Taktikai Előzetes: Anglia - Olaszország


CSAPAT HÍREK

Olaszország elvesztette az elsőszámú balhátvédjét Mattea De Sciglio személyében, aki az Anglia elleni mérkőzés előtt szenvedett súlyos sérülést egy edzésen. A balhátvéd posztja egy kényes pont olasz szempontból, hiszen nyolc különböző ember lépett itt pályára a 10 selejtező során. Természetesen Giorgio Chiellini jól meg tudja oldani ezt a posztot, igaz a sebessége már megkopott, míg Ignacio Abate, aki szintén bevethető ebben a pozícióban, eredetileg jobboldali hátvéd. Akármelyik megoldást is választja az olasz kapitány, a remek sebességgel rendelkező Raheem Sterlingnek lesz keresnivalója azon az oldalon. Angol oldalon egyetlen komolyabb kérdés van, méghozzá az, hogy Alex Oxlade-Chamberlain szerephez jut-e kezdőként. Ez legfőképp a játékrendszertől függ, hiszen ha Roy Hodgson a 4-3-3-as szisztéma mellett teszi le a voksát, akkor esélyes hogy látni fogjuk, de ha a 4-2-3-1-es felállást választja a szövetségi kapitány, akkor az más karakterű embert követel meg a kezdőben.  

ANGLIA HADRENDJE

A legutóbbi három edzőmérkőzés alapján valószínűsíthető, hogy az angol válogatott 4-2-3-1-es hadrendben fog pályára lépni. Az előretolt csatár szerepét Daniel Sturridge töltheti be, közvetlenül mögötte Wayne Rooney helyezkedhet el, míg a széleken Adam Lallana, illetve a Raheem Sterling, Danny Welbeck duó egyike munkálkodhat. Ha Hodgson, ahogy tette azt a Dánia ellen a márciusi mérkőzésen, mégis a 4-3-3 mellett dönt, akkor középcsatárként Sturridge szerepelhet, a széleken Sterling és Rooney megpróbálhatja lemásolni Luis Suarez Liverpoolban betöltött szerepkörét. Nagy valószínűséggel a csapat visszavontabban fog játszani, és a kontrákból próbál építkezni. A visszahúzodásnak persze más oka is van, hiszen a két középső védőnek így kisebb területet kell megoldania, természetesen a Gary Cahill - Phil Jagielka duó legfontosabb feladata, hogy ne kerüljenek mögéjük az olaszok. Persze megvan a maga kockázata a visszavont játéknak is, ráadásul Hodgson arra kérte Steven Gerrardot - és kisebb mértékben Jordan Hendersont is - hogy a mérkőzés egésze alatt koncentráljon a védekezésre is, márpedig ez nem az amihez hozzászokhatott a Liverpool csapatában.

AZ Y-ALAKZAT

Cesare Prandelli mind a három-, mind a négyvédős rendszert próbálgatta a selejtezők során, de leginkább a 4-3-2-1-es szerkezet használta a kvalifikáció során. Kevés következetesség volt felfedezhető a válogatási elvekben, ezt jól tükrözi, hogy nem kevesebb, mint 11 játékost próbált ki a három támadópozíció valamelyikében. Végül egy masszív Y-alakzatot sikerült kikísérletezni a középpályán, melyben Thiago Motta vagy Daniele De Rossi helyezkedik el Marco Verratti mögött, míg az Y két csúcsát Claudio Marchisio (bal) és valószínűleg Alberto Aquilani (jobb) alkothatják majd. A rendszer hátulütője, hogy nincs hely benne Andrea Pirlo számára, márpedig nehezen elképzelhető, hogy beáldoznák Pirlot eme rendszer oltárán, legalábbis nem a torna elején. "Ha nem ismered ki (a szisztémánkat), az azt mutatja, hogy jó úton járunk. Nem akarjuk, hogy bárki is megértsen bármit!" -mondta Prandelli. 

KÖRÜLMÉNYEK

Sokat lehetne beszélni az olyan körülményekről, mint a hőség és a páratartalom, de az igazság az, hogy ez csak kis része a problémáknak néhány helyszínen. Nos, Manaus mindenképp egy ilyen helyszín. A játék tempója lassabb lehet a szokásosnál, és a fáradtság komoly problémákat okozhat a meccs kései szakaszában. Elméletileg ezek a körülmények jobban kedvezhetnek az olaszoknak, akik a 2012-es Eb alatt megmutatták, hogy képesek stabilan őrizni az eredményt. Persze a kondíciók az angolok kezére is játszhatnak, hiszen ha visszahúzódva próbálnak a kontrákra játszani, akkor kevésbé fáradhatnak el. Az olasz csapat nem szokott fejest ugrani a tornák első mérkőzéseibe, elképzelhető, hogy most sem fognak megszakadni. Emiatt könnyen előfordulhat az, hogy az egyik csapat a labdatartásra törekszik különösebb támadó szándék nélkül, míg a másik hiába várja a kontra lehetőségét. A talaj gyenge minősége sem kedvez a kombinatív játéknak, sőt inkább az állóháború irányába tereli azt. Már-már tény, hogy ilyen körülmények között a döntetlen elégséges eredmény lehet mindkét fél számára.

ANDREA PIRLO

A két csapat legutóbbi Európa-bajnokságon vívott meccsén Andrea Pirlo diktálta az iramot, akkor ezt a védőnégyes előtti pozícióból tette, ráadásul panenkázva értékesítette a saját 11-esét. Hodgson akkor ragaszkodott ahhoz, hogy nincs szükségük külön emberre ahhoz, hogy hatástalanítsanak egy embert, és elég ha bíznak a zónavédekezésben. Való igaz, hogy Anglia a mérkőzés nagy részében taktikailag felülkerekedett az olaszokon és dominálták a pozíciók többségét, de az olaszok ennek ellenére is ki tudtak alakítani komoly helyzeteket. Emiatt mindenképp szükséges további intézkedéseket tenni, annak érdekében, hogy Pirlo ne tudjon mélységből szervezni - persze, ha feltételezzük, hogy játszik. Ha Pirlo ismét mélyen helyezkedik majd, és az angolok 4-2-3-1-ben játszanak, akkor elkerülhetetlen a találkozás Wayne Rooney-val, akit ha sikerül meggyőzni arról, hogy a nagyobb jó érdekében figyeljen Pirlora is, akkor egy kulcspárharc szemtanúi lehetünk.

ÍTÉLET

Mintkét csapat magabiztosan jutott ki a tornára, és meggyőzően teljesített a felkészülési meccseken is. Ha ehhez hozzávesszük a körülményeket, és a tényt, hogy az első meccsen senki sem szeretne kikapni, illetve a legfontosabb Uruguay legyőzése, akkor eléggé esélyesnek tűnik a döntetlen. Egyéni döntés kérdése, hogy ki mire voksol, lehet 0-0 @  6.10 vagy 1-1 is 6.50.

Fogadj az Anglia - Olaszország mérkőzésre ITT!