Puskás-díj: Az eddigi nyertesek közül senki nincs a szűkített listán


A Puskás Ferenc-díjat (FIFA Puskás Award) 2009-ben alapította a Nemzetközi Labdarúgó szövetség Puskás Ferenc emlékére. A díjat minden évben a legszebb gólt szerző játékos kapja.

Meglehetősen nehéz dolog egy ilyen helyzetben objektívnek maradni, de van néhány olyan kritérium, amit figyelembe vesznek a FIFA munkatársai, amikor összeállítják a tízes listát, ami aztán később hármasra szűkül, de lényeges momentum, hogy a szurkolók szavazatai alapján választják ki a legszebb gólt.

A kritériumok között szerepel az, hogy különösen szép gól legyen az adott találat (távoli lövés, kitűnő összjáték), továbbá csak tudatos gól fér bele, magyarul nem egyéni hiba, illetve a vakszerencse segítségével született. Ugyanúgy lényeges lehet, hogy mennyire volt fontos a találat és figyelembe veszik azt is, hogy mennyire viselkedett sportszerűen a gólszerző játékos és doppingolt-e valaha.

Eddig hat labdarúgó vihette haza a Puskás-díjat, sorrendben Cristiano Ronaldo, Hamit Altıntop, Neymar, Miroslav Stoch, Zlatan Ibrahimović és James Rodríguez. Közülük most egyik sincs a jelöltek listáján, viszont Messi fölkerült az aspiránsok közé, aki amúgy az Aranylabdáért is versenyben van.

Nézzük, mely három találat közül lehet választani!

Alessandro Florenzi – AS Roma-Barcelona, 2015. szeptember 16. @ 6.00
A Bajnokok Ligája győztes Barcelona Rómában kezdte az idei szereplést a csoportkör első fordulójában. Suarez révén viszonylag hamar vezetéshez jutottak a katalánok, de aztán tíz perc múlva jött Florenzi, aki szinte félpályáról hatalmas gólt rúgott. Ez a találat végül egy pontot ért az AS Romának.

Wendell Lira – Atletico-GO-Goianesia, 2015. március 11. @ 6.00
A brazil bajnokságban ilyenek mennek. Az hagyján még, hogy ollózva szerzett gólt a játékos, de nem semmi az összjáték sem, ami megelőzte mindezt!

Lionel Messi – Athletic Club Bilbao-Barcelona, 2015. május 30. @ 1.25
A Copa del Rey döntőjében csupán húsz percet kellett várnia arra a szurkolóknak, hogy vezetéshez jusson Barcelona. Messi a félpályáról indulva hülyét csinált a komplett bilbaói védelemből, majd tizenhatoson belül, szorongatott helyzetből kilőtte a rövidsarkot.

Tipp: Florenzi @ 6.00