Olaszország-Anglia: Taktikai előzetes


CSAPATHÍREK

A Harry Kane mánia közepette Roy Hodgson csak a litvánok elleni meccs (4-0) végén adott lehetőséget a Tottenham játékosának. Az Eb-selejtezőn jó páran lesérültek és néhány játékosnak muszáj visszatérnie a klubjához, így Kane akkor is pályára lépne Torinóban, ha pocsékul játszott volna debütálása alkalmával. Eddig sem volt titok, hogy Daniel Sturridge és Raheem Sterling kihagyja az olaszok elleni meccset, de Danny Welbecknek kiment a térde, plusz James Milner és Leighton Baines is sérülés miatt kénytelen volt klubjához hazatérni. 

Az olaszoknál jó pár kulcsjátékos hiányzik majd a középpályáról: Andrea Pirlo és Daniele De Rossi sérültek, csakúgy, mint Claudio Marchisio, aki múlt héten a válogatott edzésén sérült le. A Juventus tulaja, Johan Elkann értelemszerűen Contét tette ezért felelőssé mondván, hogy a szövetségi kapitány túlhajtotta a játékost. Ráadásul ha igazak a hírek, Antonio Conte azóta halálos fenyegtést is kapott a Juve drukkerektől - pedig mielőtt leült volna a válogatott kispadjára háromszor is bajnok lett a Zebrákkal.

PILLANATNYI FORMA

England v Italy: Group D - 2014 FIFA World Cup Brazil : News Photo

Mindkét csapat veretlen a vb óta, az angolok legutóbbi hét meccsükből hetet megnyertek, iyesmire még soha nem akadt példa. 

Az olaszok kevésbé kapták el a fonalat: győzelem Azerbajdzsán (2-1) és Málta (1-0) ellen, iksz a horvátokkal és a bolgárokkal (2-2), mondjuk a hollnadokat viszonylag simán verték 2-0-ra barátságos meccsen, még szeptemberben. A két csapat utoljára a világbajnokságon találkozott, ahol Olaszaország 2-1-re nyert.

AZ ANGOLOK FORMÁCIÓJA

Az egyik ok, ami miatt Kane nem kezdett a litvánok ellen, az a 4-3-3-as felállás volt, ami egyébként végig nagyszerűen működött. Welbeck és Sterling nagyon jól mozgott a két szélen, míg Rooney középen játszott (később az ő helyére jött be Kane). A végeredmény mindenképp Hodgsont igazolja.

Az üzenet világos: ha Anglia 4-3-3-at játszik, akkor ott csak egy centernek van helye és hát ki más lenne az, mint Wayne Rooney. Ugyanakkor Hodgson már játszatott "gyémántot" is Sterlinggel Rooney mögött és ha Kane is kezd majd Torinóban, akkor nagy eséllyel megint ez a felállás kerül majd elő. Ez esetben Ross Barkley pótolhatja Sterlinget.

AZ OLASZ HÁTSÓ ALAKZAT 

Bulgaria v Italy - EURO 2016 Qualifier : News Photo

A gyémánt formációval csupán egy gond adódhat: az olaszok mostanában 3-5-2-ben lépnek pályára, ami nem mellesleg a gyémánt alakzat szintet tökéletes ellenszere. Három belső védővel kiválóan lezárható a terület a két csatár előtt,  és még így is marad egy tartalék ember, miközben Marco Verratti pedig Barkley életét keserítheti meg a középpályán. Persze így az angolok létszáfölényes szituációkat dolgozhatnak ki ( három a kettő ellen) a középpálya közepén de ne feledjük, hogy az olasz szélsők bármikor besegíthetnek.

Svájcban ilyen gondokkal szembesült az angol válogatott amikor hasonlóan szűk rendszerben próbált egy agresszív védőkkel megspékelt csapat ellen játszani. Akkor Rooney és Welbeck áldozatos munkájának köszönhetően sikerült széthúzni az ellenfél védelmét és begyűjteni a három pontot. Rooney és Kane valami hasonlót kell majd, hogy tegyen kedd este is és akkor az angol védőknek lesz területe kicsit följebb húzódni. 

OLASZORSZÁG ÉS A KONTRA

Anglia ereje a támadók gyorsaságában rejlik. Ez a sebesség nyilvánvalóan csökken ha Welbeck, Sterling és Sturridge nincs a pályán de Jordan Henderson és Fabian Delph is képes arra, hogy kontrákat vezessen, illetve Kane és Rooney tud úgy helyezkedni, hogy kihasználják azt, ha elöl marad az olasz csapat (mint ahogyan az számtalanszor megtörtént a bolgátok ellen). 

Ez a meccs kiváló alkalom lesz arra, hogy bizonyítást nyerjen a teória, miszerint Anglia veszélyes támadásokat tud vezetni, ha támadói elég teret kapnak.

ÍTÉLET

England v Lithuania - EURO 2016 Qualifier : News Photo

Barátságos meccsek előtt különsen nehéz tippelni, hiszen nem tudjuk, ki mennyire veszi majd azt komolyan. Mindenestre Anglia remek formájából kiindulva a szigetországi győzelemért kínált csinos odds több, mint csábító 3.20.

Az egytlen dolog, ami kétségeket vet öl, az a fentebb taglalt szűkebb formáció és az emiatt várható aktivitás az olasz szélen. Viszont ha Rooney és Kane jól oldja meg feladatát, akkor az angolok jól jöhetnek ki a meccsből. Óvatos duhajok ázsiai hendikeppel is próbálkozhatnak (+0,25) 1.76.