A City visszavágna az Evertonnak a januári vereségért


Az Everton még idén januárban 4-0-ra verte hazai pályán a City-t, ez volt a legnagyobb győzelmük velük szemben az elmúlt 31 évben

A Manchester City aligha fog olyan összeomlást produkálni hétfőn, mint aminek az előző szezonban lehettünk szemtanúi a Goodison Parkban. Kétségtelen, hogy Liverpool kék részén nagy dobásra készülnek ebben az idényben, de egy újabb 4-0-s siker a City ellen eléggé valószínűtlen. Egyébként előzőleg 1986 februárjában tudta ilyen arányban megverni az Everton a Manchester City-t – Gary Lineker mesterhármast szerzett és Graeme Sharp lőtte a negyedik gólt. Viszont a City nyáron 220 millió fontot költött új játékosokra és leginkább a védelmet erősítették. Az Everton várhatóan nagyon lelkes lesz majd, leginkább Wayne Rooney visszatérése okán, de négy gólt senki ne várjon most tőlük.

 

A Manchester City veretlen maradt a legutóbbi hat olyan alkalommal, amikor hazai pályán fogadta az Evertont (3-3-0)

Az Everton nem szeret Manchesterbe utazni. A legutóbbi 12 látogatásuk során mindössze egyszer tudtak győzelemmel távozni – ez még a Manchester United ellen történt 2013 decemberében, amikor is a lefújás előtt pár perccel Bryan Oviedo megszerezte a találkozó egyetlen gólját. Ugyanakkor a legutóbbi három alkalomból kétszer ikszeltek az Etihadban és szezonbeli négy tétmeccsüket kapott gól nélkül nyerték (három BL selejtező és egy bajnoki). Kemény meccs lesz ez és egy döntetlen most is simán benne van a pakliban.


 

 

Wayne Rooney egy gólra van a 200. PL találatától

Az első fordulóban a nagy visszatérő Rooney fejesével nyert az Everton a Stoke ellen. Úgy fest, hogy tudja majd pótolni Romelu Lukakut, de azért Ronald Koemannak maradt egy kis ideje arra, hogy igazoljon még egy csatárt. Amúgy a Manchester City ellen Rooney-nál (8) csak Alan Shearer (11) lőtt több gólt, és ha előbbi betalál hétfő este, akkor az a 200. gólja lesz az élvonalban. Shearer abszolút rekordjától viszont még így is messze van: a legendás angol csatár összesen 260 gólig jutott.

 

Sergio Agüero rendre gólképtelen maradt a legutóbbi hat Everton elleni meccsén – ilyen hosszú gólcsendre még egyik topligás angol csapattal szemben sem akadt nála példa

Agüero eddig 31 PL klub ellen lépett pályára és 30-nak gólt is rúgott. Egyedül a Bolton úszta meg, hogy betaláljon nekik és ez valószínűleg már így is marad, hacsak nem jutnak vissza az első osztályba. Az argentin csatár ugyan már háromszor is eredményes volt az Everton ellen, de a legutóbbi hat alkalommal nem tudott gólt szerezni ellenük. Vajon majd most megtörik a jég?

 

A Manchester City gólszerzési kísérleteinek 57%-a a tizenhatoson kívülről jött az előző fordulóban

A legutóbbi szezonban a Manchester City volt a harmadik legeredményesebb csapat a PL mezőnyében (80 gól 38 meccsen) de csak Agüero góljainak száma volt kétszámjegyű (20). A City többi gólja eloszlott más játékosok között és most az első fordulóban a Brighton ellen gyakran kényszerültek távoli lövésekre a betömörülő védelem miatt. Az Everton várhatóan szellősebben védekezik majd, de valószínűleg a City játékosai most is sokszor vállalkoznak a tizenhatoson kívülről.