Taktikai Előzetes: Anglia - Uruguay


CSAPAT HÍREK

Luis Suarez visszatért térdsérüléséből, valószínűleg Diego Forlan helyén fog kezdeni, bár kétséges milyen hamar tudja felvenni a ritmust. Nyilatkozataiban hangoztatta, hogy 100%-os állapotban van, de valószínűtlen, hogy az egy hónap kihagyás nem fog meglátszódni a játékán. Uruguay nagy hiányzója lesz Maxi Pereira, aki piros lap miatt eltiltását tölti, a helyén minden bizonnyal Jorge Fucile kezd. Alex Oxlade-Chamberlain a többiektől külön edzett, tehát erősen valószínűtlen, hogy pályára lép ma este.

A ROONEY FELADVÁNY

Hol játsszon Wayne Rooney, szerepeljen a kezdőben egyáltalán? Ő az az ember, akiről nem lehet egyértelmű véleményt formálni ebben a pillanatban, hiába érzi mindenki úgy, hogy kielemzte percről-percre a játékát. Akadnak pro- és kontra érvek is mellette, de abban mindenki egyetért, hogy a szituáció komplikált. Olaszország ellen előkészített egy gólt, miután ügyesen futott el szélen és adott középre, volt egy lövése, ami éppenhogy csak mellé ment, de ugyanakkor eléggé magára hagyta Leighton Baines-t a baloldalon. Talán egy idő után beletanulna ebbe a szerepe Rooney a maga módján - sosem titkolta, hogy középen jobban érzi magát -, szóval ez benne lesz a pakliban, ha a szélen marad. Rooney mindig befelé fog mozogni, és nem csak azért, mert az ösztönei ezt diktálják számára, hanem mert a rendszer ezt meg is kívánja. Adott például Raheem Sterling, különösen az első órában, aki az egyik legjobb angol játékos volt, és remekül mozgott keresztbe, de elképzelhető, hogy most kikerül jobb szélre. Valószínű, hogy Rooney ezúttal Sturridge mögött fog szerepelni és a már említett Sterling (jobb oldal) mellett, Danny Welbeck lesz a baloldali támadó.

PACMAN

Ha Rooney középen kap szerepet, akkor a közvetlen ellenfele Egidio Arevalo Rios lesz. A 32 éves játékos sosem szerepelt a reflektorfényben, akárcsak Diego Godin, de elévülhetetlen érdemei vannak az elmúlt négy év sikereiben. Dél-Amerikában az ilyen típusú játékosokra a Pacman jelzőt ragasztják, mivel kegyetlenül felkajálják a védőnégyes elé keveredő játékosokat. Komoly problémát jelenthet Rooney számára, hogy ezúttal viszonylag szűkebb területen kell játsszon, ráadásul Arevalo szinte garantált módon ott lesz a sarkában a meccs minden egyes pillanatában.

GERRARD HIÁNYOSSÁGA

Steven Gerrard nem mozgott valami komfortosan a védekező szerepkörben Olaszország ellen, mely egyszerűen a fegyelmezetlenségből is adódhat, de sokkal valószínűbb, hogy a kellő rutin nincs meg benne ahhoz, hogy a két védekező középpályás egyike legyen. Lehetséges megoldás az lehet, hogy egy bónusz középpályást vet be Hodgson, vagy teljes egészében megváltoztatja annak hadrendjét. Megfontolandó megoldás lenne például, hogy James Milner tehermentesítse Rooney-t a bal oldalon, de ebben az esetben félő, hogy kiveszne az erő a támadásokból. Ezt kiküszöbölendő Henderson helyett Jack Wilshere (vagy ha egészséges, akkor Oxlade-Chamberlain) léphetne pályára. Mivel valószínű, hogy Uruguay igyekszik szűkíteni a területet, majd onnan kontrázni, ezért Hodgsonnak meg kell fontolni, hogy nem épít-e a csapatba egy bónusz védvonalat, mert Gerrard még egyszer nem helyezhető akkora nyomás alá, mint Olaszország ellen.

VISSZA A GYÖKEREKHEZ

Uruguay csapatával szembe nem voltak magasak az elvárások 2010-ben. Hagyták, hogy jöjjön az ellenfél, beszűkítették annak területét, majd megfojtották a játékukat, és kontrából lecsaptak. Azt csinálták, amihez a legjobban értenek. Minden ellenfélnek meg kellett küzdenie ellenük és valószínű az okozta a problémát a legutóbbi csoportmeccsen Costa Rica ellen, hogy kikerültek ebből a szerepkörből. Anglia ellen visszatérhetnek a játékukhoz, próbálnak a középpályások labdát szerezni, majd kiugratásokkal operálni a Cavani-Suarez duó irányába. A meccs döntő részében Angliánál lesz a labda, de a betömörült támadóharmad miatt valószínűleg nem fog annyira érvényesülni érvényesülni Sterling és Sturridge gyorsasága, mint Olaszország ellen.

ÍTÉLET

Miután mindkét fél vereséget szenvedett a nyitómeccsén, ezért a kiesésről is dönthet ez a meccs Sao Paulo-ban. Uruguay meg fogja szállni a saját térfelét, próbálja majd összezavarni az angol válogatottat, akikból talán hiányzott a kellő élesség és koncentráltság az Olaszország elleni meccsen. A 2.5 gól alatti fogadás ésszerű 1.80, és az is megérhet egy próbát, hogy Rooney összeszed egy sárgát 4.50, vagy ami még rosszabb, ki is állítják 26.00.