A La Masiától Rómáig és tovább


Az FC Barcelona akadémiájának, a La Masia-nak legendás híre kerekedett az elmúlt évek során, miután a futballvilág számos sztárja ezen intézmény falai körül került ki a profi életbe. Természetesen közülük Lionel Messi a leghíresebb, de olyan játékosok tanulták itt a labdarúgás alapjait, mint Pedro és Tiago Alcantara, akik hatalmas tehetségként indultak, de különböző okok miatt végül elkerültek anyaegyesületüktől és máshol kamatoztatják megszerzett tudásukat.

Mások még azelőtt távoztak az akadémiáról mielőtt egyáltalán szóba került volna a nevük az első csapat környékén: „Abszolút nem bántam meg hogy eljöttem Barcelonából, hoznom kellett egy döntést, végül apámmal közösen azt találtuk ki, hogy Olaszországban próbálunk szerencsét és szerencsére az élet igazolta ezt a lépést.” Fejtegette még 2013-ban Mauro Icardi, aki három évet töltött a katalánok akadémiáján.

Az Inter jelenlegi csapatkapitánya napjainkban nemcsak Olaszország, hanem egész Európa egyik legtermékenyebb támadója, ami a gólokat illeti. Két éve Luca Tonival társbérletben olasz gólkirály lett, a jelenleg futó szezonban pedig eddig 14-szer volt eredményes a karácsonyi szünetig, a Lazio elleni utolsó fordulóban például két gólt is szerzett.

Római oldalon fájó volt a milánói kék-feketéktől bekapott 0-3-as pofon, annál is inkább, mivel Simone Inzaghi három támadót is berakott a kezdőcsapatba mégsem jött össze még a becsületgól sem. Ciro Immobile és Felipe Anderson mellett a csatártrió harmadik tagja az Keita Baldé Diao volt, aki Icardihoz hasonlóan szintén megfordult a La Masián. A csatár ugyanis szenegáli szülők gyermekeként, egy kicsiny katalán faluban, Arbúciesben született és kilenc évesen került a Barca akadémiájára, ahol végigjárta a szamárlétrát a különböző korosztályos csapatokban.

Ugyanakkor 15 évesen komoly hibát követett el a csatár: egy katari barátságos túrán szándékai szerint viccből jégkockákat rakott egyik csapattársa ágyába, ami nem váltotta ki a vezérkar tetszését. Az akkor mindössze 15 éves Baldét büntetésül a Barca fiókcsapatához, a negyedik ligás Cornellához irányították.

Azonban ez törés nem viselte meg a fiatal játékost aki „száműzetésében” 47 gólt lőtt egy év alatt a Cornella ifjúsági csapatában. Erre a parádés teljesítményre többek között a Real Madrid és a Manchester United is felfigyelt, sőt a Barcelona is engedélyezte volna a játékos visszatérését. Igazi bombaként robbant ezek után a hír, hogy fiatal tehetség végül elutasította az összes lehetőséget és a Lazióhoz igazolt.

Rómában karrierjét is természetesen az utánpótlásban kezdte, de 18 évesen, 2013-ban már debütálhatott az első csapatban is.  Kezdetben viszonylag kevés lehetőséget kapott, általában csereként percekre állt be, a gárda sztárcsatárai Anderson vagy éppen Antonio Candreva helyére, de Baldé nem türelmetlenkedett és idén nyáron el is jött a szenegáli ideje, amikor Candreva az Interhez került, ő meg a helyére a rómaiak kezdőjében.

Erősségek

Baldé villámsebesen beleilleszkedett a Lazio játékrendszerébe, az őszi szezon során öt gólt szerzett és kiosztott két gólpasszt is.  Kiváló indulósebessége miatt szereti egy az egyben rávezeti a labdát az ellenfél védőire és bátran felvállalja a párharcokat is, – eddig 57 összecsapásából 32-őt nyert meg  – , ráadásul labdavezetési készsége is sokat fejlődött.

Szintén nagy előny, hogy a szenegáli támadóval kapcsolatban, hogy mindkét szélen bevethető, - ennek megfelelően gyakran cserélnek is helyet meccsek közben is Felipe Andersonnal – de a középpályára is képes visszalépni egyfajta árnyékcsatárrá, ha úgy hozza a szükség.  További erősségének számít, hogy ugyan jobblábas, de ballal is remekül kezeli a labdát, amellett önbizalomért sem kell a szomszédba mennie.

Gyengeségek

Paradox módon leginkább a pontossággal áll hadilábon a fiatal tehetség, mivel lövéseinek csak 35 %-a találja el a kaput, ez pedig jóval gyengébb, mint az egyévi ezelőtti statisztikája, akkor ez az arány 54% volt. Másik dolog, ami kívánnivalót hagy Baldé játékában az az önzetlenség. Pontosabban annak a hiánya.

A rómaiak játékszisztémája ugyan egy előretolt ékre épül, ezt korábban Miroslav Klose, most pedig Immobile tölti be, de egyikük se mondhatta-mondhatja, hogy sok passzt kap arról az oldalról, ahol éppen a szenegáli tartózkodik. Baldé sokkal inkább bevállalja a betöréseket a tizenhatoson belülre és próbálja egyedül befejezni a helyzeteket, mint leadja a labdát. Ezt bizonyítják a meccsstatisztikák is, melyek szerint mérkőzéseként mindössze, 1.7 passzt ad csak a középcsatár irányába. Amellett túl sokáig tartja magánál a labdát, amelynek köszönhetően számos ígéretes akció is elakadhat.

És most?

A pletykák már nyáron lábra keltek arról, hogy Keita Baldé lehet az a játékos, aki akár már télen, vagy a szezon végén mindenképpen távozik a rómaiaktól. Ezeket a pletykákat felerősítette a játékos gesztusa, aki Claudio Lotto elnök beszéde kellős közepén távozott a Lazio karácsonyi partijáról.

Kérőkben természetesen nincs hiány, mostanában legélénkebben az AC Milan és a Bayer Leverkusen nevét emlegeti. A szenegáli játékosnak – aki januárban az Afrika Kupa küzdelmeire utazik – ennél merészebb álmai vannak:

„A szerződésen 2018-ig szól és egyelőre nincs szándékomba távozni” nyilatkozott a játékos a klub hivatalos honlapjának, „Ugyanakkor természetesen ambiciózus vagyok és egy nap szeretnék olyan világhírű csapatban futballozni mint például a Real Madrid vagy a Manchester United. Ez minden játékos álma.”