Az Arsenal csak hatodik lesz? – Hosszú távú tippek a PL-szezonra


Miután a héten már bemutattuk az egész mezőnyt egy-egy mondatban, és átfutottuk a bajnoki esélyeket, most a kupaindulásért harcba szállókra vetünk egy pillantást közelebbről, és meg is tippeljük az első hat sorrendjét.

1. Chelsea – a liga első mérkőzésén a legtöbb gólt szerző csapat @ 4.00
Ha kudarcként élte is meg a Madridban eltöltött időszakot – hiszen a BL-siker nem jött össze –, a Chelsea-s bemutatását követő sajtótájékoztatón már őszintén mosolygott José Mourinho, hiszen hazatért, ahhoz a klubhoz, amellyel a neve összeforrt, amelynek élén eltöltött munkájával oly mértékben befolyásolta a ligát, hogy visszatértekor három egykori alkalmazottja is klubot menedzsel (Villas-Boas – Tottenham, Rodgers – Liverpool, Clarke – West Borm). A három dobogósnál bekövetkezett edzőváltás miatt átmeneti időszak ez a Premier League-ben, és ebben a helyzetben, a zavarosban halászva aztán igazán elemében lehet Mourinho, hiszen neki sokkal letisztultabb viszonyok között is sikerült már bemutatkozó szezonjában bajnokságot nyernie – ha nem is kötelező számára behúzni a címet, de vele mindenképp a végső siker első számú esélyese a Chelsea.

2. Manchester City – vezeti a bajnokságot szeptember 3-n @ 2.40
Manuel Pellegrini egyszer már majdnem csodátt tett európai topcsapatnál bemutatkozó – és egyetlen – szezonjában, de sajnos a Real Madriddal elért pontrekord csak a második helyhez volt elegendő Guardiola Barcája mögött, aztán pedig ki is rúgta őt Florentino Pérez, mivel lehetősége nyílt megszerezni Mourinhót. Pellegrini most egy az akkori Realnál kiegyensúlyozottabb, de szintén baromi erős kerettel rendelkező Cityt kap, amellyel egyértelműen a bajnokság első számú esélyese lenne ebben a helyzetben, ha nem Mourinho lenne a fő vetélytársa. Mindenesetre már alig várom a City–Chelsea meccseket, az első október 27-én lesz.

3. Manchester United – az Everton elleni pontok száma: 4 @ 3.20
David Moyes élete nagy lehetősége – róla nem tudjuk, hogyan bánik egy topklubbal, hiszen ilyet még nem volt lehetősége menedzselni, de szépen felépített karrierjében valóban most jött el az a pont, amikor már lépnie kell egyet előre, és ki kell próbálnia magát a labdarúgás elitjében. Vele kapcsolatban az a legnagyobb kérdés – a fenti mellett –, hogy mennyire lesznek vele türelmesek, és megengednek-e neki egy 4-5 éves bajnoki cím nélküli átmeneti időszakot. Persze, ha ennél korábban is összejön neki, akkor nem lehet kérdés, hogy középtávra megtalálták az emberüket – hogy Fergie birodalmát meg tudja-e menteni a hanyatlástól, az már hosszabb távú probléma, rövid távon Wayne Rooney lehet a legnagyobb, aki nagyon el akart menni, de nem engedték, így Moyes gyorsan megmutathatja azt is, hogyan tesz rendet az öltözőben – persze, Wazzának ez nem lesz új...

4. Tottenham – a bajnokságban szerzett pontok száma 67.5 fölött lesz @ 1.80
André Villas-Boas és stábja elég komoly erősítést hajtott végre a nyáron, hiszen többek között Soldadót és Paulinhót is megszerezte – vagyis végrehajtotta azt a feladatot, amelyet Arséne Wenger egyelőre nem tudott. A problémát itt Gareth Bale jelentheti, aki legutóbb kijelentette, hogy a Spursben már nem hajlandó pályára lépni, csapata viszont eddig nem tudott megegyezni a Real Madrid vezetésével az áráról – úgyhogy elképzelhető, hogy végül csak 80 millió font körüli összeget kaszál a londoni alakulat, vagy pedig a walesi játékos visszakuncsorogja magát a keretbe egy szezon erejéig. Egy jó formában lévő Bale-el vagy az érte kapott pénz hasznos elköltésével a csapat egyértelműen TOP4-esélyes, de könnyen alakulhat még úgy ez a történet a következő két hétben, hogy az zavart okozzon a Tottenham szezonjában.

5. Liverpool – a bajnokságban szerzett pontok száma 64.5 fölött lesz @ 1.80
Luis Suárez megtartásával és Willian esetleges megszerzésével úgy erősödhet a Liverpool, hogy közben a padra is érkeztek minőségi emberek – már a támadosor tekintetében, ugyanis a középpálya még egy erős igazolást elbírna, bár sokan nagy szezonra számítanak Joe Allentől, aki mellett pedig ott lesz a magát Xabi Alonsóként újraértelmező Steve Gerrard. De minden csak feltételes, mert az is lehet, hogy Suárez most az egymásnak ellentmondó kijelentések taktikját választotta, vagy egy olyan szerződést szeretne kierőszakolni magának, amely konkrétan meghatározza, hogy mennyi zsetonért léphet le Liverpoolból. A Suárez-sztori és ennek az öltözői hangulatra való kihatása komoly problémát jelenthet, hát még a csatár távozása, pláne, hogy két vezéregyéniség, Jamie Carragher (visszavonult) és Pepe Reina (Napoli, kölcsönbe) is távozott, de ha a fiatalok isszák és meg is értik Brendan Rodgers szavait, akkor az előrelépés mindenképp meglesz, a kérdés csak az, hogy mekkora.

6. Arsenal – nyert trófeák száma: 1 @ 3.50
Arséne Wenger utolsó szezonja lehet, melyben a csapat a bronzkor óta először lecsúszik a BL-szereplésről, viszont legalább – majdnem ilyen régóta először – behúz egy kupát, így végül szépen búcsúzik az edzőnek álcázott klubigazgató. Persze, minden a feje tetejére állhat, amennyiben a végén mégis sikerül megszerezni Luis Suárezt, ami szignifikáns erősítést jelentene a támadósorban, és az Ágyúsok ezzel a plusz 20 góllal rögtön újra ott lehetnének BL-szereplők között. Ha még Luiz Gustavo megszerzése is összejött volna, akkor egy dobogó is simán benne lett volna a pakliban, így viszont az is, hogy ez hatalmas lebőgés lesz a nyár elején belengetett aztán el nem költött temérdek pénzzel.