Szakértői előzetes a Belgium - USA mérkőzésre


Az egyik leginkább várt összcsapás a legjobb 16 között a Belgium USA elleni mérkőzése Salvador városában. Szakértőink, a belga labdarúgás mindentudója, John Chapman, és a volt amerikai kommentátor, Janusz Michallik vázolja fel a két oldallal kapcsolatos tudnivalókat.

CSAPAT HÍREK

John Chapman (Belgium): Van egy olyan érzésem, hogy Marc Wilmots rendkívül támadószellemű kezdőt fog a pályára küldeni. Alex Witsel a négy védő előtt fog elhelyezkedni, majd négy középpályás következhet a hadrendben, név szerint: Dries Mertens, Kevin De Bruyne, Marouane Fellaini és Eden Hazard. Az előretolt ék Divock Origi lehet, aki először léphet kezdőként a pályára a világbajnokságon. Vincent Kompany szereplése kétséges, de szerintem játszani fog, mindenesetre Nic Lombaerts készenlétben áll.

Janusz Michallik (USA): A csoportmeccsekből kettőt gyakorlatilag sérülés nélkül megúszott az amerikai válogatott, néhány kisebb sérüléstől eltekintve. Az egyik legfőbb kérdés, hogy a középhátvéd, Omar Gonzalez megtarthatja-e a helyét a kezdőben Geoff Cameron-nal szemben, mert Németország ellen kifejezetten jó teljesítményt nyújtott. Brad Davis szenvedett Alejandro Bedoya helyén, így utóbbi könnyen visszakerülhet a kezdő tizenegybe. Az USA legnagyobb problémája az volt Németország ellen, hogy Manuel Neuer kapujára nem jelentettek veszélyt, így ha Jozy Altidore továbbra is harcképtelen, akkor Klinsmannak muszáj lesz valakit választania Clint Dempsey mellé. A lehetséges opciók Chris Wondolowski és Aron Johannsson.

FORMA

John Chapman: Belgium ugyan megnyerte az összes mérkőzését a csoportkörben, de még ezek ellenére is széles körben kritizálták a csapatot a mutatott játék miatt, és hogy nem "Arany generációhoz" méltó a teljesítményük. Ez persze nem különösebben a csapat hibája, hiszen felnőtt szinten nem rendelkeznek nagy tapasztalattal. Az Egyesült Államok játékosai valószínűleg inkább védekező szellemben lépnek majd pályára, ami könnyen vezethet patthelyzethet. Belgiumnak a széleken kell megjátszania a labdát, gyakran használva a Mertens-Hazard duót.

Janusz Michallik: Az USA számára különösen kimerítő volt a 9000 mérföld repülőút és a páradús környezet Recife városában a Németország ellen megvívott mérkőzésen. Az amerikai csapat csak futott a labda után, míg a németek dominálták a meccset és őrizték a labdát is. A legjobb 16 mezőnye ehhez képest már felüdülés lesz, hiszen sikerült túlélni a halálcsoportot, és már csak a belga válogatottra kell koncentrálni. A Kyle Beckerman, Jermaine Jones, Michael Bradley középpályás triónak a legjobb teljesítményét kell nyújtania a Mousa Dembele/Marouane Fellaini, Axel Witsel és Kevin de Bruyne fémjelezte Belgium ellen. Emellett, Fabian Johnson minden lépését figyelni fogja Eden Hazardnak, pikáns párosítás lesz ez a pályán. Johnson rendkívül gyors és technikás játékos, és ha Hazard nem zár vissza vele, akkor lehet keresnivalója ezen az oldalon, hiszen ugyanitt védekezik Jan Vertonghen is, akinek nem az eredeti pozíciója a bal hátvéd. Emiatt DeAndre Yedlin sebessége is kifizetődő lehet ugyanezen az oldalon a támadások során.

AMIT A MENEDZSEREK MONDANAK

Belgium - Marc Wilmots: "A kieséses szakasszal egy új torna kezdődik, a csapatom éhes a sikerre, és kész arra, hogy a legjobb nyolc közé jusson."

USA - Jurgen Klinsmann: "Kellő magabiztossággal tekintünk a találkozóra, amely nagyon különleges lesz, hiszen már egy ki-ki meccsről beszélünk, de képeseknek érzem a csapatot a továbbjutásra. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a 100%-ot nyújtva juthatunk csak tovább, de biztos vagyok benne, hogy minden játékosunk kihozza a maximumot magából. Abszolút nincs félnivalónk, készen állunk a kihívásra. Úgy hiszem sikerült kiépíteni azt az alapot, amely képesessé tesz minket arra, hogy legyőzzük ellenfelünket."

Altidore esetével kapcsolatban: "Nem tudjuk, hogy mennyit fog tudni játszani, de már egészségesnek tekinthető."

KULCSEMBER

John Chapman: Axel Witsel kénytelen volt kihagyni a Dél-Korea elleni mérkőzést, mivel összegyűltek a sárgalapjai. Nagyon fontos része a csapatnak, hiszen az ő játéka nagyon hiányzott a védőnégyes előtt. Witsel ugyanakkor elmondta, hogy egyáltalán nem frusztrált amiatt, hogy ebben a védekezőbb szerepkörben kell játszania, és feltétel nélkül alárendeli magát a szövetségi kapitány, Wilmots akaratának.

Janusz Michallik: Tim Howard. Könnyű játékosokat választani ebbe a rovatba a középpályáról vagy akár a csatársorból is, de jelen esetben nem mehetünk el Tim Howard teljesítménye mellett szó nélkül. Miután Eder próbálkozását bravúros módon a léc fölé tolta a kapus, akkor került igazán a figyelem középpontjába, de addig is megbízhatóan állta a sarat a kapuban. Ő a csapat gerince, és a csapat sikerei vele kezdődnek. Ahhoz, hogy legyőzzük Belgiumot, szükségünk van még egyszer egy remeklő Tim Howardra.

LEGJOBB FOGADÁS

John Chapman: Egy kevés gólos döntetlenre számítok, így a 2.5 gól alatti fogadást ajánlom döntetlennel kombinálva 4.00. Mertens szerintem betalál a mai mérkőzésen 3.90.

Janusz Michallik: Többször javasoltam már a torna során Michael Bradley-t mint gólszerzőt, de eddig ezen a világbajnokságon nem bizonyított. Ezek ellenére továbbra is képes magas szinten játszani, ráadásul az ilyen téttel bíró meccseken jobban kijön egyesekből a klasszis teljesítmény. Kitartok mellette és szerintem ő talál be először 21.00. Hogy egy másik opciót is mondjak, érdemes egy pillantást vetni Omar Gonzalez-re, aki könnyen zárkózik fel a támadásokhoz, és bármikor betalálhat 26.00.

EREDMÉNY JÓSLAT

John Chapman: Belgium 1 USA 1 6.75, majd Belgium nyer büntetőkkel 13.00.

Janusz Michallik: A rendes játékidőben nyer az Egyesült Államok 1-0 arányban 10.50

Fogadj a Belgium - USA meccsre most!