Öt Premier League játékos, akik Spanyolországban építhetnék újra karrierjüket


Az idei nyáron is számos játékos tette át a székhelyét Spanyolországból a Premier League-be. Többek között Alvaro Morata, Sandro Ramirez, Danilo, Roque Mesa és Maty Resa érkezett, egyesek a nagyobb erőforrások, mások a több játéklehetőség miatt.

Mostanság viszont megfigyelhető az ellentétes irányú mozgás is: Gerard Deulofeu visszatért Barcelonába az Evertontól, Jesús Navas és Nolito Manchester városát hagyta el Sevilla kedvéért. A Girona öt játékost is kölcsönvett a Manchester Citytől, míg ide igazolt Christian Stuani és Bernard Espinosa is a Middlesbroughtól.

Természetesen nem feledkezzünk meg Adnan Januzajról se, aki a Real Sociedad színeiben próbálja meg újraépíteni az MU-nál megfeneklett karrierjét. Sokan úgy vélik, hogy a spanyol liga valóban megfelelő lehet a technikás, de nehezen kezelhető 22 éves belga játékos számára.Ez a lépés számos olyan fiatal labdarúgónak is válhatna előnyére, akik az angol bajnokságban nagy reményekkel indultak, de különböző okok miatt egyelőre nem futottak be olyan karriert, mint amire tehetségük predesztinálná őket. Persze biztosan lennének szokatlan körülmények – étkezés, időjárás, eltérő nyelv – amihez az átlag brit labdarúgó nincs hozzászokva, de összességében ez jó lehetőség lenne néhányuk számára, hogy tanuljanak és akár jobb játékosként térjenek vissza egyszer Angliába.

Az alábbiakban öt olyan labdarúgót mutatunk be, akinek véleményünk során hasznos lenne Spanyolországba igazolni tapasztalódás céljából. A játékosok stílusához igyekeztünk megfelelő klubot is illeszteni.

Jack Wilshire (Arsenaltól a Real Betishez)Korosztálya egyik legtehetségesebb játékosának tartották az Arsenal akkor 19 éves középpályását, amikor 2011-ben 2-1-es győzelemre vezette csapatát a Nou Campban. Állítólag a meccs után a Barca akkori trénere Pep Guardiola is kijelentette, hogy nagyon szívesen látná Wilshire-t gránátvörös-kékben a jövőben.

Wilshire még most is vitathatatlanul nagy tehetség, de sorozatos sérülések miatt egyre inkább a partvonalra szorult az Ágyúsoknál. A spanyol ligában azonban sok csapat játszik visszavont játékmesterrel, amely poszt tökéletesen fekszik az angol számára és talán a technikai tudását is jobban tudná Hispániában kamatoztatni. A mostani helyzeténél minden jobb megoldás lenne, mivel a múlt hét során átirányították az Arsenal tartalékcsapatához, ami csak növelheti a válogatott labdarúgó frusztrációját.

Viszont Wilshire még mindig csak 25 éves, bőven lehet pár jó éve külföldön. Legjobb hely számára a sevillai illetőségű Real Betis lehet, ahol a Las Palmas korábbi trénere Quique Setien labdatartós, sokat futós elképzelésébe ideálisan belepasszolhat.

Ross Barkley (Evertontól a Sevillához)Barkley is azon játékosok közé tartozik, akinek új kihívásra van szüksége, miután úgy tűnik, hogy az Everton holland edzője Roland Koeman nem számol a 23 éves labdarúgó játékára.  Állítólag a Chelsea és a Spurs is szívesen látná soraiban a középpályást, ugyanakkor arra egyáltalán nincs garancia, hogy bármelyik londoni csapatban több játéklehetőséghez jutna, mint mostani klubjánál.

Sevillában viszont megújúlhatna, mivel a piros-fehérek híresek arról, hogy kiválóan tudják kezelni a problémásabb játékoskat (pl. Samir Nasri, Ever Banéga esete), ráadásul életében először játszhatna a Bajnokok Ligájában is. Az pedig csak hab a tortán, hogy sevillai tréner, Eduardo Berizzo 4-3-3 -as hadrendben játszatja a csapatát, amely tökéletesen passzol Barkley játékához is.

Theo Walcott (Arsenaltól a Valenciához)Ezen lista egyik legnagyobb kaliberű neve kétségkívül az a Theo Walcott, aki immár egy évtizede szolgálja az Ágyúsokat, játszott két világbajnokságon és 47-szer felhúzhatta az angol válogatott háromoroszlános mezét is.

A szélső karrierje talán nincs is annyira megakadva, mint a többieké, bár kétségkívül kevesebb gólt szerez, mint öt-hat évvel ezelőtt. Ráadásul még az sem teljesen világos, hogy Arséne Wenger milyen poszton számít idén a játékosra, mivel a francia menedzser többféle formációt is próbálgatott a felkészülési meccsek során.

Walcott klubváltására aligha van reális esély, de az biztos, hogy stílusához jól illene a széleket előszeretettel használó spanyol bajnokság, képessége és tapasztalatai alapján talán még a Barcelona keretébe is beférhetne. Még testhezállóbb lenne számára az a Valencia, amely nagyon szereti a gyors kontrajátékot, ráadásul a Turia-partiak jelenlegi vezetőedzője Marcelino Toral arról is híres, hogy kiváló taktikai és pedagógiai érzékkel is rendelkezik, ami Walcott számára mindig is fontos szempontnak számított.

James Milner (Liverpooltól a Real Sociedadhoz)Milner a legnagyobb vándormadár képzeletbeli listánkon, hiszen eddig viselte a Leeds, a Newcastle, az Aston Villa, a Manchester City és a Liverpool mezét is. A képességeit azonban senki nem kérdőjelezheti meg, amit bizonyít az eddigi 61 fellépés az angol válogatott színeiben.

Sokan azonban vitatják, hogy a középpályás elérte-e karrierje során azokat a magasságokat, amire tudása alapján predesztinálva van. Spanyolországban a technikai és taktikai tudása is jobban kiütközhetne, hiszen a karrierje zömét a középpálya centrumában töltötte és csak vészmegoldásként került ki a balszélre, amit ő maga is igazán a posztjának érez.

31 évesen még nem lenne késő bebizonyítania, hogy képes abszolút vezérszerepre egy külföldi klubban, ráadásul még az ösvény is ki van úgymond taposva számára, mivel az exliverpooli John Aldridge 1989-91 között két parádés évet is eltöltött a Real Sociedad együttesénél.

Stephen Ireland (Stoke Citytől a Las Palmashoz)

Stephen Ireland karrierje a tipikus példája, hogy egyesek számára túl gyorsan és túl sok minden történt egyszerre, az ír válogatott játékos valósággal berobbant anno a Manchester Citybe, hogy most tíz évvel később szinte újrakezdje a karrierjét a Stoke Citynél egy 16 hónapos kettős lábtörés után.

Reálisan nézve azonban nincs sok esély arra, hogy Ireland kezdő legyen a Stoke-ban, mivel a gárda menedzsere Mark Hughes a sérülése előtt is eléggé szűken mérte számára a lehetőséget a bizonyításra.

Azonban egy esetleges Kanári-szigeteki szerződés könnyen előnyére válhatna a 30 éves játékosnak. A Las Palmas sok játékos karrierjét indította újra, elég ha csak Kevin Prince Boatengre gondolunk, de a spanyol legenda, Juan Carlos Valerón is itt talált otthonra miután elhagyta a Deportivót. Ráadásul az sem mellékes szempont lehet Ireland számára, hogy a Kanári-szigetekről közvetlen járat van Corkba, így bármikor haza tud ugrani Írországba ha valamilyen családi vészhelyzet előfordulna.