A Real Madrid hatalmas melléfogásra készül 30 millió fontért?


Akár a futball berkeit nézzük, akár csak úgy általánosságban vizsgálódunk a 2016-os év eddig is hemzsegett furcsaságoktól. Váratlan hírek okoztak felzúdulást és hullámokban jöttek a különböző abszurd dolgok.

Talán éppen ezért is nem kellett volna különösebben meglepődnöm azokon a szalagcímeken, amik elborították a mai sportújságok címlapját, de ez a mostani mégis olyan váratlanul ért, hogy még a reggelimet is félrenyeltem első döbbenetemben.

A Real Madrid közel áll ahhoz, hogy leigazolja a Newcastle United középpályását Moussa Sissokót.

Egy pillanatig várjunk, hogy mindez leülepedjen.

Ez egy eléggé bizarr história. Nem mintha a francia nem tudna futballozni, de az elmúlt szezon kétharmadában ahogy a Szarkák teljesítménye jócskán elmaradt a várttól úgy ez maradéktalanul igaz Sissokóra is. Leginkább a pálya hátsó felében ténykedett, –persze amikor egyáltalán lehetőséget kapott – a támadásépítésekbe pedig jószerivel szökőévente kapcsolódott be.

Minden ötödik-hatodik meccsén kifejezetten szörnyen játszott, sok labdát veszített el, rengetegszer keresztezett rosszul és komoly koncentrálási problémák is látszottak a játékán.

A többi meccsen sem tudott sokat hozzátenni a csapat játékához, leginkább csak a rombolásokat végezte, de azt is grafitszürke stílusban valahogy úgy, mint a 2016-os Európa bajnokságon láthattuk tőle.

Ugyanakkor komoly problémának számít a 26 éves játékos esetében, hogy gyakran el tudja veszíteni a hidegvérét így sokszor teljesen felesleges szabálytalansággal borzolja csapatai illetve szurkolói idegeit.

Pedig a képességek predesztinálják arra, hogy univerzális játékos legyen, aki jó formában akár hat ember szerepét is be tudná tölteni a csapatban. Az edzők általában favorizálják az ilyen stílusú labdarúgókat, de mivel a széles repertoárhoz általában nagy ego is társul ez hosszútávon vitákhoz vezet nemcsak a szakmai stábbal, de a csapattársakkal is.

Nincs olyan játékos a világon, aki képes minden meccsen jól játszani, de ha hangulatváltozás gyökerei elsősorban mentális problémákra vezethetők vissza az igencsak bosszantó dolog.

Amennyiben Zinedine Zidane képes lenne 30 millió fontot áldozni honfitársára valószínű hamar szembesülne vele, hogy aligha kötött jó üzletet.

Sokszor megtévesztő, hogy új állomáshelyén az érkező bombasztikus játékkal mutatkozik be –ahogy tette Sissoko is, amikor két góllal debütált a Chelsea ellen még 2013-ban–, hogy aztán annál unottabban mondhatni lazsálós stílusban kocogja le a szezon hátralévő részét.

De ott van a kérdés, hogy ha egy ilyen gigaklub, mint a Real Madrid érdeklődik iránta az vajon nagyobb motivációt jelent a számára?

Sajnos én ebben komolyan kételkedem. Mivel a célok sokkal nagyobbak lennének Madridban így értelemszerűen a bérek is, márpedig ha ez fixen beérkezik teljesítménytől függetlenül, akkor az csak még tovább csökkentheti a francia motivációit.

Ha megnézzük az angliai karrierjét számokban, akkor azt láthatjuk, hogy három ét fél alatt összesen 118 mérkőzésen viselte a Szarkák fekete-fehér mezét, ezalatt pedig 11 gólt szerzett és 17 gólpasszt osztott ki.

Mindez csak megerősít abban, hogy nem feltétlenül ő az a játékos, akinek bele kellene kerülnie a Real célkeresztjébe.

Sissoko önbizalomnak amúgy nincs híjában, többször is nyilatkozott, hogy önmagát Bajnokok Ligája szintű futballistának tartja és gyakorlatilag többször felkínálkozott az Arsenalnak is. Amennyiben a pletykák igazak, most még az Ágyúsoknál is nagyobb klubba mehet.

Sok sikert neki hozzá, de én továbbra is szkeptikus vagyok.

Játékával szépen lassan, de annál biztosabban ábrándította ki a newcastlei szurkolókat, ráadásul a hozzá hasonló játékosok a lehető legritkábban képesek mentalitásukban megváltozni nagyon valószínű, hogy hasonló forgatókönyv fog bekövetkezni a spanyol fővárosban is, amennyiben tényleg oda igazol.

Ha Zizou mégiscsak képes lesz kihozni a maximumot Sissokóból az tényleg maga lesz az edzői csúcsteljesítmény.