Tíz dolog, amire érdemes odafigyelni az Eb selejtezők kapcsán


Wales és Gareth Bale 

Úgy tűnik, hogy a walesi válogatott kezd rendesen összeállni, legalábbis az előző selejetezőkörben 2-1-re győztek Andorra vendégeként. Ez a győzelem főleg Gareth Bale remek teljesítményének köszönhető: a Real Madrid játékosa két gólt fejelt.

Ha már Madrid, a középpályás rendre jól futballozott bajnoki meccseken, de most már kijelenthető, hogy a válogatottban is jól teljesít. Szükség is lesz arra, hogy a középpályás gólt vagy gólokat lőjjön, mert Aaron Ramsey és Joe Allen sérüléssel bajlódik. 

Bosznia mellet még Ciprussal játszanak majd hétfőn és a minimum cél a négy pont begyűjtése ezeken a mérkőzéseken. Hogy ez összejön-e, nagyban múlik azon, hogy Bale hogyan játszik majd.

Wales-Bosznia - 1 @ 3.40 

 

Az angol csatárok formája

Az angol válogatottban mindig is voltak olyan játékosok, akik rendre kitömték San Marinót. Például Ian Wright és David Platt 4-4 gólt lőtt ellenük egy meccsen, Jermain Defoe kettőt illetve Wayne Rooney és Daniel Sturridge is a gólszerzők között volt, amikor márciusban 8-0-ra nyertek az angolok.

A san marinói válogatott játékosai mindössze három gólt lőttek hat év leforgása alatt, szóval elérkezett az idő arra, hogy Rooney közelebb kerüljön ahhoz, hogy a "minden idők legeredményesebb angol válogatott labdarúgója" címet megáénak tudhassa. Plusz talán némi formajavulást is eredményezhet nála ez a válogatott meccs, hiszen a MU-ban most nem igazán megy neki. Emellett Sturridge hiánya lehetőséget nyújt Danny Welbecknek arra, hogy a válogatottban is bizonyítson de Rickie Lambert előtt is itt a nagy lehetőség (már amennyiben a kezdőben számolnak vele), hogy egy kis önbizalmat szerezzen az észtországi túra előtt.

 

Diego Costa állapota

Annak ellenére, hogy Diego Costa állapota nem teszi lehetővé, hogy teljes értékű edzésmunkát végezzen, jelenleg a Premier League egyik legjobb formában lévő játékosa. Ilyenformán a válogatottban is kulcsszerepehez juthat.

A macedónok elleni 5-1-es győzelmet követően valószínűleg nem kell Diego Costának mind a 180 percet végigjátszania Szlovákia és Luxemburg ellen, ugyanakkor nem árt figyelembe venni, hogy bár a Chelsea-ben ontja a gólokat, de a válogatottban öt meccs alatt egyszer sem talált be. Éppen ezért bölcs dolog lehet játszani egy kicsit, hátha a nemzeti színekben is elkezdi termelni a gólokat.

 

Játszik-e majd Zlatan?

Erik Hamren, svéd szövetségi kapitány közölte, hogy "nem szereti a sérüléseket", amikor behívta Zlatan Ibarhimovic-ot a válogatottba az oroszok, illetve a Liechtenstein elleni hazai meccsre. Ha mégis játszani fog, akkor a svéd edző biztos nem lesz népszerű a Paris Saint-Germain-nél.

A PSG játékosa a sarkával bajlódik, így kihagyta a Monaco elleni bajnokit és a Barca ellen sem játszott a BL-ben. Viszont a svédek csak egy ikszet tudtak összehozni az osztrákokkal szemben, ezért most mindenképpen meg kell verniük Oroszországot. Kérdés, hogy Zlatannal, vagy nélküle. Ha vele, akkor Erik Hamren egyértelműen szembemegy majd a klub kérésével, és ez nem biztos, hogy jót tesz majd a PSG és a svéd válogatott közötti kapcsolatnak.

Svédország-Oroszország - 1 @ 2.50

 

Készülj a holland hengerre!

Vereséggel kezdte Hollandia a selejtezősorozatot, 2-1-re kikaptak Prágában a csehektől. Guus Hiddink régi-új szövetségi kapitány nyilván jobb kezdésről álmodott, főleg, hogy az Olaszország elleni barátságos meccset is elbukták, úgy hogy két gólt kaptak az első tíz percben.

Nagy szerencséje a hollnadoknak, hogy Kazahsztánt fogadják Amszterdamban, és ez egy remek alkalom arra, hogy feledtessék az előbb említett két meccset. Utána Izlandra utaznak, na ott viszont már nehezebb dolguk lesz.

 

Csatárgondok az olaszoknál 

Mario Balotellit nem hívták meg a keretbe és ez nagyszerű lehetőség a többi csatár számára, hogy bizonyítson. Simone Zaza (a képen), a Sassuolo csatára győztes gólt lőtt Norvégia ellen, de azóta gyakorlatilag semmit nem csinált, és Ciro Immobile is adós a jó játékkal, amióta a Dortmundba igazolt.

 

Gibraltár a pályán 

Gibraltár 7-0-s vereséggel kezdte nemzetközi szereplését Lengyelország ellen, nyilván nem így képzelték az egészet. Viszont Dublinban már van esélyük egy kevésbé fájdalmas eredményt elérni, ugyanúgy, mint jövő hét kedden Grúziában. Ezután Németországban lesz jelenésük, ami szintén nem ígér sok jót. 

 

Skócia pontokkal többre megy, mint büszkeséggel

Skócia sok szurkoló szimpátiáját elnyerte azzal, ahogyan Németországban játszott, annak ellenére, hogy 2-1-es vereséget könyvelhettek el. Ugyanakkor ezért nem jár pont, úgyhogy Grúzia ellen mindenképp nyerniük kell. Ezután Varsóba utaznak majd, úgyhogy hazai pályán jól jön majd egy önbizalomnövelő győzelem.

Skócia-Grúzia - 1 @ 1.70 

 

Lengyelek és németek

Ha meglehetősen nyögvenyelősen is, de Németország nyert Skócia ellen - mindez betudható a vb utáni fáradtságnak.

Egy lengyelországi vendégjáték (az összes történelmi dolgot is figyelmbe véve) pont az, amire a németeknek szüksége lehet annak érdekében, hogy felpörgesse a csapatot. Utoljára a vb-n játszottak egy aktuálkis ellenfél hazai pályáján, a brazilok elleni elődöntőben, és az nem sült el rosszul...

 

C. Ronaldo visszatér 

A sérült Cristiano Ronaldo nélkül Portugália igen kínos vereséget szenvedett el hazai pályán Albániával szemben (0-1). Még kínosabbá teszi az egészet, hogy mindez az öt csapatos I csoportban történt. 

A héten nem is játszanak selejtezőt, helyette Franciországban lépnek pályára barátságos meccsen. Utána viszont Dániába utaznak, ami nem lesz egyszerű menet. Viszont Ronaldo mostanában megállíthatatlan tűnik - a Realban 13 gólt lőtt hat meccsen - de majd meglátjuk, hogy válogatott mezben mire lesz képes.