Durva góleső lesz a Premier League aktuális szezonjában


Az egy játékoshoz fűződő gólok tekintetében négy Premier League szezon számít igazán kiemelkedőnek. Az első kettő (1993/94 és 1994/95) ugyan kilóg a sorból, hiszen akkor 22 csapatos volt a bajnokság és ezért a minden csatár négy meccsel többet játszhatott.

Ám még ennek ellenére is figyelemre méltó, hogy hat játékos is húsz gól fölött termelt és ráadásul ők mind brit csatárok voltak – ilyet egy jó darabig biztos nem látunk újra. Az 1996-os Európa-bajnokságra készülve Terry Venables szövetségi kapitány olyan nagyszerű támadók közül válogathatott, mint Alan Shearer, Andy Cole, Robbie Fowler, Chris Sutton, Ian Wright, Peter Beardsley, Matt Le Tissier, Les Ferdinand, és Stan Collymore. 

Ez volt az igaz „aranygeneráció”. Mind a kilencen 20-nál több gólt vertek abban a két szezonban. A rákövetkező 22 év során pedig összesen kilenc angol támadó tudott 20 fölé jutni: Harry Kane, Jamie Vardy, Daniel Sturridge, Wayne Rooney, Darren Bent, James Beattie, Frank Lampard, Andy Johnson, és Kevin Phillips.

A következő említésre méltó szezon a 2009/10-es, amikor Didier Drogba, Carlos Tevez, Darren Bent, Wayne Rooney és Frank Lampard jutott 20 fölé. Ebből az öt játékosból kettő az akkor bajnoki címet szerző Chelsea tagja volt, köszönhetően Lampard parádés idényének.

Plusz még ugye ott van az a szezon, amikor Kane, Romelu Lukaku, Alexis Sanchez, Diego Costa és Sergio Agüero rúgott húsznál többet. Ezt követően mindössze három játékos tudta ezt a bűvös gólhatárt elérni.

Hogy a legutóbbi szezonban kevés kiugró csatárteljesítményt láthattunk, az a Premier League top6 csapatának erejével magyarázható. Ez a hat klub az első négy hely valamelyikéért volt versenyben és dominanciájuk eléggé egyértelmű volt a bajnokság többi csapatához képest. Például a bajnoki címet szerző Chelsea mindössze négy pontot hullajtott az utolsó hat helyezett csapattal szemben.

Ezt a dominanciát nagyszerűen jelzi, hogy az első négy-hat helyezett hányszor szerzett négy vagy annál több gólt a bajnoki meccsek alatt. A 2014/15-ös szezonban az első négy helyezett 16-szor, a top6 pedig hússzor jutott négy találat fölé egy-egy meccsen. A 2016/17-es idényben pedig ez a két szám 29-re, illetve 35-re nőtt.

Sokan bírálják a La Ligát és a Bundesligát azért, mert ott nincs nagy versengés, de még nekik is el kell fogadniuk, hogy jó pár csapat van, melyek maximum a hetedik/nyolcadik helyért küzdhetnek a PL-ben. A Leicester City bajnoki címének köszönhetően a topklubok csak még jobban összekapták magukat és nem akarnak vetélytársakat az első helyekért folytatott küzdelemben.

Egyébként a taktikai elemek változása is elősegíti, hogy egy-egy játékos sok gólt termeljen. Sokkal több csapat alkalmaz egycsatáros rendszert, mint előzőleg bármikor és az előretolt ék egyetlen feladata a gólszerzés. A kétcsatáros felállás elég ritka manapság a 3-4-3-as, illetve a 4-2-3-1-es rendszerekben.

Ha a 2016/17-es szezon beállította a rekordot, akkor a 2017/18-as bizonyára megdönti majd azokat. Ritkaság, hogy két nagy PL csapat is csatárposzton erősítsen, most pedig három is erre az útra lépett. Lukaku, Alexandre Lacazette és Alvaro Morata is könnyedén elérheti a 20 gólos határt, bizonyítva azt, hogy megérte őket leigazolnia a Manchester United, Arsenal, Chelsea hármasnak. Hárman együtt összesen négy gólig jutottak 211 perc alatt az első fordulóban.


Ha még idevesszük Kane-t és legalább egy csatárt a Manchester City-ből (Agüero vagy Gabriel Jesus) akkor máris öt olyan játékosnál tartunk, akik simán 20 gól fölött termelhetnek. Plusz még nem említettük Jamie Vardy-t – aki duplázott az Arsenal ellen – vagy Dele Allit (az előző szezonban 18-ig jutott), illetve bármelyik Liverpool játékost.

Van még egy oka annak, hogy ebben az idényben durván kiszakadhat a gólzsák: Oroszország. Az esetleges világbajnoki részvétel ugyanis az egyik legjobb ösztönző erő, persze a versengés csak bizonyos játékosok között zajlik majd. A föntebb említett négy gólgazdag szezonból kettőt közvetlenül egy világbajnokság előzött meg.

Van viszont még egy nyilvánvaló indok arra, hogy miért számíthatunk sok találatra a PL aktuális szezonjában. Még ha a védekezés hatékonysága nem lett sokkal rosszabb a Premier League-ben, de az biztos, hogy a támadójáték minősége egyértelműen javult. Az előző szezonban átlagosan 2,8 gólt láthattunk a meccseken, ez a szám az előző idényben 2,7 volt, a 2015/16-os küzdelmek alatt pedig 2,57. Tavaly csak két góllal született kevesebb annál, mint ami az abszolút rekord volt az épp aktuális PL szezon 38 fordulója során.

Gary Neville is hasonló nézetet vall és már 2014-ben arról írt, hogy a védekezésre kevés energiát fordítanak a kluboknál. Testvére, Phil Neville is ezen az állásponton van. A Sky Sports szerzőjeként úgy véli, hogy ez lehet az oka az angol csapatok sikertelenségének a Bajnokok Ligájában.

„Pár csapat esetében úgy érzem, hogy nem tudják, hogyan kell védekezni. Problémákat okoznak a beadások és a rögzített játékszituációk lereagálása, az egy az egy elleni párharcok. Nem értik a játékot” – írja Phil Neville.

Mindez rossz hír az egykori hátvédnek, ugyanakkor jó hír azoknak, akik egy látványos szezonban bíznak. Van legalább öt olyan támadó, akiknek a 20 gólos határ egy szezonban egyáltalán nem vállalhatatlan feladat, inkább egy szükséges dolog ahhoz, hogy bizonyítsák az értéküket. Mondhatnánk úgy is, hogy ez a szezon egy olyan maratoni táv számukra, amit végigsprintelnek majd.