A lipcsei Emil Forsberg a tökéletes igazolás a Liverpool számára?


Hogy a Red Bull Lipcse az idény meglepetéscsapata Németországban az vitathatatlan, az viszont kevesek által ismert tény, hogy a sikerek kulcsa egy svéd játékos teljesítménye, aki bár csendben végzi a dolgát, de egyre több figyelmet kap a legnagyobb klubok részéről is.

Emil Forsberg szépen lassan a lipcseiek titkos fegyverévé vált, pozícióját tekintve pedig összekötő kapocs a Naby Keita vezette középpályás-sor és a befejező csatár Timo Wener között. Ebben a szerepkörben teljes szabadságot élvez a pályán és hogy mennyire meghálálja a bizalmat az bizonyítja, hogy az többször is választották meg az ősszel az adott forduló legjobb játékosának.

Nem meglepő módon a 25 éves játékosra Angliában is felfigyeltek, elsősorban a Mersey-partján. A liverpooli „vörösök” jelenleg ötpontos hátrányban állnak a bajnoki versenyfutásban a listavezető Chelsea mögött, de Jürgen Klopp menedzser úgy véli pár jól sikerült igazolással lehetséges lefaragni a hátrányt a londoni kékek mögött. A lipcseiek svéd játékosa pedig előkelő helyen szerepel a német tréner elképzelései között, átigazolásával ráadásul közvetve segíthetné volt csapatát a Borussia Dortmundot azáltal, hogy meggyengíti a sárga-feketék egyik nagy riválisát.

 

Egyensúly és nyugalom

Milyen tulajdonságokkal járulhatna hozzá Forsberg a „vörösök” sikeréhez?  Elsősorban a kiemelkedő játékintelligenciájával valamint az ehhez társuló hidegvérével, hogy kritikus helyzetekben is képes a legjobb döntéseket is hozni. Mindamellett középpályás létére gólerősnek is mondhatjuk a svédet, aki öt alkalommal is eredményes volt ősszel a Bundesligában és akkor még nem is beszéltünk a hajszálpontos passzairól. Kloppnak márpedig ilyen kreatív játékosra van szükség, aki képes a vezérszereppel járó nyomást elviselni.

Elsősorban azért lenne szüksége a liverpooli gárdának a svéd tehetségre, mert hasonlóan egyedülálló képességekkel rendelkező brazil játékosa Phillippe Coutinho már jó ideje sérüléssel bajlódik. Coutinho ugyan már elkezdte az edzéseket, de Forsberg esetleges leigazolásával még tovább növekedhetne a konkurenciaharc a csapatba kerülésért, hiszen ne feledkezzünk meg Adam Lallana vagy Sadio Mané szerepéről se. Márpedig ha érkezik a svéd biztos nem azért jön, hogy kispadot koptassa.

Összefoglalva, Forsberg lehet az a játékos, aki támadásban hozzáteheti a „vörösök” játékához azt a pluszt, ami elég lehet a Chelsea utoléréséhez.

„Nem megy sehová”

A svéd középpályás szerződése a kelet-német klubbal 2021-ig érvényes, a kivásárlási ára pedig több mint 20 millió font körül mozoghat, de a németek aligha válnának meg tőle szívesen a téli átigazolási időszakban, hiszen ilyenkor szinte lehetetlen hasonló kaliberű játékost találni a piacon, akivel tovább üldözhetnék a kitűzött elvárásokat. Márpedig a jó őszi szereplés után a lipcseiek célja nyilvánvalóan nem lehet más, mint legalább Bajnokok Ligája szereplést érő helyen végezni a szezon végén.

 


Forsberg ügynöke, Hasan Cetinkaya a játékos jövőjét firtató kérdésekre így nyilatkozott a német újságoknak: „A Red Bull jó úton jár afelé, hogy igazán nagy klub legyen, de természetesen nem tudjuk garantálni, hogy Emil nem távozik már a téli átigazolási szezon során.”

A lipcseiek sportigazgatója Ralf Ragnick azonban hamar lehűtötte a kedélyeket a játékos esetleges Angliába távozását illetőleg: „Kijelenthetem, hogy Emil mindenképp itt marad az idény végéig. És remélhetőleg még utána is nagyon sokáig.”    

Ragnick azt is nyilatkozta a Deutsche Welle hírügynökségnek, hogy a Lipcse nem ugródeszka, hanem egy olyan filozófiával rendelkező klub amely megveszi és megtartja az európai labdarúgás legnagyobb tehetségeit. De természetesen a futball is globalizálódik, így megfelelő ajánlatokat készek meghallgatni játékosaikért, de az biztos, hogy a liverpooliaknak igen csak mélyen bele kell nyúlniuk a pénztárcájukba, amennyiben le kívánják igazolni Forsberget, viszont amennyiben ez mégiscsak sikerül, úgy az a téli átigazolási időszak legnagyobb üzlete lehet.