásak lehetnek a védelemnek, amiért most ők viszik el a balhét. 

Visszatérve a Newcastle elleni meccsre, a vörösök egy zsenire támaszkodtak – aki amúgy a világ második legdrágább futballistája lehetett volna – és a helyzet az, hogy Philippe Coutinho volt az egyetlen olyan játékos, akitől gólt várhattunk és ez nem vet jó fényt a csapattársaira.


Úgy fest, hogy Saido Mané még mindig nem tette túl magát a Manchester City elleni piros lapján és nem nagyon erőlteti meg magát. Mohamed Salah meg még mindig képtelen szimpla gólhelyzeteket értékesíteni, csak a nehezek mennek neki. Szerzett már gólt lehetetlen helyzetből és remek igazolás, de sok lehetőség kell neki ahhoz, hogy betaláljon.

Mellettük Daniel Sturridge játszott még elöl, de ő csak árnyéka régi önmagának. Roberto Firmino sem találja a fonalat már hetek óta. Egyedül Dominic Solanke játékában volt fantázia, talán több lehetőséget kéne adni neki, mert változtatásra amúgy is szükség van. 

Miközben a világ a Liverpool védelmét ekézi, Kloppnak igazából a támadók hatékonysága miatt kéne aggódnia. Egyszerűen nem hozzák ki magukból a maximumot és emiatt megérdemlik a kritikát.

Bőven van még idő arra, hogy feljavuljon a csapat, ám a Liverpool szezonját sokan már megint eltemették és ez tényleg nem csak a védelem hibája. Az mindegy, hogy melyik teóriában hiszel, ez attól még így van.