VB-selejtezők: sokat érhet nekünk a döntetlen


A játéknap két legnagyobb rangadóját a H és az I csoportban rendezik, Montenegro Angliát látja vendégül, míg Spanyolország Franciaország válogatottjához látogat – mindkettő a csoportelsőségért megy.

Montenegro és Anglia válogatottja az előző Európa–bajnokság selejtezőiben is egy csoportba került, és két döntetlent játszott egymással: Londonban gól nélkül, Podgoricában 2–2-re végeztek a csapatok, miután a vendégek fél óra után már két góllal vezettek – ezt a két találkozót leszámítva nem volt egymás elleni meccsük. Jelenleg Montenegró két ponttal vezeti a H-csoportot Anglia előtt, Vucinicék ugyanis csak egyszer döntetleneztek Lengyelország ellen, míg az angolok a lengyelekkel és az ukránokkal is osztozkodtak.

Montenegró lassan másfél éve veretlen hazai pályán, legutóbb a csehektől kaptak ki 1–0-ra Eb-selejtezőn 2011 őszén, azóta három győzelem mellett csak egy vereségük van otthon, igaz tétmeccsek tekintetében 1–1 az állás, ugyanis a lengyelekkel játszott 2–2 mellett San Marinót győzték le – mindkétt meccs természetesen ebben a vb-selejtezősorozatban került megrendezésre. Az angolok legutóbbi négy idegenbeli meccsükön két győzelem mellett egy-egy döntetlent és vereséget számlálnak, de a Svédországban elszenvedett zakó barátságos meccs volt, így tétmeccsen idegenben három és fél éve veretlenek – akkor Ukrajnában kaptak ki minimális különbséggel (a semleges meccsen vívott vb- és Eb-meccseket természetesen nem számoltuk).

Mindkét válogatott jó formában van tehát, és főleg az angolokra mondható, hogy egészen sokat fejlődött az idegenbeli játékuk, ami korábban nem volt kifejezett erősségük. Persze, a selejtezőcsoportok összetétele miatt még így sem veszítettek sok meccset idegenben, de például a horvátországi ruha az Eb-szereplésükbe került – azóta persze megmutatták, hogy a Balkánon is képesek simán nyerni. Ezúttal viszont simán szinte biztosan nem fognak nyerni, ugyanis két hasonló erejű csapatról van szó. Az angolok nyolcat gurítottak San Marinónak pénteken, míg Montenegro Moldovában nyert 1–0-ra – mindkét társaság magabiztos, és jó formában van, ami azt jelenti, hogy bármelyik oldalra kijöhet egy minimális különbségű győzelem, de én maradok a jól bevált döntetlennél.

Franciaország és Spanyolország összecsapását Kassai Viktorék fogják vezetni, úgyhogy a két, azonos időpontban rendezett meccs közül talán ez, illetve a közvetítés várható professzionalizmusa lesz majd, ami e felé billenti majd a mérleget a semleges néző számára, ugyanis a 20. perc környékén lesz vége a török-magyar csoportrangadónak, így nekünk ezek közül is belefér egy. Ennek a meccsnek októberben már megvolt az odavágója, amelyen Sergio Ramos gólját Giroud a 90. percben tudta kigyenlíteni, így döntetlen lett a vége. Azt megelőzően Spanyolország kétszer verte 2–0-ra Franciaországot: az Eb egyenes kieséses szakaszában Xabi Alonso duplájával, illetve két évvel korábban Párizsban is összejött ez, de az barátságos meccs volt. A spanyoloknak korábban nem jelentett túl jót az északkeleti szomszádnál  esedékes fellépés, igaz viszont, hogy a nagy csapatuk, csak egyszer játszott vendégként Franciahonban – a fentebb említett barátságost –, és azt is megnyerte.

A franciák az októberi találkozójuk óta lépéselőnybe kerültek, ugyanis miközben ők pénteken odahaza simán verték Grúziát, addig a spanyolok szintén otthon nem bírtak Teemu Pukkival, Sergio Ramos találatát ezúttal ugyanis megalázó módon a Schalke nem éppen klasszis cserecsatára egyenlítette ki. A spanyolok egyébként vendégként utoljára 2011 novemberében nem tudtak nyerni, akkor barátságos meccseken kaptak ki Angliában és döntetleneztek Costa Ricában, tétmeccset viszont hat és fél éve nem veszítettek idegenben – akkor Svédországban kaptak ki Eb-selejtezőn.

A franciák idén februárban már kikaptak otthon Németországtól felkészülési meccsen, de tétmeccsen jó régen, 2010 szepemberében szenvedtek vereséget hazai pályán, akkor Fehéroroszország tudott nyerni Párizsban egy góllal. A mai meccs azért érdekes, mert az előjelek itt is egy hatalmas döntetlent jeleznek, ami viszont abban az esetben, ha a franciák győzni tudnak Grúziában, Fehéroroszországban és otthon Finnország ellen is, azt jelenti, hogy Iniestáék pótseeljtezőre kényszerülnek – a spanyolokra amúgy ugyanezek a meccsek várnak, csak fordított pályaválasztással.

Noha Xavi és Xabi Alonso is fittnek tűnik már, a spanyoloknak Matán és Iniestán kívül nem nagyon van igazán jó formában lévő támadójuk, ami a franciák számára azt is jelentheti, hogy mikor, ha nem most, a fantasztikus hazai közönségünk előtt verjük meg minden idők legjobb válogatottját? Ugyanakkor a spanyolok ezt a meccset úgy fogják venni, mint a csoportdöntőt – és hát az is lesz –, mi pedig azt a két kombinációt javasoljuk, amivel a legjobbat lehet kaszálni, úgy, hogy a földtől nem is rugaszkodunk el.

Tipp 1: Montenegró–Anglia X & Franciaország–Spanyolország X @ 11.21

Tipp 2: Montenegró–Anglia X & Franciaország–Spanyolország 1 @ 10.35


Szeretnél nyerni egy iPad minit? Vegyél részt a promócióban, fogadj a világbajnoki  selejtezőkre, szerezz pontokat a ranglistára és máris a tied lehet!