Talpra lehet állni?


Magyarország 1.40, döntetlen 4.40, Észtország 7.50
A szégyenteljes bukaresti produkció után elég nehéz bármit is írni a magyar válogatott keddi esélyeiről. Pénteken egy teljesen szétesett csapatot láthattunk, egyedül Bogdán Ádámot lehet megdícsérni, akinek bravúrjai nélkül még kínosabb vereségbe szaladtunk volna bele. Egyáltalán nem biztos, hogy Egervárinak sikerül majd összeraknia egy olyan csapatot, amely valahogy legyűri majd az észteket...

Korcsmárra egészen biztos nem számíthat a szövetségi kapitány, mivel eltiltását tölti majd. A hírek szerint rajta kívül Varga József sem lesz bevethető. Egerevári sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy elsősorban motivált játékosokra számít majd a kezdőcsapatban, és nem elsősorban a játéktudás dönt majd. Ezt mindenki értelmezze úgy, ahogy szeretné, viszont mindez azt redményezi, hogy a védelem (és a középpálya) megint egy új összetételben lép majd pályára és Bukarestben (is) láthatta mindenki, hogy ez hova vezethet.

Tehát a pénteki vereséget követően visszacsúsztunk a harmadik helyre, a románok tizenhárom ponttal a másodikok. A tíz pontos törökök negyedikek, ha esetleg leikszelnek (vagy győznek) Bukarestben és mi valahogy nyerni tudnánk a rettenetően masszaív észt válogatott ellen, akkor felzárkózhatunk.

Mindenesetre nagyon nehéz lesz a magyar válogatott dolga, már csak azért is, mert a közhangulat finoman szólva is az "aranylábú gyerekek" ellen fordult. Ráadásul ha csak a száraz statisztikai adatokból indulunk ki, akkor sem számíthatunk sok jóra kedden. A magyar nemzeti tizenegy négy meccset játszott pályaválasztóként a 2013-as esztendőben (ebből három barátságos mérkőzés volt) és csak a futballnagyhatalomnak semmiképpen sem nevezhető Kuvaitot sikerült megverni 1-0-ra. Ezen kívül ikszeltünk a fehéroroszokkal (1-1) és Csehország legjobbjaival (szintén 1-1). Az egytelen hazai tétmeccsen meg ugye a románokkal játszottunk döntetlent még márciusban (2-2).

Egyébként Észtország ellen már háromszor léptünk pályára ezidáig, 2011-ben kikaptunk tőlük barátságos meccsen 1-0-ra. Egy 2012-es felkészülési találkozón viszont 5-0-ra nyertünk ellenük és tavaly idegenbeli selejtezőn is legyőztük őket, igaz csak 1-0-ra. Most viszont sokkal jobb formában vannak nálunk, mi sem bizonytja ezt jobban, hogy 2-2-őt játszottak pénteken a bivalyerős hollnad válogatottal Tallinban (Mi egy laza négyest kaptunk tavaly Budapesten az Oranjétől).

A pénteki meccsen Észtország már a második percben hátrányba került, miután Robben megszerezte a vezetést, de az észtek körülbelül negyed óra múlva egyenlítettek és a második játékrész elején a vezetést is megszerezték. Van Persie a 94. percben mentett pontot Hollandiának, egy véleményes büntetőt követően. Egyszóval rettenetesen nehéz lesz a magyar válogatott dolga kedd este, de reméljük a legjobbakat...