Szlovénia vs. Anglia - Taktikai előzetes


CSAPATHÍREK

Valószínűleg nem lövünk nagyon mellé azzal a gondolttal, hogy Roy Hodgson hasonló felfogásban küldi majd pályára az angol nemzeti tizenegyet, mint tette azt az írek elleni felkészülési meccsen, ahol egyébként elég halovány teljesítményt láthattunk Angliától (a meccs 0-0-s döntetlennel ért véget). Az angol szövetségi kapitány erősen elkötelezett a 4-3-3-as felállás mellett és bár most nagy eséllyel Michael Carrick kezd majd a középpálya közepén, eddig Jack Wilshere oldotta meg ezt a feladatot a selejtezők során. Jordan Hendersonnal a jobb szélen a fő kérdés az, hogy James Milner vagy Fabian Delph játszik-e majd a baloldalon.

A támadó hármas további kérdéseket vet föl: Danny Welbeck sérüléssel küszködik, Raheem Sterling pedig igen tompa így a szezon végén. Középen majdnem biztos, hogy Wayne Rooney kezd majd, de Adam Lallana írek elleni kiábrándító játéka miatt a jó formában lévő Theo Walcott is lehetőséghez juthat.

A szlovéneknél nincs komolyabb sérült, plusz Josip Ilicic is visszakerült a keretbe, akit Srecko Katanec edző még ősszel tett ki onnan.

 

AKTUÁLIS FORMA

England v Slovenia - EURO 2016 Qualifier : News Photo

A vb után Hodgson visszatért a 4-3-3-as felálláshoz és Anglia azóta veretlen: hét győzelem és két idegenbeli iksz (Olaszország, majd Írország) a mérlegük. A taktika tehát eddig kifizetődő és ugyan az angolok nem játszanak sziporkázva, de a selejtezők alatt ez amúgy sem nyom túl sokat a latba. Az ellenfelek amúgy is inkább abban érdekeltek, hogy ne engedjék az angol játékosokat kibontakozni és így például kontratámadásokra alig kerülhet sor.

Szlovénia sokat fejlődött, mióta Katanec visszatért a kispadra: legutóbbi négy hazai meccsüket kapott gól nélkül nyerték meg. Svájccal holtversenyben, hat ponttal állnak Anglia mögött. Tavaly novemberben Anglia nem sok helyzetet tudott ellenük kidolgozni a Wembley-ben és még vezettek is szlovénok Henderson öngóljával. Végül az angol válogatott fordítani tudott és 3-1-re nyert.

 

EGY MEGFELELŐ TESZT

A svájci meccs óta – ami a britek első selejtezője volt – valószínűleg ez lesz Anglia első komoly megmérettetése. Katanec inkább konzervatív felfogású edző, de ha a szlovénok mégis kitámadnak, akkor elegendő terület lesz majd az olyan gyors játékosok számára, mint Sterling, Welbeck, vagy éppen Walcott és ez komoly előnyt jelenthet. De ennél sokkal valószínűbb, hogy Szlovénia mélyen védekezik majd és Milivoje Novakovicot keresik majd hosszú indításokkal.

 

AZ ILICIC FAKTOR

ACF Fiorentina v AC Cesena - Serie A : News Photo

Kétségtelen, hogy Ilicic a legjobb szlovén játékos. Katanac valamiért előszeretettel mellőzi sztárjait – például Zlatko Zahovic is így járt a 2002-es vb-n, csakúgy, mint Goran Pandev, amikor a szlovén szövetégi kapitány Macedónia legjobbjait irányította – Ilicic őszi mellőzése ugyanilyen okok miatt fordulhatott elő.

Mindenestre a Fiorentina játékmestere visszatért a válogatottba és játszott a márciusi, San Marino elleni meccsen (6-0). Valószínűleg árnyékékként fog majd pályára lépni Novakovic mögött, ami egyértelmű kihívást jelent Wilshere védekezőképességére nézve (már ha éppen őt rakja majd be Hodgson). Ilicic életveszélyes az olyan játékosokkal szemben, akik alapvetően nem védekező felfogásban játszanak.

 

A SZÉLEK

A szlovén középpálya igen masszív és a széleken két nagyszerű játékos van: Valter Birs és Andraz Kirm. Ők lényegében bejátsszák majd mindkét szélt és ezzel is megpróbálják majd elejét venni a két angol hátvéd – nagy eséllyel Nathaniel Clyne és Ryan Bertrand – előrejátékának. Aztán pedig ha Anglia esetleg labdát veszít elől és a védők fönnmaradnak, az komoly gondot okozhat hátul. Az angolok nem árt, ha óvatosan játszanak majd és a csoport jelenlegi állása szerint nem is kell majd kapkodniuk.

 

ÍTÉLET

Ireland v England - International Friendly : News Photo

A június meccseket nem szeretik a játékosok. Vége a szezonnak, fáradtak és csak a pihenésre tudnak már gondolni. Anglia öt iksz mellett mindössze egy júniusi mérkőzést nyert meg legutóbbi hat, tét nélküli találkozóján és egy újabb döntetlen tűnik most is a legvalószínűbbnek.

Az angolok hat ponttal vezetik a csoportot és a szlovénok elleni idegenbeli meccs a legkeményebb mérkőzésük, ami hátra van számukra a selejtezőkből. Egy döntetlen tökéletes eredmény Angliának.

Az iksz Szlovénia számára sem lenne rossz, sőt. Legnagyobb csoportbeli riválisuk Svájc, és ők kikaptak otthon Angliától, szóval egy ponttal még simán jók a szlovénok. 

Mindkét csapat szövetségi kapitánya konzervatív felfogású és ne feledjük, hogy az angoloknál két csatár nincs száz százalékos formában. Az iksz igen jó opció a maga hármas fölötti szorzójával 3.40, illetve az sem egy rossz ötlet, ha a 0-0-t 8.00 és az 1-1-et 6.75 egyszerre tesszük meg.