Portugália v Wales - Szakértők egymás között


Az Európa-bajnokság az elődöntő szakaszába ért, itt pedig egy olyan párharc jött létre, amire előzetesen senki sem számított.

Lyonban kerül megrendezésre a Portugália-Wales találkozó, ahol a legnagyobb kérdés, hogy a luzitánok elérik-e történetük második Eb döntőjét vagy pedig a tornán parádésan szereplő – és ilyen magasságokat eddig meg sem közelítő– „sárkányosok” újabb szenzációt okoznak a fináléba jutással.

Két ismert szakértő, Tom Kundert és Mark Jones ad kitekintést a párharcra:

Csapathírek

Tom Kundert Portugáliáról: A balhátvéd Raphael Guerreiro és a középpályás André Gomes ismét teljes intenzitású munkát végeznek, ők korábban sérülés miatt lemaradtak a Lengyelország elleni negyeddöntőről. Guerreiro Eliseut fogja váltani a kezdőben balbekk szerepkörben, Gomes azonban nagy valószínűséggel a kispadra ül csupán le.

A középhátvéd Pepe, aki kiválóan teljesített az elmúlt két meccs során viszont kihagyta a legutóbbi tréningeket, de állítólag csak elővigyázatosságból, hogy teljesen friss legyen a szerda esti mérkőzésre.

Wales v Belgium - Quarter Final: UEFA Euro 2016 : News Photo

Mark Jones Walesről: Legnagyobb probléma az a walesi gárda számára, hogy két kulcsjátékosa, Ben Davies és Aaron Ramsey is hiányozni fognak az elődöntőről sárga lapos eltiltás miatt. Davies meghatározó alakja a védelemnek, gondoljunk csak arra, hogy a nyitómeccsen Szlovákia ellen hatalmasat mentett a gólvonalról Marek Hamsik helyzete után míg Ramsey az egész mezőnyt beleértve az egyik legjobb támadó középpályásnak bizonyult a franciaországi torna során.

Utóbbit minden valószínűsé szerint a Leicester City játékosa, Andy King fogja helyettesíteni, aki magával hozhatja klubjából a „csakazértis” mentalitást, míg Daviest Jazz Richards vagy Jamrs Collins pótolhatja. Richards ki tud menni jobbhátvédbe, így Chris Gunter húzódik be helyet cserélve James Chesterrel aki így Ashley Williams baljára kerülhet.

Forma

FBL-EURO-2016-MATCH45-POL-POR : News Photo

Kundert: Portugália ezen a tornán messze van attól, hogy játékát izgalmasnak lehessen nevezni –leszámítva a Magyarország elleni meccsét– de ugyanakkor tény, hogy főleg az egyenes kieséses szakaszban masszív védekezést és kiemelkedő csapatjátékot tudott produkálni a gárda igen kemény ellenfelekkel szemben.

A szövetségi kapitány Fernando Santos 2014 szeptembere óta dirigálja a luzitán válogatottat és az azóta eltelt 12 mérkőzés alatt a bordó-zöld gárda még nem talált legyőzőre!  Mindez kiváló előjel és egyben nagy lehetőség arra, hogy portugál nemzeti tizenegy 2004 után ismét Eb finálét játszhasson.

Jones: A walesi gárda teszi a dolgát becsülettel és a kemény, céltudatos munka ezúttal az ország valaha volt legjobb eredményével Európa-bajnoki eldöntővel párosult, ehhez persze az is szükséges volt, hogy Belgium ellen – a közvélekedés szerint–a válogatott történetének legjobb játékát nyújtsák a „sárkányosok”.

A belgáktól bekapott gól után nem rendült meg a válogatott, hanem csattanós választ adott, Robson-Kanu klasszis góllal fordított, Vokes pedig parádés fejessel zárta le azt a találkozót.

Ezzel pedig a walesiek elhitték, hogy bárki ellen lehet esélyük, így biztosan nem fognak feltett kézzel kisétálni a pályára Portugália ellen sem.

A kulcsember

Kundert: A Valenciához tartó Nanit említeném, aki ezen a tornán sokkal inkább csatárt játszik, mint szélsőt és akit sokat kritizáltak a torna előtt, de ezeket a hangokat a játékával mind elnémította.

A válogatott taktikája is sokban erre épül, hogy az aktuális ellenfelek sokkal inkább Cristiano Ronaldo kikapcsolására törekednek, így a másik szél viszonylag szabadabban marad, így Nani több helyzetig-lehetőségig jut, amit az is bizonyít, hogy öt meccs után már két-két gólig illetve gólpasszig jutott az Eb-n.

A szélső az Európa-bajnokságon játszotta 100. mérkőzését a válogatott mezében,  ráadásul játéka duzzad az önbizalomtól és az is egyfajta lélektani előny lehet, hogy a torna során már szerezett gólt a lyoni arénában mégpedig Magyarország ellen.

Wales v Belgium - Quarter Final: UEFA Euro 2016 : News Photo

Jones: Sok játékot ki lehet emelni a parádés walesi menetelés során, de Gareth Bale személye megkerülhetetlen.

Természetesen itt automatikusan jöhetne az összehasonlítás Realos csapattársával Cristiano Ronaldóval, de az az igazság, hogy a walesi szélső sokkal nagyobb munkát kell, hogy végezzen, főleg, hogy a csapatnak ezúttal nélkülözni kell Aaron Ramseyt, így Bale-nek nemcsak a támadások építéséből, de a védekezésből is ki kell aktívan vennie a részét.

A walesi válogatott parádés csapatjátékkal számolt le ezen a tornán az „egy emberes csapat” címkéjével, de ugyanakkor az is tény, hogy a mostani meccsen nagyobb szükségük lesz Bale klasszisára, mint valaha.

Biztos dolog

Kundert: Wales az egyetlen csapat a tornán, amelyik minden mérkőzésen szerzett gólt és bár Portugália ezt nem mondhatja el magáról, de a bordó-zöldek is jelentős „tűzerővel” rendelkeznek, ráadásul van egy Cristiano Ronaldójuk, aki zsinórban a hatodik szezonjában jut 50 rúgott gól fölé. Így jó esély van arra, hogy mindkét csapat gólt szerezzen2.02.

Jones: Láttam néhány portugál meccset, engem személy szerint nem győzött meg a támadójátékuk, ezért úgy vélem, hogy 2.5 gólnál kevesebb fog születni az összecsapáson1.50, de még az is benne van a kalapban hogy 1.5-nél kevesebb 2.55.

Hosszú lövés

FBL-EURO-2016-MATCH45-POL-POR : News Photo

Kundert: A portugál válogatott már több alkalommal is egyenlített hátrányból, –háromszor Magyarország, egyszer Lengyelország ellenében– így ezúttal is elképzelhető, hogy akkor is meg tudják fordítani a meccset, ha Wales szerez vezetést15.00.

Jones: Milyen furcsa leírni, hogy Wales Európa-bajnoki döntőt játszhat, de ha korábban látszott szilárd védekezést most is tudja hozni a válogatott és elől Bale húz egy váratlant simán bekövetkezhet az, amit senki nem gondolt volna a torna előtt.

Szerintem Wales nyer, mégpedig Bale győztes góljával22.00

Pontos eredmény

Kundert: Portugália-Wales 2-19.50

Jones: Portugália-Wales 0-189.00, mert miért is ne?