VB-selejtezők: bravúr kell a szerbeknek Zágrábban


A pénteki világbajnoki selejtezők közül a magyar-román mellett az A-csoportban esedékes Horvátország–Szerbia rangadó emelkedik ki, amelyen a balkáni háborúkat idéző hangulat, egymás aprítása, na meg a megalkuvás nélküli küzdelem alap, bármilyen formában legyenek is a csapatok.

A két válogatott még csak kétszer találkozott egymással a boszniai háború óta, mindkét meccs a 2000-es EB selejtezőiben volt: az első gól nélküli döntetlen lett Belgrádban, a második pedig egy 2–2-es, hét lappal (a vendégektől Zoran Mirkovicsot kiállították az első félidő végén) tarkított, eseménydús találkozó volt Zágrábban, amelyen a hazaiak szereztek vezetést Alen Boksic találatával, de a vendégek még a szünet előtt fordítani tudtak Predrag Mijatovics és Dejan Szavicsevics góljaival, majd a pihenő után közvetlenül Mario Stanic állította be a végeredményt. Akkor persze még Jugoszlávia néven szerepeltek a kékek, úgyhogy Szerbia néven – vagyis Montenegró (illetve Koszovó) elszakadása óta – ez lesz a két csapat első találkozása.

A horvátok egyértelműen jobb formában vannak, hiszen utoljára augusztusban kaptak ki barátságos meccsen Svájctól, igaz, akkor hazai pályán 4–2-re. Ez azt is jelenti, hogy a csoportban egyelőre veretlenek, haza pályán eddig kétszer játszottak, Macedóniát egy, Wales-t két góllal verték, a hálójuk odahaza még érintetlen. Persze, ha végigszaladunk a két csapat névsorán, rögtön feltűnik, hogy a szerbeknél több a kevésbé ismerős név, ami szoros összefüggésben van azzal, hogy már a legutóbbi Eb-re se jutottak ki (meg az azelőtti kettőre se) és a 2010-es világbajnokságon sem élték túl a csoportkört. A jelenlegi selejtezősorozatban a tízpontos Belgium és Horvátország mögött mindössze négy ponttal szerénykednek – mindenki négyszer lépett pályára eddig –, és legutóbbi két meccsüket elvesztették: Belgium hármat gurított a Crvena Zvezda Stadionban, Macedóniában pedig 1–0-ra nyert a hazai alakulat, amely ezzel beérte a plávikat, és szintén négy ponttal áll. Igaz, azóta két hangulatjavító 3–1-es vendéggyőzelem összejött nekik barátságos meccseken Chilében és Cipruson, most viszont a selejtezősorozat legkeményebb találkozója vár rájuk, amit meg kellene nyerniük, hogy újra képben lehessenek, de semmiképpen sem szabad elveszíteniük, különben féltávnál tetemes, kilencpontos hátrányt szednek össze, ami gyakorlatilag a búcsújukat jelentené, pláne, ha a belgák nyerni tudnak Szkopjéban.

Horvátország legutóbbi 35 vb-selejtezőjéből mindössze kettőt veszített el – mindkétszer az angolok verték őket, elég simán –, és az ezeken megszerzett rutin elég komolyan jelen lesz a védelmükben, hiszen Stipe Pletikosa, Dario Srna és Josip Simunic egyaránt a Koreai Köztársaság ellen a Craven Cottage-en 4–0-ra megnyert barátságos meccsen húzták magukra századszor a kockás mezt – na jó, Pletikosa mezén egyáltalán nem voltak kockák, csak a címerben –, és minden bizonnyal ezúttal is ott lesznek a Maksimir Stadion gyepén. Nagy nevek persze az ellenfél védelmében is vannak, hiszen Ivanovics, Szubotics és Kolarov is a kezdőbe várható, ezek után pedig, illetve az ilyen meccsekre jellemző kemény faultokkal tördelt játékra gondolva nem számíthatunk gólesőre, ez a találkozó elsősorban a hangulata és a küzdelem miatt lesz érdekes.

Amennyiben Szinisa Mihajlovics nem uszítja rá középpályásait Modric-ékra, hogy letámadással hozzák zavarba a hazai fedezeteket, a labda főleg a horvátoknál lesz, akiknek a behúzódó szerb védelmet kell majd körbeadogatniuk, és lehetőség szerint feltörniük. A döntetlen és a szoros hazai győzelem van igazán benne a pakliban, a vendégsiker komoly meglepetés lenne.

Tipp 1: Horvátország–Szerbia 0-0 @ 8.00

Tipp 2: Horvátország–Szerbia 1-1 @ 7.00

Szeretnél nyerni egy iPad minit? Vegyél részt a promócióban, fogadj a világbajnoki  selejtezőkre, szerezz pontokat a ranglistára és máris a tied lehet!