Öt plusz egy magyar–román meccs a közelmúltból


Legutóbb 1981. május 13-án tudtuk legyőzni Romániát hazai pályán (idegenben még ennél is régebben), pedig azóta már öt alkalommal fogadtuk keleti szomszédunk legjobbjait. Ebből az ötből egy afféle kakukktojás, mert ugyan mi voltunk a pályaválasztók, de a meccset Cipruson rendezték. Pénteken újra próbálkozhat a magyar válogatott azzal, hogy itthon tartsa – az egyébként rettentő fontos – három pontot.

Addig viszont sok idő van még, úgyhogy nézzük meg, mi is történt az elmúlt 34 esztendőben, amikor Romániát fogadtuk.

1981. május 13. – Magyarország–Románia 1-0 (vb-selejtező)

Fazekas László 17. percben esett gólja földöntúli örömöt okozott annak a mintegy 60000 nézőnek, aki kilátogatott a Népstadionba. A szövetségi kapitány nem más volt, mint a mára legendássá vált Mészöly Kálmán. Ez még nem minden, mert a kezdőcsapatban ott volt Imre is (Garaba Imre), aki néha ugye nem tudott váltani, de ettől még behúztuk a meccset. Valószínűleg ekkor még senki nem gondolta, hogy ez volt az utolsó győzelmünk a románok ellen.


1998. október 14. – Magyarország–Románia 1-1 (Eb-selejtező)

Egészen sokáig elkerültük a románokat a különböző sorozatokban, de aztán ugyanabba a csoportba kerültünk velük a 2000-es Eb selejtezői során. ’98 októberében a megboldogult Bicskei Bertalan irányította a magyar válogatottat, amely hátrányba került a második félidő elején, de aztán jött Hrutka Rudi a 83. percben és úgy beverte szabadból, hogy Stelea Bogdan, az akkori román hálóőr azóta sem érti az egészet.

Ha már kapusok: Király Gábor már akkor is ott állt a magyar kapuban, a szürke mackójában és könnyen lehet, hogy péntek este is ő néz majd farkasszemet a román támadókkal.


2001. szeptember 5. – Magyarország–Románia 0-2 (vb-selejtező)

Nem kellett sokat várni a következő magyar-román derbire, ekkor már a 2002-es vb részvételért folyt a versengés. A Gellei Imre által összerakott Korsós-Sebők-Juhár-Mátyus védősort már a 11. percben mattolták a románok és még az első félidőben kettőre nőtt a különbség. Több gól nem esett, a magyar labdarúgó-válogatott fennállása során először kapott ki hazai pályán a románoktól.


2004. február 21. – Magyarország–Románia 0-3 (felkészülési meccs)

Elérkeztünk a kakukktojáshoz, mert ugyan mi voltunk a pályaválasztók ezen a felkészülési meccsen, de a mérkőzést Nicosiában rendezték (mindkét együttes Cipruson edzőtáborozott). Érdekesség, hogy ekkor is a 11. percben került hátrányba a magyar csapat, majd aztán partiban voltunk a románokkal, akik viszont a végén még rámoltak kettőt a biztonság kedvéért a Lothar Matthaus vezette magyar válogatottnak.


2009. augusztus 12. – Magyarország–Románia 0-1 (barátságos meccs, Marian Cozma emlékére)

Mint az köztudott, a Veszprém kézilabdázóját, Marian Cozmát brutálisan megkéselték 2009 februárjában és ezért a magyar, illetve a román szövetség futballmeccset szervezett az emlékre.

Ami a labdarúgás részét illeti, sok örömünk nem akadt ebben a találkozóban sem. A szövetségi kapitány akkoriban Erwin Koeman volt és már az első félidő végén eldőlt a meccs. Sok szót nem érdemes erre pazarolni, bár sikerként könyvelhetjük el, hogy Torghelle megúszta lap nélkül az összecsapást.


2013. március 22. – Magyarország–Románia 2-2 (vb-selejtező)

A legutóbbi magyar-román összecsapást zárt kapuk mögött rendezték Budapesten (az okokat most hagyjuk) és tulajdonképpen egész jól alakult a dolog az Egervári Sándor féle, szerethető válogatott számára, hiszen kétszer is vezettünk a mérkőzés során. Igazából egy percet kellett volna még kibírni és akkor miénk a három pont. Nem így lett…

Fogadj most a Magyarország–Románia Eb-selejtezőre!