Nincs többé mágia


Amikor először olvastam Verebes József állapotáról, összeszorult a szívem, hogy a Mester nincs jól. Gondoltam, ez csak egy pillanatnyi helyzet, egy ilyen karizmatikus ember nem lehet rosszul hosszabb távon. Nem így ismerjük őt, nem ezt a képet szoktuk meg. Aztán nem sokkal később jött az újabb hír, hogy a sikeres tréner egészsége nem javult. Még mindig bíztam benne, az erejében. Majd megdöbbentem, hogy elhunyt.

Elvesztettem korai felnőtt korom nagy mágiáját, aki óriási egyéniség volt! Amit a Győri ETO-val művelt, az hazai szinten hatalmas szenzáció volt. Utólag arra gondolok, Mourinho megfordult nálunk és elleste Verebes József lelki masszírozását a játékosai irányába. Hatalmas egyéniség, elsöprő lendület, ámító eredmények a hazai bajnokságban.

Az első találkozásunk arra esett, amikor a Videoton edzője lett, pályafutása során második alkalommal. Túl a győri arany éveken. Az első fehérvári tréningen aránylag közelről figyelhettem őt, egy híradós beszámoló okán. Jóska bácsi körül izgett-mozgott mindenki. Friss, energiával telt volt a levegő körülötte. A Mágus pedig érezte, zabálják még a lepattanó gondolatait is. Egy gyönyörű Alfa sportautót kapott, halványkék színben, ez pont illet az ő különleges egójához. Meg az örökös jambósapka. A bojtos verzió. Az elmaradhatatlan cigarettát is valami elképesztően különleges eleganciával szívta, magam is vele együtt slukkoltam a füstöt. Ha kicsi időre is, de beleléphettem az aurájába, afféle külvilági futárként.

A legenda szerint annyira koncentrált a mérkőzésekre, hogy mindent kizárt a világból! Egy alkalommal, a szünetben kiment az öltözőből a folyosóra. Látott egy játékost, megszólította: „Fiam, maga a középpályáról előre megy, mert látom a gólt a lábában!” – a futballista pedig közölte erre, hogy „de Mester, én a másik csapat játékosa vagyok!!!”

A Fradival játszottak, a mérkőzés végén készült interjúban kifakadt a sajátjaira: „Mondtam nekik, hogy azt a Druzjákot fogják rendesen, mert csak a bajt okozza nekünk!” Valószínűleg Dzurják Csöpire gondolt.

Jaj, meg az a legendás jambósapka. Amiben egyszer az NDK elleni mérkőzésre is elutazott. Komoly erőfeszítéseket tettek a vezetők, hogy lerimánkodják a bojtos sapkát a Mágus fejéről. Nem sikerült, az volt az ő védjegye… A meccsen, a kispadon is azt viselte.

Fogadjunk, ilyen egyénisége nem lesz még egy a magyar labdarúgásnak! Nyugodjék békében Verebes József!