Öt eset, amikor a MU alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben maradt alul


A Yeovil Town elleni 2-0-s győzelem után most újra egy alacsonyabb osztályban vitézkedő alakulat került a Manchester United útjába: a negyedosztályú Cambridge United.

Azt senkinek nem kell külön elmagyarázni, hogy egy esetleges vereség mennyire kínos lenne, ugyanakkor nem először fordulna elő a Vörös Ördögökkel, hogy alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben maradnak alul.

Íme öt példa a közelmúltból:

 

Southend United-Manchester United 1-0, Ligakupa, 2006. november 7.

Sir Alex Ferguson fiai voltak a Ligakupa címvédői ebben a szezonban és mindenki azt várta, hogy felmossák a padlót a másodosztályban csak vergődő Southend Unitedel. Nos, nagyon nem így történt: a Cristiano Ronaldót és Wayne Rooney-t is soraiban tudó Manchester nem tudott mit kezdeni ellenfelével és Freddy Eastwood remek szabadrúgás gólja a MU kiesését jelentette.

Az esetnek külön pikantériája, hogy Ferguson pont egy nappal a meccs előtt ünneplte azt, hogy 20 éve ül a MU kispadján - így aztán igazán emlékezetessé vált az évforduló. 

 

Manchester United-Coventry City 0-2, Ligakupa, 2007. szeptember 26.

Ferguson igencsak fölforgatta kezdőcsapatát erre a mérkőzésre, olyan játékosok léptek pályára, mint Lee Martin, Chris Eagles, Dong Fangzhuo és Fraizer Campbell (emlékszik még valaki rájuk?) - és ez nem bizonyult bölcs lépésnek.

A magyar szurkolókban is keserű emlékeket ébresztő Michael Mifsud duplájával nyertek a vendégek, elütve a továbbjutástól a hazai csapatot.

 

Manchester United-Leeds United 0-1, FA-kupa, 2010. január 3.

A Leeds ekkoriban már a harmadosztályban szerepelt, noha nem is olyan régen még a Premier League-ben játszottak izgalmas meccseket a Manchester Unitedel.

Az osztálykülönbségnek viszont csíráját sem lehetett fölfedezni ezen a napon: Jermaine Beckford korai góljával nyert a Leeds, pedig a MU-ban akkor olyan nevek játszottak, mint Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Michael Owen és Ryan Giggs.

 

Manchester United-Crystal Palace 1-2, Ligakupa, 2011. november 30.

A másodosztályú Crystal Palace is borsot tört Ferguson orra alá: Darren Ambrose óriási gólt lőtt, amivel vezetést szerzett az egykor Torghelle Sándort is foglalkoztató klub.

Aztán Federico Macheda kiharcolt és értékesített egy büntetőt, viszont a hosszabbításban jött Glenn Murray és továbbjutást érő fejesgóllal örvendeztette meg a vendégeket. Nem mellesleg a MU kezdőcsapatában nyolc válogatott játékos lépett akkor pályára.

 

Milton Keynes Dons-Manchester United 4-0, Ligakupa, 2014. augusztus 26.

Ez a megalázó vereség tudatosíthatta Louis van Gaal-ban, hogy bizony bőséggel akad tennivaló új klubjában.

Egészen elképesztő, de a MU játékosai a 72. percig nem találták el a kaput és akkor már 3-0-ra vezetett harmadosztályú ellenfelük. A vége négy lett és itt meg kell jegyezzük, hogy az augusztusi estén kezdőként pályáralépő játékosok közül azóta csupán David de Gea és Jonny Evans maradt stabil tagja Manchester United csapatának.