Lesz még Amszterdam magyar falu?


Hollandia 1.40, döntetlent 4.60, Magyarország 7.00
A derék hollandusoknak már jó ideje nincs okuk az izgalomra, az Oranje már bebiztosította részvételét a brazíliai világbajnokságon. Jelenleg 22 ponttal vezetik a csoportot, statisztikájukba csak az észtek tudtak belerondítani, amikor szeptember hatodikán 2-2-őt játszottak Tallinban Robbenékkel. Hollandia mérlege nyolc selejtező után 7-1-0, huszonnégy gólt rúgtak és mindösze négyet kaptak (egyet tőlünk, egyet a románoktól, kettőt az észtektől).

Még riasztóbbnak tűnik az a statisztika, hogy a holland válogatott 2000. október 11-én kapott ki utoljára hazai környezetben rendezett tétmeccsen, akkor Portugália tudta őket megverni 2-0-ra. Azóta 33 meccset játszott otthon Hollandia és ebből harmincat meg is nyertek, háromszor játszottak döntetlent. (Csehország, Macedónia és Románia távozott ponttal). További érdekesség, hogy világbajnoki selejtezőn 2004 óta nem kapott gólt a holland csapat hazai pályán. Ráadásul hiba lenne azt gondolni, hogy a hollandok félválról vennék ezt a meccset, csak azért mert már kijutottak. Louis van Gaal mentalitását ismerve biztos, hogy győzelemre hajtanak majd és ez még akkor is így van, ha tudjuk: új játékosokat is kipróbál majd a holland szakvezető ellenünk.

Egyébként a budapesti meccsen 4-1-re kaptunk ki tőlük és amikor utoljára Amszterdamban pályára léptünk ellenük, akkor egy őrült meccsen veszítettünk 5-3-ra. Nos, az elég valószínű, hogy gólt most is rúgúnk majd, ugyanis a hollandok gyenge pontja - saját bevallásuk szerint - a védelem. Mondjuk a selejtezők alatt kapott négy gól nem erről tanúskodik, de higgyünk a holland szaksajtónak. Emellett vannak jó csatáraink, Szalai kettőt vágott hétvégén a Bundesligában, Böde meg bármikor "jöhet" és a középpályán is akadnak gólerős játékosaink.

Viszont hátul (és ezt már leírni is ciki, mert mindenki számára nyilvánvaló) hosszú évek óta súlyos problémáink vannak, mára odáig jutottunk, hogy Vanczák Vilmos a legbiztosabb pontja a védelemnek. Mindenesetre Egervári mester elvileg a legjobbakat hívta meg a nemzeti csapatba, a válogatásban egy rejtélyes "szoftverprogram" (ilyen szó amúgy nem létezik) segített neki. Szóval tegyük fel, hogy majd a Kádár-Guzmics-Korcsmár-Vanczák négyesnek kell szembenéznie a Robben, de Jong, Sneijder, van Persie (Kuyt?) támadósorral. Jól hangzik, nem?

Egyébként a magyar válogatott 14 ponttal jelenleg a D csoport második helyén áll, mögöttünk 13 ponttal Törökország, 12 ponttal pedig Románia van. Legutóbbi meccsünkön 5-1-re kiütöttük Észtországot, előtte Bukarestben teljesen simán kikaptunk a románoktól. Ha elhoznánk a három pontot Amszterdamból, akkor miénk lehet a pótselejtezőt érő második hely, minden más esetben sorsunk a többi eredmény alakulásától függ. Ugynakkor némi reménykedésre adhat még okot, hogy a hollandok legutóbb csak egy sovány kétgólos győzelemmel tértek haza Andorrából, és mint már arról föntebb szó esett, ezt a meccset új játékosok kipróbálására használja majd van Gaal.

Utoljára 1984 októberében győztük le a hollandokat 2-1-re Rotterdamban. Azóta nyolcszor mérkőztünk meg velük (ebből kettő barátságos találkozó volt) és ezek a meccsek rendre - többnyire nagy arányú - holland győzelmet hoztak.

Tipp: Gólok száma több mint 3.5 @ 2.30

Bevállalós tipp: Vendégcsapat mindkét félidőben gólt szerez @ 6.00

Unortodox tipp: Magyarország nyeri a meccset @ 7.00