Mire megy a két szebb napokat is látott válogatott?


Dánia 1.27, döntetlen 5.00, Grúzia 10.00
"Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban?" - tehetnék föl maguknak a kérdést a dánok, ha ismernék Vörösmarty Mihály műveit. Nem valószínű, hogy sokan forgatnák Dániában nagy költőnk írásait, ugyanakkor kétségtelen, hogy a dán labdarúgás szebb napokat is látott már. Az európai Vb selejtezők "B" jelű csoportjában öt lejátszott meccs után hat ponttal a negyedik helyen állnak, Örményországot és Máltát megelőzve. Ennek ellenére még van némi esélyük arra, hogy odaérjenek a pótselejtezőt jelentő második helyre, mert elég szerencsés sorsolásuk van. Ami a dánok idei szereplését illeti, eddig öt meccsen léptek pályára ebben a naptári évben. Három idegenben lejátszott barátságos mérkőzésen egyszer győztek (Kanada ellen 4-0), egyszer ikszeltek Mexikóval (1-1), Macedóniától pedig kikaptak 3-0-ra. Mindezek után selejtezőn 3-0-ra legyőzték a cseheket, majd döntetlent játszottak a bolgárokkal (1-1).

Grúzia sosem tartozott a futballnagyhatalmak közé, de bármikor képesek meglepetést okozni, például Mátyus Jani és Sebők Vili tudna mit mesélni a forró tbilisi éjszakákról. Jelenleg a negyedik helyen állnak csoportjukban, négy meccs alatt három pontot szereztek. 2013-ban két alkalommal lépett pályára a grúz nemzeti csapat: Franciaországban 3-1-re kaptak ki selejtezőn, Írországban pedig 4-0-ás vereséget szenvedtek barátságos mérkőzésen. Idegenben tehát nem villog Grúzia, utoljára tavaly októberben tudtak legalább egy döntetlent összehozni Finnországban (1-1). A dánokkal eleddig kétszer meccseltek, mindkétszer Vb selejetzőn, a 2004/2005-ös szezonban. A dániai meccs 6-1-es hazai sikert hozott, a visszavágó 2-2-es döntetlennel ért véget.

Tipp: Mindkét csapat gólt szerez @ 2.00

Uruguay 2.20, döntetlen 3.20, Franciaország 3.10
Akár ugyanúgy is kezdhetnénk ennek a meccsnek az elemzését, mint tettük a dánokéval, hiszen a francia válogatott már egy évtizede rémesen szerepel. Na de szorítkozzunk inkább a gall kakasok aktuális formájára. Öt selejtező meccs után a második helyen állnak csoportjukban, egy ponttal vannak lemaradva Spanyolországtól. Idén három mérkőzést játszottak, barátságos találkozón 2-1-re kikaptak hazai pályán a németektől, selejtezőn 3-1-re győztek Grúzia ellen, a spanyoloktól 1-0-ás vereséget szenvedtek.

Uruguay válogatottja igen csehül áll a dél-amerikai selejtező csoportban (csakhogy egy kis képzavarral éljünk), 11 meccs után hatodikok, két pontra vannak a kijutástól. Ebben az évben még nyeretlenek, barátságos meccsen 3-1-re kikaptak Spanyolországtól, selejtezőn 1-1-es döntetlent értek el Paraguay ellen, Chile 2-0-ra intézte el őket. A Francia válogatottal öt alkalommal mérték össze erejüket és egészen bámulatos a két csapat egymás elleni mérlege: utoljára 1966-ban született egyáltalán gól a két csapat meccsén (Uruguay nyert 2-1-re), az azóta lejátszott találkozók rendre gól nélküli döntetlennel zárultak. Most vajon kiszakad a gólzsák?

Tipp: Félidőben döntetlen @ 2.05